-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po 30 tūkst. litų kainavusių dirbtinio apvaisinimo procedūrų padavėjos ir statybininko šeimoje Vilniuje gimė trynukai

Vilniečių Erikos ir Miroslavo Šilobritų šeima antradienį susilaukė trynukų. Apie šeimos pagausėjimą sutuoktiniai svajojo penkerius metus, tačiau po antro dirbtinio apvaisinimo gyvybė 31 metų Erikos įsčiose užsimezgė tik šiemet.
Vilniečių Erikos ir Miroslavo Šilobritų šeima antradienį susilaukė trynukų.
Vilniečių Erikos ir Miroslavo Šilobritų šeima antradienį susilaukė trynukų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iki gimdymo Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje E.Šilobritienė praleido septynias savaites. Visą tą laiką moters sveikatą ir dar negimusių kūdikių būklę akylai stebėjo medikai. Antradienį, einant 32-ajai Erikos nėštumo savaitei, buvo nuspręsta nebedelsti.

Šilobritų trejetukas pasaulį išvydo po Cezario pjūvio operacijos: gimė 1920 ir 1740 gramų svorio mergytės ir 1900 gramų berniukas – Emilijus.

Paklausta, kuri dukra yra kuri, Erika sutrinka: kol kas laime trykštanti mama težino tai, kad vienai davė Gretos, antrai – Ulijanos vardą.

Pirma savaitė – „auksinė“

Trynukai gimė neišnešioti, tačiau palyginti tvirti. Šiandien jų būklė stabili, bet, kaip sako Antakalnio Akušerijos ir ginekologijos klinikos Naujagimių skyriaus vedėja med. dr. Violeta Drejerienė, išnešiotam naujagimiui svarbiausios pirmos dešimt minučių, o „neišnešiotukams“ visa pirma savaitė yra „auksinė“.  

Vilniečių Erikos ir Miroslavo Šilobritų šeima antradienį susilaukė trynukų.
Naujagimių skyriaus vedėja med. dr. Violeta Drejerienė.

„Atliekant operaciją buvo sutelktos didžiulės gydytojų pajėgos, dirbo medikų, jų padėjėjų ir slaugytojų brigada. Visi pasidalijo darbus: kuris pirmą vaikelį paims, kuris – antrą, kuris atliks gaivinimą, jei prireiktų. Laimei, neprireikė“, – šypsosi V.Drejerienė, trejetuko gimimą vadinanti geriausia dovana šiemet švenčiamo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės 55-ojo jubiliejaus proga.

Mažiausia „neišnešiotukė“ svėrė vos 430 gramų

Mažieji Šilobritai auga ir stiprėja inkubatoriuje, nes jie turi neišnešiotiems naujagimiams būdingą kvėpavimo nepakankamumo ligą – kvėpavimo sutrikimo sindromą.

Jaučiau psichologinę įtampą, buvau labai prislėgta ir nelaiminga – vyrui su manimi buvo sunku...

„Vaikučiams pučiamas oras – deguonies jiems nereikia. Tikimės, kad artimiausiomis paromis jau nereikės ir šios kvėpuojamosios terapijos. Kvėpavimo nepakankamumas – pirmų dviejų trijų dienų liga“, – aiškino V.Drejerienė.

Ji priminė, kad Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje pasaulį išvydo ir pats mažiausias Lietuvos naujagimis – vos 430 gramų svėrusi Rasa Marija.

„Dabar ji paauglė – sveika ir graži mergaitė“, – džiaugiasi medikė, lyg padrąsindama kiekvieną žodį apie naujagimių būklę gaudančią E.Šilobritienę.  

Išnešiotais naujagimiai laikomi nuo 37 moters nėštumo savaitės.

Žiauri žinia: nėštumas – negimdinis

E.Šilobritienė su šešeriais metais vyresniu būsimuoju vyru Miroslavu susipažino būdama 24 metų. Po pusantrų draugystės metų pora nusprendė įteisinti santykius, o netrukus po santuokos ėmė galvoti ir apie vaikus.

Ketvirtą mėnesį nuo tuoktuvių anuomet 26-erių Erika pasijuto nėščia. Tai moteriai buvo tarsi dangaus palaima. Tačiau nuvykusi gydytojo apžiūrai moteris išgirdo žiaurią tiesą – nėštumas negimdinis. Tai reiškia, kad apvaisintas kiaušinėlis dėl tam tikrų priežasčių negali pakliūti į gimdos ertmę, todėl vystosi kiaušintakyje.

Ši žinia apie vaikelį jau pradėjusiai svajoti moteriai prilygo dūriui į širdį.

Antra procedūra buvo sėkminga

Antrą kartą nėščia Erika pasijuto po metų, tačiau nėštumas vėl buvo negimdinis. „Jaučiau psichologinę įtampą, buvau labai prislėgta ir nelaiminga – vyrui su manimi buvo sunku... Jis netgi sakė, kad galime gyventi ir be vaikų, tačiau aš apie tai net negalėjau pagalvoti“, – prisipažįsta ką tik trynukų susilaukusi moteris.

Matydama vienturtės dukters kančias Erikos motina davė jai pinigų apsilankyti vaisingumo klinikoje. Tačiau sėkmė nuo Šilobritų nusigręžė net ir į apvaisinimo procesą įsikišus profesionalams: 12 tūkst. litų kainavusi apvaisinimo procedūra nuėjo perniek – nėštumas vėlgi buvo negimdinis.

Kai susidūriau su problemomis, maniau, kad esu viena tokia, tačiau vaisingumo klinikoje įsitikinau, kad yra visiškai kitaip.

Po pusantrų metų Erika ryžosi pamėginti dar kartą – šįkart procedūra pavyko. „Tikėjomės dvynukų, tačiau gavome visus tris, – džiaugsmo neslepia Erika, apvaisinimo procedūroms ir gydymui iš viso išleidusi apie 30 tūkst. litų. – Jei ne tėvai, šio stebuklo tikrai nebūtų.“

Apie dirbtinį apvaisinimą Erika kalba atvirai – ką čia slėpti? „Kai susidūriau su problemomis, maniau, kad esu viena tokia, tačiau vaisingumo klinikoje įsitikinau, kad yra visiškai kitaip. Noriu padrąsinti kitas moteris siekti savo svajonės“, – sako laiminga mama.

Kūdikių kraiteliui dar daug ko trūksta

Sostinės Pilaitės rajone Šilobritai turi trijų kambarių butą, todėl vietos užteks visiems. Tiesa, vien tėvų rankų, globojant mažylius, gali ir pritrūkti. Paramos Erika tikisi iš savo motinos, labai laukusios anūkų.

Šilobritų šeimos pajamos nedidelės: Erika už minimalų atlyginimą dirbo padavėja, todėl vaiko priežiūros atostogų metu ji gaus apie 800 litų išmoką. Miroslavas dirba statybose.

Vilniečių Erikos ir Miroslavo Šilobritų šeima antradienį susilaukė trynukų.
Vilniečių Erikos ir Miroslavo Šilobritų šeima antradienį susilaukė trynukų.

„Bijojau užbėgti įvykiams už akių, todėl kūdikių kraitelis dar labai menkas: turime rūbelių, tačiau vežimėliai dar nenupirkti“, – neslepia Erika.

Ji labai nudžiugo išgirdusi, kad šeimai, susilaukusiai trynukų, Vilniaus miesto savivaldybė skiria vienkartinę 5000 litų  pašalpą.

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gimė trynukų:
2012 m. – 2
2011 m. – 2
2010 m. – 3
2009 m. – 8
2008 m. – 5
2007 m. – 4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius