Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gąsdinantys perspėjimai iš JAV: ar iš tiesų kava be kofeino yra pavojinga?

Žmonės, neįsivaizduojantys dienos pradžios be puodelio kavos, pereina prie kavos be kofeino tik tada, kai tai padaryti liepia gydytojas. Sveikesnį kavos variantą renkasi ir kūdikio besilaukiančios moterys arba žmonės, turintys aukštą kraujospūdį.
Kava be kofeino
Kava be kofeino / Pexels.com nuotr.

Tačiau aiškėja, kad kava be kofeino gali būti žalingesnė net už įprastą kavą. Aplinkos sveikatos gynimo grupės, kurios kreipėsi į JAV maisto ir vaistų administraciją (FDA), prašydamos uždrausti naudoti metileno chloridą, teigia, kad tai yra pagrindinė cheminė medžiaga, naudojama kavos be kofeino gamybos procese, kuri gali padidinti tam tikros vėžio rūšies atsiradimo riziką.

FDA siekia, kad ši medžiaga būtų uždrausta, rašo „Everydayhealth“.

Pexels.com nuotr./Kavos puodelis
Pexels.com nuotr./Kavos puodelis

„Ne tik mums, bet ir visiems turėtų kelti nerimą tai, kad nėščios moterys ir sveikatos problemų turintys asmenys, norėdami sumažinti kofeino kiekį, be perstojo gurkšnoja kavą be kofeino, nesuprasdami, kad ten galima rasti metileno chlorido pėdsakų“, – peticiją remiančiame pareiškime rašo „Clean label project“ vykdomoji direktorė Jaclyn Bowen.

„FDA turėtų uždrausti metileno chloridą, o įmonės – naudoti saugesnius kofeino šalinimo metodus“, – pridūrė ji.

Savo nuomonę organizacija grindžia 2019–2020 m. „Clean label project“ atliktais laboratoriniais tyrimais, įrodžiusiais, kad metileno chlorido galima rasti garsiausių gamintojų kavose be kofeino, parduodamose „Amazon“, „Target“ ir „Walmart“ internetinėse parduotuvėse.

Kas yra metileno chloridas?

Metileno chloridas jau kurį laiką naudojamas pramonėje, norint išimti dažus ar pašalinti riebalus nuo metalų, taip pat ir vaistų gamyboje.

Ši medžiaga dažniausiai į organizmą patenka įkvėpiant ar po sąlyčio su oda darbo vietoje, todėl įprastai metileno chloridas priskiriamas prie galimų profesinių kancerogeninių medžiagų.

Įrodymų, pagrindžiančių jo neigiamą poveikį, vartojant kavą be kofeino, kol kas nėra daug.

Iš jau atliktų tyrimų, galime spręsti, koks yra sukeliamas lėtinis metileno chlorido poveikis, kasdien išgeriant puodelį šios kavos.

„Remiantis atliktomis eksperimentinių gyvūnų tyrimų išvadomis, galima teigti, kad ši medžiaga gali sukelti vėžinius susirgimus“, teigia JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC).

CDC teigimu, tyrimai su gyvūnais rodo, kad metileno chlorido poveikis nėštumo metu gali sukelti kūdikių pažinimo ir elgesio sutrikimų. Nurodoma, kad ši cheminė medžiaga gali prasiskverbti per placentą ir pasiekti augantį vaisių, taip pat jos aptinkama ir motinos piene.

Nors dauguma šių analizių, apie metileno chlorido keliamą pavojų sveikatai, gauti atlikus tyrimus su gyvūnais, JAV aplinkos apsaugos agentūra (EPA) ją jau uždraudė naudoti kaip dažų valiklį ir apribojo jos naudojimą pramonėje bei buityje dėl galimų mirtinų pasekmių.

Tačiau metileno chloridas iki šiol gali būti naudojamas gaminant kavą be kofeino, jei jo likučiai galutiniuose produktuose yra nedideli – mažesni nei 10 milijoninių dalelių.

Shutterstock nuotr./Kava.
Shutterstock nuotr./Kava.

Ar turėtumėte nerimauti dėl kavos be kofeino gėrimo?

Kaip rašoma „Everydayhealth“, daugiausia apie metileno chlorido neigiamą poveikį sveikatai žinoma iš darbuotojų, kurie dirbdami šios medžiagos įkvėpdavo labai daug.

„Mažiau žinoma apie galimą jo toksiškumą, jam patenkant į žmonių organizmą mažomis dozėmis“, – sako dr. Luz Claudio, aplinkos medicinos ir visuomenės sveikatos profesorė, dirbanti Sinajaus kalno medicinos mokykloje Niujorke.

Anot mokslininkės, kadangi ši medžiaga organizmui tikrai nėra naudinga, o jos pavojus – galimas, norėdami išvengti metileno chlorido poveikio, turėtume imtis priemonių. Tai galima padaryti, ieškant ekologiškos kavos be kofeino, arba taikant šveicarišką vandens metodą (mirkant kavos pupeles karštame vandenyje, kad išsiskirtų kofeinas).

Vartotojai turėtų ieškoti sertifikuotos ekologiškos kavos be kofeino arba rinktis kavą su etiketėmis, ant kurių nurodyta, kad kava pagaminta naudojant metodus, išvengiančius metileno chlorido panaudojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius