Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ko geriau nedaryti nusideginus: ir pinigai į balą, ir sveikatai pavojinga

Jeigu vaikystėje teko „susipažinti“ su karštu lygintuvu, to jausmo tikriausiai neužmiršote ilgai ir jis jums asocijuojasi su žodžiu „negalima“. O „degančių bučinių“ grėsmė mus lydi visą gyvenimą – karšta viryklė, puodas, verdantis vanduo ar riebalai – tiesiog kasdienybė. Apie tai, kaip gelbėtis nusideginus, sklando daugybė mitų, tad užklupus šiai nelaimei dažnai pasimetame – kas iš tikrųjų padeda? Kaip teisingai gydyti nudegimus, pataria mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Žydrūnė Muzikevičiūtė.
Nudegimas
Nudegimas / Projekto partnerio nuotr.

„Pati geriausia priemonė nusideginus tiek liaudies, tiek ir įprastoje medicinoje yra tekantis vėsus, bet ne ledinis vanduo. Tokios priemonės kaip taukai, sviestas ar aliejus tikrai nepatartinos – jos gali paskatinti bakterinį uždegimą, komplikacijų vystymąsi“, – mitus nudegintą vietą tepti aliejumi paneigia vaistininkė Ž. Muzikevičiūtė.

Statistikos duomenimis, Lietuvoje kiekvienais metais nusidegina daugiau kaip 8000 žmonių. Dažniausiai tai būna nedidelio ploto buitiniai nudegimai, tad žmonės juos gydosi namuose patys. Nudegimai gali būti įvairiausi: nuo įkaitinto daikto, karšto skysčio ar karštų garų. Pavojai tyko ne tik virtuvėje: nudegti galima ir prisilietus prie įkaitusio automobilio dujų išmetimo vamzdžio ar pramogaujant pirtyje. Nudegimo vietoje parausta oda, atsiranda pūslės ir labai stiprus skausmas.

Pagalba pirmosiomis akimirkomis yra ypač svarbi ir visuomet vienoda: nudegusią vietą suaugusiam žmogui rekomenduojama vėsinti po šaltu vandeniu tol, kol praeina skausmas, bet ne ilgiau nei pusę valandos, nes audiniai gali ir nušalti. Nudegus tepti spiritu, barstyti druska, o žaizdos plotą – pantenolio putomis, įvairiais riebiais kremais griežtai draudžiama. Atvėsinus žaizdą, ją galima patepti geliu, skatinančiu žaizdų gijimą, ir apvynioti steriliu tvarsčiu.

Anot vaistininkės, teikdami pirmąją pagalbą sau ar artimui, žmonės dažnai daro vieną klaidą, taip tik pablogindami situaciją – naudoja per daug šaltą vandenį ar netgi tiesiogiai ant odos deda ledą. Kartais persistengia per daug trindami nudegusią vietą priemonėmis nuo nudegimo, tepa labai riebias priemones, per stipriai sutvarsto.

Ž. Muzikevičiūtė nusideginus pataria skubiai pašalinti aplinkinius drabužių audinius, papuošalus, kurie gali pažeisti odą judant, bet daryti tai labai atsargiai ir neplėšti, jei jie yra prikibę prie nudegimo vietos. Jeigu turime – labai švelniai patepti hialurono ar silikono geliu, galime pridengti natūraliu audeklu. Esant stipriam skausmui, pagelbės vaistai nuo skausmo.

Visgi pašnekovė perspėja patiems neeksperimentuoti, nes netinkami įsigyti vaistai ne tik paplonins jūsų piniginę, bet dar ir pakenks sveikatai. Visada geriausia pasitarti su vaistininku, kuris parekomenduos tinkamiausias priemones. Specialistė pripažįsta, kad žmonės kreipiasi ir tik patyrę nudegimus, ir jau apsigydę, kad žinotų, kaip elgtis nutikus nelaimei kitą kartą, ir namų vaistinėlėje turėtų reikalingą priemonę.

„Skausmui malšinti nudegimo atveju geriausia naudoti paracetamolį, žinoma, jo dozavimą reikia aptarti kiekvienu individualiu atveju – tai priklausys nuo paciento amžiaus, svorio, laiko po nudegimo ir kitų faktorių, todėl konsultacija su vaistininku yra labai reikalinga. Žaizdoms greičiau padeda gyti hialurono, silikono geliai ar pleistrai. Esant pirmo laipsnio nudegimui, kai stebimas tik odos paraudimas, patinimas, tinkamos priemonės su alijošiumi, dekspantenoliu – gelio, putų ar pienelių forma. Priemonė turi užtikrinti drėgmę, bet nebūti riebi. Atsižvelgdamas į nudegimo pobūdį ir laipsnį, vaistininkas patars, kokius preparatus už mažiausią kainą pasirinkti, taip padėdamas neišleisti pinigų priemonėms, kurių galbūt visai nereikia“, – vardija pašnekovė.

Vaistininkė taip pat primena, kad reikia gerti daugiau vandens, kuris yra būtinas audinių atsinaujinimui. Jeigu gijimas trunka ilgiau, praverstų padidinti suvartojamo vitamino A arba jo pirmtako beta karoteno kiekį. Žaizdų gijimą paspartina ir vitaminas C bei cinkas, kurių efektyvų poveikį užtikrins tinkamas dozavimas ir vartojimo trukmė – jie kiekvienu individualiu atveju turi būti aptarti su vaistininku.

Specialistės teigimu, namų aplinkoje dažniau nudegimus patiria vaikai: apsipylę karštu vandeniu, prilietę lygintuvą, maudomi per karštame vandenyje. Suaugusieji dažniau neatsispiria paplūdimio džiaugsmams ir tiesiog „apskrunda“ saulėje atostogų metu.

„Prevencija yra geriausias būdas, padedantis išvengti sveikatos sutrikimų, o kartu ir didesnių išlaidų. Artėjant vasarai, svarbu nepamiršti apsauginių saulės kremų, akinių nuo saulės ir galvos apdangalų visai šeimai“, – atsakingai lepintis saule pataria vaistininkė Ž. Muzikevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius