-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar saugu naudoti plastikinius kūdikių indus?

Plastikiniams indams, skirtiems kūdikiams, čiulptukams taikomi griežti Europos Sąjungos (ES) reikalavimai, todėl juos duoti vaikams saugu, LRT RADIJUI sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) maisto produktų inspektorė Skirmantė Brazienė. Tačiau ji akcentuoja, kad šiuos gaminius būtina naudoti pagal paskirtį ir reikalavimus.
Kūdikis
Kūdikis / 123rf.com nuotr.

„Dažnai kūdikėliai, maži vaikučiai maitinami iš plastikinių buteliukų, dubenėlių, puodukų. Ar tai nekenkia sveikatai?“ – domisi LRT RADIJO klausytoja Ona.

Anot S.Brazienės, kūdikiai, skirtingai nei suaugusieji, yra daug jautresni pavojingam cheminių medžiagų poveikiui, nes vaikų organizmas linkęs greičiau pasisavinti chemines medžiagas ir lėčiau jas pašalinti, todėl renkantis specialius vaikams skirtus butelius ar kitus indus rekomenduojama atkreipti ypatingą dėmesį į produkto ženklinimą.

„Plastikiniams indams, kurie skirti kūdikiams (o kūdikiu yra vaikas iki 12 mėn.), čiulptukams iš elastomerų ir gumos Europos Sąjungoje (ES) nustatyti labai griežti reikalavimai dėl tam tikrų cheminių medžiagų apribojimo. [...] Ypač rekomenduojama atkreipti dėmesį ir naudoti indą pagal paskirtį. Jei indas, pavyzdžiui, buteliuką ar kitokį indelį numatoma kaitinti mikrobangų krosnelėje, o galbūt maistelį šaldyti šaldiklyje, tai būtinai reikia ieškoti atitinkamo ženklinimo“, – perspėja specialistė.

Jos aiškinimu, ženklinimas nurodo, kad gamintojas išbandė tą indą įvairiomis sąlygomis ir jis yra atsparus šildymui ar šaldymui, iš jo neišsiskirs pavojingos medžiagos arba, jei ir išsiskirs, jos neviršys leistinų normų. „Iš tikrųjų dėl vaikų šios taisyklės yra labai griežtos“, – pastebi S.Brazienė.

Ar maistas skirtas liestis su maistu, dažniausiai žymima vieningai – ant pakuotės ar paties indo nupiešiama šakutė ir taurė. Be to, jei savaime suprantama, kad indas skirtas būtent maistui, specialistės tvirtinimu, šio ženklinimo gali ir nebūti. Ar indas tinkamas šildyti mikrobangų krosnelėje arba dėti į šaldymo kamerą, vieningo žymėjimo nėra, sako S. Brazienė.

„Vieningai priimto mikrobangų krosnelės ar šaldiklio ženklinimo Europoje nėra. Gamintojai tai ženklina skirtingai, bet, pavyzdžiui, visi labai gerai žinome, kad bangelė arba mikrobangų krosnelės paveiksliukas dažniausiai reiškia mikrobangų krosnelė, o snaigė – viena ar kelios – reiškia, kad galima indą dėti į šaldiklį“, – teigia S.Brazienė.

Ji priduria, kad Lietuva, kaip ir visos ES valstybės narės, vadovaujasi tais pačiais teisės aktais ir tikrina šiuos produktus, todėl į rinką patenka tik saugūs produktai. „Tik dar kartą noriu pabrėžti – mes, kaip vartotojai, turime laikytis ir produktus naudoti pagal jų paskirtį“, – pabrėžia VMVT specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius