-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspėjimas medikams: rubuilių vaikų negalima vadinti storais

Sveikatos sistemos specialistai Anglijoje yra mokomi subtiliau pasakyti tėvams, kad jų vaikai turi antsvorio. Siūloma tai padaryti nesmerkiančiu, pozityviu tonu. Ši programa bus pradėta vykdyti nuo rugsėjo, skelbia Dailymail.co.uk.
8 mėnesių kūdikis sveria jau 18 kg.
Pasaulyje daugėja nutukusių vaikų, tačiau apie tai reikia kalbėti subtiliau. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Parengti patarimai siūlo keisti žodžius ir pritaikyti juos prie vietinių poreikių. Kaip teigiama patarimuose, tiesmukai pasakyti medikų įspėjimai, kad vaikas yra storas, gali priversti jo tėvus pasijusti nejaukiai, jie gali jaustis kritikuojami dėl netinkamos vaiko priežiūros. Todėl tokia informacija tėvams turi būti pateikiama kuo švelniau.

Tiesmukai pasakyti medikų įspėjimai, kad vaikas yra storas, gali priversti jo tėvus pasijusti nejaukiai, jie gali jaustis kritikuojami dėl netinkamos vaiko priežiūros.

Nacionalinė vaikų matavimo sistema, kurią kuruoja Anglijos sveikatos sistema, rūpinasi vaikų nutukimu Anglijoje. Joje nurodoma, kaip vaikai turėtų būti sveriami ir matuojami mokyklose. Ši informacija turėtų būti anonimiška.

Patarimuose, kaip pranešti tėvams matavimo ir svėrimo rezultatus, pavyzdžiui, kad jų vaikas turi antsvorio arba yra nutukęs, nuo pernai atsirado reikšmingų permainų.

Nutukusių vaikų tėvams daugiau nebebus pranešama taip šaltai ir tiesmukai: „Jūsų vaiko rezultatai parodė, kad jis turi didelį antsvorį. Medikai tai vadina klinikiniu nutukimu.“

O kai tėvai apšviečiami, kokių sveikatos problemų jų vaikų nutukimas gali pridaryti ateityje, jiems daugiau nebebus minimos širdies ligos ar vėžys.

Turinčių nedidelį antsvorį vaikų tėvams nebebus sakomi šie du sakiniai: „Jūs galite nustebti, tačiau jūsų vaikas priklauso antsvorį turinčiųjų grupei. Kartais sunku suvokti, ar jūsų vaikas nutukęs, jei jis atrodo panašiai kaip ir bendraamžiai, tačiau dabar yra kaip niekada daug nutukusių vaikų.“

Dauguma tėvų, taip sužinoję apie vaikų antsvorį, pasijusdavo, švelniai tariant, nejaukiai, todėl norima šią situaciją pakeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius