Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitybos specialistas: persivalgymo pasekmės gali lydėti visą gyvenimą – kada išmoksime sakyti STOP?

Per šventes daugelis leidžiame sau atsipalaiduoti, stalčiuje paslepiame sveikos mitybos taisykles ir dažniau valgome akimis, nei racionaliai klausome kūno poreikių. Kol mes atostogaujame, organizmas dirba viršvalandžius. Apie persivalgymo pasekmes kalbinome Gym+ sveikos gyvensenos ir mitybos specialistą Artūrą Sujetą.
pastovus-persivalgymas-5703bb0048326
Persivalgymas

Persivalgymo poveikis organizmui

Nieko baisaus pasmaližiauti ir per šventinį laikotarpį pamiršti skaičiuoti kalorijas. Juk gera kartu su artimaisiais skaičiuoti išragautus patiekalus – maistu reikia mėgautis ir juo dalintis, tačiau kas nutinka, kai pamirštame ribas?

Kai valgome daug, o ypač riebaus maisto, ne tik skrandžiui, bet ir kitiems organams reikia dirbti daugiau, virškinimui ir visoms kūno funkcijoms sunaudojame daugiau energijos. Nors, pasak specialisto, organizmas į normalų režimą turėtų grįžti per 24–72 valandas, rizikuojame ir ilgalaikiais poveikiais, tokiais kaip „Riebalinio audinio padidėjimas (riebalai iš maisto, kaip energijos atsargos, „sandėliuojami“ kūne), sotumo atsako sumažėjimas (išsiderinęs sotumo jausmas), suprastėjusi kognityvinė sveikata (protinis darbingumas), lėtinių ligų rizikos augimas (dėl didelio kiekio cukraus kraujyje didėjantis gliukozės kiekis apkrauna kasą, kurios paskirtis yra išskiriant hormoną insuliną stabilizuoti gliukozės kiekį. Didelis insulino kiekis gali palaipsniui didinti toleranciją šiam hormonui, ir taip didinti riziką susirgti II tipo diabetu).

Jeigu po valgio jaučiate šiuos simptomus: mieguistumas, pilvo pūtimas, diskomfortas, pykinimas, vėmimas, didelė tikimybė, jog nesugebėjote suvaldyti maisto kiekio ir šiuo metu organizmas kovoja su trumpalaikiu persivalgymu.

„Gymplius“ nuotr. /Gymplius
„Gymplius“ nuotr. /Gymplius

Emocinis valgymas – kada susirūpinti?

Jeigu persivalgymas apsilanko ne tik per šventes, bet yra dažnas svečias kasdienybėje, Gym+ rekomenduoja atkreipti dėmesį – galbūt jums išsivystęs emocinis valgymas. Jeigu po valgymo jaučiatės prastai (emociškai), kaltinate save, nuolat jaučiate nerimą ir kt. vertėtų apie tai pasikalbėti su savo Gym+ asmeniniu treneriu arba kreiptis į mitybos specialistą.

Dažnas persivalgymas gali kankinti ir tuos, kurie dienos metu nesurenka reikalingų kalorijų, neturi laiko normaliai mitybai, tad iš didelio alkio persivalgo prieš eidami miegoti.

Nustatyta, kad su emocinio valgymo problemomis dažniau susiduria moterys. Jos taip pat jautresnės alkio hormonui (grelinui), dėl to persivalgymo rizika gali išaugti ir per šventes.

Po šventinio laikotarpio į sporto klubus Gym+ specialistas rekomenduoja grįžti palengva, nepersistengti intensyviose treniruotėse ir mitybos racioną pripildyti neriebiais patiekalais, produktais be pridėtinio cukraus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius