Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Pagrindinis žarnyno ligų nešiotojas – vištos kiaušinis

Jausmingi kiaušiniai
„Shutterstock“ nuotr. / Didžiausias žarnyno ligų nešiotojas – kiaušinis
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Nustatyta, kad dažniausia Europos Sąjungos (ES) valstybėse užfiksuojamų ūmių žarnyno infekcinių susirgimų priežastimi būna bakterijos salmonella enteritidis, o vienas pagrindinių šios ligos užkrato šaltinių yra vištų kiaušiniai. Daugelyje ES valstybių dėl įgyvendinamų salmoneliozės kontrolės programų ir vištų dedeklių pulkų mažinimo, žmonių susirgimų salmonelioze per pastaruosius metus sumažėjo, todėl įvairių šalių kiaušinių gamintojai iškėlė iniciatyvą prailginti šių produktų tinkamumo vartoti terminą.

Iniciatyvos autoriai pabrėžė, kad kiaušinių tinkamumo vartoti termino prailginimas galėtų būti svarus indėlis mažinant ES išmetamo maisto kiekius. Atsakydama į iniciatyvą, Europos Komisija paprašė Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) moksliškai įvertinti, ar prailginus kiaušinių tinkamumo vartoti terminą, jie atitiks aukštus visuomenės sveikatos ir maisto saugos standartus, galiojančius ES. 

Ekspertų teigimu, ilgiau laikant kiaušinius sandėliuose, prekyboje ar namie, tikimybė apsikrėsti salmonelėmis padidėja.

Atlikdami vertinimą, EFSA Biologinių pavojų specialistų grupės nariai ištyrė valgomų ar dedamų į patiekalus kiaušinių vartojimo pasekmes įvairiais jų tinkamumo vartoti laikotarpio momentais. Ekspertų nuomone, nurodyta šių produktų tinkamumo vartoti data (,,galioja iki...“) yra ribinis laikotarpis, per kurį kiaušiniai išlaiko savo geriausią kokybę, tekstūrą ir skonį.

Ekspertų teigimu, ilgiau laikant kiaušinius sandėliuose, prekyboje ar namie, tikimybė apsikrėsti salmonelėmis padidėja. Jei šių produktų pardavimo laikas būtų pratęsiamas nuo 21 iki 28 dienos, infekcijos tikimybė padidėtų apie 40 – 50 proc. Jei kiaušiniai būtų laikomi 42 – 70 dienų, rizika apsikrėsti išaugtų maždaug tris kartus. Gauti panašūs rezultatai ir tiriant kiaušinių vartojimą viešojo maitinimo įmonėse, kur šie produktai įsigyjami tiesiai iš didmenininkų, aplenkiant parduotuves.

Specialistai priėjo bendros išvados, kad jei kiaušiniai viduje yra užkrėsti salmonelėmis, tuomet kuo ilgiau jie yra laikomi, tuo didesnį pavojų gali kelti visuomenės sveikatai. Šiuo metu teisės aktai numato, kad maistinių kiaušinių tinkamumo vartoti terminas yra ne ilgesnis nei 28 dienos po kiaušinių padėjimo.

Kaip teigė EFSA Biologinių pavojų specialistų grupės vadovas Džonas Grifinas, veiksmingiausias būdas sumažinti bet kokią riziką bei prailginti produktų galiojimą – laikyti juos šaldytuve, tačiau praėjus 3 savaitėms po galiojimo termino pabaigos, net ir šaltai laikyti produktai kelia didesnį pavojų užsikrėsti. D. Grifinas patvirtino, kad kruopščiai išvirti kiaušiniai ženkliai sumažina infekcijos riziką. Pasak eksperto, ilgai laikomų kiaušinių lukštai nusidėvi, atsiranda daugiau galimybių bakterijoms daugintis ir patekti nuo lukšto į kiaušinio vidų.

Vadovaujantis Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atliktais kiaušinių tyrimais dėl užterštumo salmonelėmis, galima daryti išvadą, kad Lietuvoje kiaušinių gamintojai tinkamai įgyvendino ir vykdo salmoneliozės kontrolės programas vištų dedeklių ūkiuose.

2014 m. I pusmetį buvo atlikti 89 kiaušinių tyrimai dėl salmonelių. Visi tyrimai neigiami – salmonelių nerasta. 2013 m. buvo atlikti 127 kiaušinių tyrimai dėl salmonelių, nei viename mėginyje salmonelės nebuvo aptiktos.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo Deivido Kliučinsko, vartotojai turėtų pirkti tik ženklintus kiaušinius (ypač turgavietėse). Perkant šiuos produktus, reikėtų atkreipti dėmesį į galiojimo datą (galiojimo terminas – 28 dienos). D. Kliučinsko teigimu, ant perkamų kiaušinių turi būti užrašytas kilmės šalies kodas. Laikyti kiaušinius reikia šaldytuve, nuplauti tik prieš vartojimą, nes nuplovus tik nupirktus kiaušinius, labai sutrumpėja tinkamumo vartoti terminas. Skyriaus vedėjas primena, kad kiaušinių vidus yra sterilus, todėl skilę ar dužę kiaušiniai kelia pavojų, į juos lengviau patenka įvairūs mikrobai, todėl juos reikia virti ne mažiau 7 min.

Komentarai
Temos Kiaušiniai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką