-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mengelės klinika Raseiniuose: kaltinimai dantistei Astai Masulevičienei – žalodavo dantis, bet mokėdavo užliūliuoti?

Teismas pradėjo nagrinėti fašistų gydytojo Josefo Mengelės šlovės vertą baudžiamąją bylą, kurioje kaltinamoji yra Raseiniuose odontologijos kabinetą turėjusi Asta Masulevičienė. Ji įtariama padariusi žalą pacientų sveikatai. Gydytoja į teismo salę buvo atvežta iš kalėjimo, kur jau atlieka bausmę už sukčiavimą stambiu mastu.
Gydytoja odontologė Asta Masulevičienė kaltinama žalojusi pacientus
Gydytoja odontologė Asta Masulevičienė (nuotr. kairėje) kaltinama žalojusi pacientus / "Alio, Raeiniai" nuotr.

Patyrė fizines kančias

Dvi raseiniškės teigė patyrusios ne tik materialinių nuostolių, bet ir fizines kančias: po gydymosi A.Masulevičienės kabinete moterims ėmė pūliuoti protezuojamų dantų šaknys, išplito infekcija, pažeistus dantis teko išrauti, pablogėjo savijauta. Kartais dėl ypač suprastėjusios būklės moterys negalėdavo eiti į darbą – apie tai liudija gydytojų išrašyti nedarbingumo pažymėjimai. Ekspertų išvadose teigiama, kad pacientėms padaryti sveikatos sužalojimai.

A.Masulevičienė Raseiniuose buvo paklausi gydytoja – prie jos kabineto durų dažniausiai driekdavosi pacientų eilė.

„Aš pas ją patekau tik su protekcija – pažįstama moteris paprašė, kad mane priimtų be eilės. Dabar tai atrodo absurdiška ir tragikomiška. Ne veltui žmonės sako: gyveni, mokaisi ir kvailas miršti“, – su karčia ironija kalbėjo buvusi A.Masulevičienės pacientė V.M.

„Aš pas ją patekau tik su protekcija – pažįstama moteris paprašė, kad mane priimtų be eilės. Dabar tai atrodo absurdiška ir tragikomiška. Ne veltui žmonės sako: gyveni, mokaisi ir kvailas miršti“, – su karčia ironija kalbėjo buvusi A.Masulevičienės pacientė V.M.

Inteligentiška, universitetą baigusi ir atsakingas pareigas užimanti moteris, paklausta, kaip pateko į spąstus, sakė: „Pažįstami kalbėjo, kad iš Vilniaus po skyrybų su vyru sugrįžo gera gydytoja, patyrusi specialistė, malonus žmogus. Ir mano vyras pas ją nuskubėjo gydytis. Ji mokėjo užliūliuoti. Užliūliuodavo net ir tada, kai reikėdavo kūlversčiais lėkti iš jos kabineto“, – kalbėjo V.M.

Iš nosies – krešuliai

Apie A.Masulevičienės įtaigą ir Raseiniuose pasklidusias kalbas apie puikią specialistę iš Vilniaus pasakojo ir nukentėjusioji A.D.

„Gydytojais visada tikėjau kaip kunigais, niekada neturėjau pagrindo pasakyti apie juos blogo žodžio. Kai eidama Dubysos gatve ant pastato pamačiau odontologijos kabineto reklamą, sugalvojau užsukti. Pasikalbėjau su čia laukiančiais žmonėmis. Išgirdau gerų atsiliepimų. Žmonės ją apibūdindavo maždaug taip: labai „faina“, labai švelni, anekdotus pasakoja, pas ją nėra jokios įtampos. Netrukus pati įsitikinau, kad ji moka gražiai kalbėti ir puikiai save pristatyti. Jau vėliau, kai prasidėjo ikiteisminis tyrimas, savarankiškai išsiaiškinau, kad ta odontologė jaunystėje buvo labai gera mokinė ir puiki studentė“, – stebėjosi A.D.

Paklausta, kodėl į prokuratūrą kreipėsi tik praėjus metams nuo gydymo pradžios, moteris aiškino: „Situacija buvo sudėtinga. Pinigai jau įmerkti. Odontologė tvirtino, kad viską sutvarkys. Kai prasidėjo komplikacijos, prašiau, kad greičiau pradėtų jas šalinti. Bet ji arba paskirtu laiku neateidavo, arba ir toliau protezuodavo. Susidarė didelis infekcijos židinys. Išsigandau. Kai nubėgau į polikliniką, iš nosies tekėjo krešuliai, galvą raižė skausmai. Nuvažiavus konsultuotis pas profesorę iš Kauno, paaiškėjo, kad man reikia daryti sudėtingą operaciją“, – pasakojo A.D.

A.Masulevičienės kabinete A.D. buvo gydoma trylika dantų, bet gydymo rezultatai buvo dar baisesni. „Man Kaune jau atliktos šešios operacijos, netekau keturių dantų – teko ištraukti. Tai vadinamajai gydytojai per keletą mėnesių sumokėjau nemažus pinigus."

Pasekmės – baisios

A.Masulevičienės kabinete A.D. buvo gydoma iš viso trylika dantų, tačiau gydymo rezultatai buvo dar baisesni.

„Man Kaune jau atliktos šešios operacijos, netekau keturių dantų – juos teko ištraukti. Tai vadinamajai gydytojai per keletą mėnesių sumokėjau nemažus pinigus. Dabar penkiagubai tenka mokėti už tai, kad būtų ištaisytos jos klaidos. Tuo metu nežinojau, kokia infekcija man buvo įsimetusi. O buvau skaičiusi, kad, regis, Anglijoje, neatsakingas gydytojas apie 60 pacientų užkrėtė ŽIV ir hepatitu“, – piktinosi A.D.

Ji pabrėžė įžvelgianti pavojų visuomenės sveikatai. A.Masulevičienės kabinete lankydavosi ir vaikai.

Atliko savą tyrimą

Abi nukentėjusios raseiniškės buvo nepažįstamos, į prokurorus dėl odontologės veiklos kreipėsi skirtingu laiku ir nesitarusios. Pastaroji aplinkybė kelia abejonių, ar tinkamai buvo sureaguota į pirmą pranešimą apie gydytoją šarlatanę.

A.D. maždaug prieš metus pati atliko savotišką tyrimą, kuris atskleidė, kad Raseinių odontologės veikla – nelegali.

„Patikrinusi Odontologijos rūmų skelbiamus duomenis, pamačiau, kad mano odontologės pavardės čia nėra. Apie ją ir jos įmonę nebuvo jokių duomenų ir licencijuotų įmonių sąraše. Tuomet kreipiausi į Odontologų rūmus, o jie atsiuntė atsakymą, kad apie mane dominančią įmonę jie jokių duomenų neturi. Bet pas ją ant sienos kabėjo licencija“, – stebėjosi A.D.

Pacientė tapo sekle

Tuomet moteris kreipėsi į prokuratūrą. Tačiau nukentėjusios pacientės laukė dar viena staigmena. Atsitiktinai eidama pro pastatą, kuriame veikė odontologijos kabinetas, ji pamatė A.Masulevičienę, vilkinčią baltu chalatu.

Daugiausia įtarimų moteriai kelia tai, kad jos „nelaimės draugė“ A.Masulevičienės kabinete pradėjo gydytis praėjusių metų birželį, praėjus maždaug pusmečiui, kai odontologės atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Supratau, kad čia dar vienas kriminalas. Ikiteisminis tyrimas pradėtas, o ji ir toliau gydo. Iš karto paskambinau į policiją ir pranešiau. Pati stebėjau, kuo visa tai baigsis. Maždaug po 20 minučių šviesa jos kabinete užgeso, dantistė dingo. Vėl paskambinau pareigūnams ir pasakiau, kad jau per vėlu važiuoti“, – apie praėjusių metų įvykius pasakojo nukentėjusioji.

Daugiausia įtarimų moteriai kelia tai, kad jos „nelaimės draugė“ A.Masulevičienės kabinete pradėjo gydytis praėjusių metų birželį, praėjus maždaug pusmečiui, kai odontologės atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Kodėl jos veikla nebuvo sustabdyta ir šarlatanė toliau galėjo žaloti žmones? Man į tą klausimą taip niekas ir neatsakė“, – neslėpė nusivylimo A.D.

Prokurorai gūžčiojo pečiais

Panašiai stebėjosi ir Raseinių rajono apylinkės prokurorė, kuri praėjusiais metais savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ dėstė: „Atvejis – neeilinis. Su tokia situacija tenka susidurti pirmą kartą. Kai dėl odontologijos kabineto veiklos pradėjome ikiteisminį tyrimą, sulaukėme pranešimų, kad įtariamoji ir toliau dirba. Prokuratūros atstovai buvo apsilankę patikrinti. Nieko neužfiksavome, tačiau paaiškėjo, kad pranešimai galėjo būti teisingi, nes po pradėto ikiteisminio tyrimo į prokuratūrą kreipėsi dar viena moteris, kaltinanti tą pačią gydytoją.“

Prokurorei nesuprantama, kodėl centriniame Raseinių kvartale veikęs A.Masulevičienės kabinetas neužkliuvo medicinos paslaugas teikiančias įmones kontroliuojančioms institucijoms. Odontologijos kabinete puikavosi Visuomenės sveikatos centro išduotas leidimas – higienos pasas.

Po kurio laiko tyrimą dėl odontologės veiklos perėmė Kelmės apylinkės prokuratūra.

Įvėlė nekaltus gydytojus

Praėjusį antradienį įvykusiame pirmajame teismo posėdyje buvo paskelbtas A.Masulevičienės prašymas atlikti papildomą odontologinę ekspertizę. A.Masulevičienė nepripažįsta padariusi žalos nukentėjusių sveikatai ir tvirtina, kad tai galėjo padaryti medikai, pas kuriuos jos gydėsi vėliau.

A.Masulevičienė nepripažįsta padariusi žalos nukentėjusių sveikatai ir tvirtina, kad tai galėjo padaryti medikai, pas kuriuos jos gydėsi vėliau.

„Manau, tai labai nekorektiška. Šie gydytojai mums padėjo išsivaduoti nuo baisių negalavimų, su kuriais atėjome iš A.Masulevičienės kabineto“, – piktinosi A.D.

Posėdžiui pirmininkavusi Kelmės rajono apylinkės teismo teisėja Vilma Raščiuvienė nusprendė, kad bent kol kas nėra pagrindo skirti naują ekspertizę.  Vasarį numatytame antrajame posėdyje nuspręsta apklausti nukentėjusias moteris gydžiusius odontologus.

„Na va, įvėlėme į šią istorija ir nieko dėtus medikus. Labai nepatogu prieš juos, tai juk labai užsiėmę žmonės“, – apmaudavo A.D.

Nepripažįsta gydžiusi

A.Masulevičienė neprisipažįsta gydžiusi V.M., todėl pastarajai dabar tenka įrodinėti, jog buvo jos pacientė.

Kaip įrodymus V.M. siekia panaudoti telefono žinutes, kuriomis susirašinėjo su A.Masulevičiene.

„Kai pamačiau, kad ji ne gydo, bet daro žalą, pagrasinau, kad kreipsiuosi į prokurorus. Tuomet ji pasirašė skolos raštelį, kuriuo pažadėjo dalimis man grąžinti pinigus, jai sumokėtus per keletą apsilankymų. Dėl to ne kartą susirašinėjome, SMS žinutes išsaugojau“, – savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sakė V.M.

„Kai pamačiau, kad ji ne gydo, bet daro žalą, pagrasinau, kad kreipsiuosi į prokurorus. Tuomet ji pasirašė skolos raštelį, kuriuo pažadėjo dalimis man grąžinti pinigus, jai sumokėtus per keletą apsilankymų.

V.M. savo telefoną nunešė į Raseinių rajono policijos komisariatą ir paprašė žinutes nufotografuoti. „Atsakymuose į mano žinutes, kuriose klausiu, kada sumokės skolą, jis pasirašo „gyd. Asta“, – sako V.M.

Odontologijos kabinete patirtą žalą A.D. įvertino 100 tūkst. litų, V.M. – 50 tūkst. litų.

Suimta Raseiniuose

Praėjusių metų pabaigoje A. Masulevičienė buvo areštuota Raseiniuose. Keturiasdešimties metų moteris šiuo metu atlieka 3 metų laisvės atėmimo bausmę už apgaulės būdu įgytą didelės vertės svetimą turtą.

Praėjusią liepą Vilniaus apylinkės teismas A. Masulevičienei skyrė 3 metų laisvės atėmimo bausmę. Nukentėjusiaisiais pripažinti Rolandas Gulbinas ir Andrejus Beloziorovas siekė prisiteisti atitinkamai 437 tūkst. 668 litus ir 832 tūkst. 618 litų.

Vilniaus apylinkės teismo sprendimu R.Gulbinui buvo priteisti 368 tūkst. 668 litai, o A.Beloziorovui – 379 tūkst. 309 litai.

A.Masulevičienei šį nuosprendį apskundus, Vilniaus apygardos teismas paliko galioti 3 metų laisvės atėmimo terminą, tačiau sumažino nukentėjusiems anksčiau priteistas sumas – nuteistoji odontologė abiem vyrams turi sumokėti po 190 tūkst. 906 litus.

 

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius