-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvai faktas apie didžiulį alkoholio suvartojimą šalyje – staigmena

Pasaulio sveikatos organizacijai paskelbus, kad Lietuva pagal alkoholio vartojimą yra trečioji šalis pasaulyje, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius Zenius Martinkus teigia, kad šie duomenys juos suglumino – jų departamento statistika visai kitokia.
Alaus bokalas
Alaus bokalas / Šarūno Bulotos / 15min nuotr.
Temos: 2 Faktas Alkoholis

„PSO paskelbti duomenys nepatvirtinti jokiais šaltiniais, jokiais tyrimais, iš kur tie duomenys buvo paimti. Tuo tarpu mūsų departamentas pernai metų pabaigoje atliko alkoholio suvartojimo tyrimą ir turime Statistikos departamento patvirtintus duomenis, kad vienam gyventojui tenka maždaug apie 13 litrų grynojo alkoholio per metus“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ trečiadienį teigė Z. Martinkus.

Pasak jo, pridėjus neapskaitomo alkoholio suvartojimo duomenis, tas skaičius ūgteltų iki 13,8 litrų grynojo alkoholio per metus: „Šitoks kiekis tada Lietuvos poziciją pastato ne į trečią vietą pagal suvartojimą, o vos patektume į dešimtuką, nors tai irgi yra labai dideli kiekiai.“ 

Z. Martinkaus teigimu, bet koks alkoholio kiekis, patekęs į organizmą, veikia toksiškai, todėl rekomendacija būtų visiškai jo nevartoti.

„PSO sako, kad iki 7 litrų absoliutaus alkoholio per metus vartojimas dar reikštų, kad vartojimas yra pakankamai saikingas, tuo tarpu viršijant tą ribą, jau kiekvienas litras duoda žalingą vartojimą. Tad tą saugiąją ribą mes du kartus viršijame“, – kalbėjo Z. Martinkus.

Suaugę užduoda toną jaunimui

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos vadovas Aurelijus Veryga teigia, kad esminė problema yra ši: ar mes norime, kad žmonės mažiau vartotų alkoholinių gėrimų, ar kad šita verslo šaka klestėtų?

„Keistame kontekste atsirado diskusijos, kad alkoholiniams gėrimams reikėtų didinti akcizą, (...) bet užteko aludariams pagrasinti ir nueiti pas premjerą, ir visi svarstymai pasibaigė, visi planai nuplaukė“, – kalbėjo A. Veryga.

Pasak jo, gali būti taip, kad tam tikros įtakos grupės remia politikus. Be to, pasitelkiama abejotinas faktas, kad, padidinus akcizą, alkoholio pramonės darbuotojai būtų atleidžiami tūkstančiais.

Keistame kontekste atsirado diskusijos, kad alkoholiniams gėrimams reikėtų didinti akcizą, (...) bet užteko aludariams pagrasinti ir nueiti pas premjerą, ir visi svarstymai pasibaigė, visi planai nuplaukė, – kalbėjo A. Veryga.

A. Verygos teigimu, tai, kad jaunimas taip anksti pradeda vartoti alkoholį, yra suaugusiųjų problema. 

„Mes, suaugę, užduodame tokį toną jaunimui ir taip juos ir išmokome. Pažiūrėkite, darželiuose tėvai atsinešę geria šampaną, vaikui nuo dvejų metukų perkami limonadiniai šampanai. Tėvai vos ne masiškai vaikams nuo 14 metų perka sidrą ir „moko“ gerti“, – piktinosi A. Veryga.  „Vaikas iki 10-11 metų, kada pradeda tą alkoholį ragauti, puikiai moka ir bendrauti, ir atsipalaiduoti“, – priduria jis.

Naujos narkotikų rūšys

Kriminalinės policijos biuro direktoriaus pavaduotojas Edvardas Šileris nurodo, kad kalbant apie narkotikų suvartojimą, situacija yra daugmaž stabili. „Kas džiugina, kad mažėja mūsų lietuvių tautiečių, sulaikomų užsienyje už prekybą narkotikais. Kas neramina, tai naujų psichoaktyvių medžiagų plitimas. Kol kas jis yra kontroliuojamas ir nėra ypač gąsdinantis, bet bendra tendencija europinė yra tokia pati“, – laidoje kalbėjo jis.

Nauja neraminanti medžiaga  esą yra panaši į narkotikus, tačiau atlikus cheminį tyrimą, negalima pasakyti, kad tai yra narkotikas. „Čia gaunasi katės ir pelės žaidimas – kol jos neįtraukia į sąrašus, tol ją galima legaliai pardavinėti“, – dėsto pareigūnas.


Kalbant apie narkotikų tranzito tendencijas į Rytų rinkas, E. Šileris teigia, kad didėja hašišo pervežimas.

„Praeitais metais buvo sulaikyta daugiau nei tona hašišo, kurio paskirtis buvo Rytų rinka, kas užgožė netgi sintetinių narkotikų kontrabandą į Skandinavijos valstybes“, – teigė jis.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius