-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvenimas be plastiko (II)

27-erių Šarūnas Velykis ekologija susidomėjo dar paauglystėje, kai tėvams Pasvalyje esančiame kaime padėjo auginti įvairius sodo augalus. Studijuodamas Vilniaus Gedimino Techinkos universitete jis susidomėjo ekologiška namų statyba, buvo vienas iš susivienijimo „Žali.lt“ steigėjų. Tačiau šeimos pagausėjimas privertė Šarūną tapti picų kepėju. Žalumo pradas visgi niekur nedingo ir vyras sugalvojo įsteigti bepakuočių produktų parduotuvę, kuri yra viena iš jo daugelio idėjų.
Mergaitė laiko atliekų perdirbimo dėžę
Mergaitė laiko atliekų perdirbimo dėžę / Fotolia nuotr.

„Pati idėja kilo iš asmeninės patirties. Pradėjau rūšiuoti šiukšles, pamačiau, kad tai reikalauja nemažai pastangų ir laiko. Praktiškai viskas yra supakuota ir daugiausia į plastiką. Prieš išmetant pakuotę į rūšiavimo konteinerį, ją būtina išplauti, tad ir vandens kiek be reikalo išleidžiame.

Esminis dalykas, kurį supratau rūšiuodamas, kad šiukšlių nuo to ne mažiau

Esminis dalykas, kurį supratau rūšiuodamas, kad šiukšlių nuo to ne mažiau. Pradėjau domėtis, kaip sumažinti šiukšlių kiekį namuose, radau nemažai informacijos apie žmones, kurie atsisako pakuočių visame pasaulyje. Ieškojau būdų, kaip patogiai apsipirkti ir kad šiukšlių būtų kuo mažiau, prekybos centruose juk net tenka kariauti su kasininkėmis, kad nedėtų palaidų daržovių į maišelį“, - teigė Šarūnas.

Taip Šarūnui kilo idėja apie parduotuvę, kurioje nebūtų nei pakuočių, nei kas bruktų plastikinius maišelius. Tokios parduotuvės pasaulyje nėra didelė naujiena, jos egzistuoja tiek JAV, tiek Australijoje. „Taigi jei kitur yra, tai aš esu įsitikinęs, kad ir Lietuvoje galiu tokią atidaryti“, - ryžtingai pasakojo Šarūnas.

Šarūnas pripažįsta, jog daugeliui pirkėjų didžiausia problema perkant produktus su savo tara – iš kur gauti tą tarą, jei skubėdamas iš darbo nori įsigyti tam tikrų produktų. Kuriamoje parduotuvėje bus galima įsigyti įvairios daugkartinės taros. „Parduotuvėje prekiausime ekologiškais produktais ir labai tikiuosi, kad produktai be pakuotės bus kiek įmanoma pigesni ir pas mus galės apsipirkti visi, kurie rūpinasi savo ir jų šeimos sveikata, ir, žinoma, švarios aplinkos išsaugojimu“, - savo siekius įvardino Šarūnas.

Jaunasis tėtis prisipažino, jog auginant kūdikį pakankamai sudėtinga nenaudoti plastikinių ir kitų nereikalingų produktų pakuočių. „Aš dar tik mokausi taip gyventi, ieškau įvairiausių būdų ir žadu jais pasidalinti jais vasarą pradėtame savo tinklaraštyje Siuksliunulis.blogspot.com. Čia yra ir mano darytas eksperimentas. Skaičiavau, kiek išrūšiuoju šiukšlių. Per 5 savaites surinkos 562 šiukšlės, vidutiniškai 112 per savaitę arba 16 (9 iš jų-plastiko) per dieną. Mano tikslas parodyti visiems, kad įmanoma priartėti prie nulio“.

Šarūno virtuvėje galima rasti iš plastiko pagamintus daugkartinius indelius, bet jo šeima stengiasi naudoti metalinius, stiklinius ar medinius daiktus. „Man plastikas labai nepatinka. Manau, kad bet koks plastikinis daiktas yra potenciali šiukšlė, plastikiniai daiktai greičiau lūžta, susidėvi. Geriausias pavyzdys yra žaislai. Sūnui perku medinius žaislus, o kiti dažniausiai dovanoja plastikinius, kai kurie iš jų sulūžta jau po 5 min žaidimo.“

Šarūnas pateikė keletą patarimų, kaip organizuoti savo virtuvę, jog visos pakuotės būtų sunaudojamos tikslingai: „Aš jau padariau išvadą, kad bet kokiu atveju pakuotė nukeliauja į šiukšlinę. Tačiau mes ją galime panaudoti kitiems tikslams, pavyzdžiui, indelyje nuo grietinės auginti daigus. Bet dažniausiai keliskart panaudojus, vis vien ji keliaują į šiukšlinę. Manau, kad reikia ieškoti būdų, kaip išvengti pakuotės ir jų tikrai yra. Net nereikia laukti parduotuvės be pakuočių. Tą pačią grietinę turguje galima nusipirkti sveriamą“.

Ir jei jums atrodo, jog pomidoras, agurkas ir svogūnas turi būti įpakuoti į atskirus maišelius, pakuokite. Tačiau kitą kartą atsineškite tuos pačius maišelius

Šiuo metu bepakuočių produktų parduotuvės idėja dar tik vystoma. „Pati parduotuvė, dar pradinėje stadijoje, ją gryninu, rašau verslo planą, jei viskas pavyks, po Naujųjų pradėsime testuoti idėją. Optimistinis planas yra atsidaryti pavasarį, ar bent kito rudens pradžioje“, - kalbėjo pasitikintis savo idėja Šarūnas .

Jums nebūtina visiškai atsisakyti plastiko, nebūtina rašyti tinklaraščių apie jo žalą. Užtenka tiesiog būti sąmoningiems ir plastiko vartoti tiek, kiek reikia. Ir jei jums atrodo, jog pomidoras, agurkas ir svogūnas turi būti įpakuoti į atskirus maišelius, pakuokite. Tačiau kitą kartą atsineškite tuos pačius maišelius. Laimingi norite būti ne tik jūs, bet ir vandenynai, miškai bei visa gyva mikrofauna.

www.ozonas.lt
www.ozonas.lt
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius