-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Traumatologas Manvilius Kocius: kam laiptai dažniausiai tampa spąstais

Medikams kone kasdien tenka gelbėti ant laiptų susižalojusius pacientus. Anot Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės traumatologo Manviliaus Kociaus, laiptai dažniausiai tampa spąstais girtiems, nes jie nesisaugo, ir moterims, kurios mėgsta avėti aukštakulnius batus.
Restauruoti ir autentiški sukti laiptai.
Laiptai kartais tampa žudikais. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Nors pasitaiko itin skaudžių nelaimių, tikimybė užsimušti nukritus nuo laiptų, anot mediko, yra maža.

„Dažniausiai nuo laiptų krenta moterys, jos paprastai nusileidžia ant minkščiausios vietos ir nudarda žemyn. Todėl dažniausia trauma – uodegikaulio lūžis“, – 15min.lt sakė gydytojas.

Dažniausiai nuo laiptų krenta moterys, jos paprastai nusileidžia ant minkščiausios vietos ir nudarda žemyn. Todėl dažniausia trauma – uodegikaulio lūžis. Sakė gydytojas.

Anot jo, du trečdaliai taip susižalojusių žmonių iš karto į medikus nesikreipia, nes nemano, jog tai rimta.

„Patyrus uodegikaulio lūžį jaučiamas šioks toks skausmas sėdint, kamuoja skausmas tuštinantis, einant skausmas nejaučiamas. Jeigu tai praeina per porą savaičių, žmogus niekur nesikreipia, tačiau būna, kad pas mus patenka užleisti atvejai. Žmogus kenčia, savaitę nesituština, kyla problemų, o tada be medikų pagalbos jau nebeišsiversi. Neretai lūžęs uodegikaulis užlinksta į vidų ir trukdo tuštintis“, – pasakojo M.Kocius.

Anot pašnekovo, moterys ant laiptų dažnai susižaloja avėdamos aukštakulnius. „Laiptai ir aukštakulniai nėra geriausia kombinacija, ypač leidžiantis žemyn“, – pridūrė jis.

M.Kociaus teigimu, neretai traumas ant laiptų patiria ir išgėrę asmenys, nes jų judesiai nekoordinuoti, alkoholio prisiragavę žmonės paprastai nesisaugo, nesilaiko už turėklų.

Į medikų rankas taip pat patenka per laiptų pakopas šokinėti mėgstantys jaunuoliai, jų patiriamos traumos įvairesnės: kojų, kulkšnių lūžiai, kiek rečiau – blauzdikaulių lūžiai.

Medikas tvirtina, kad anksčiau kur kas dažniau žmonės susižeisdavo per turėklus nukritę nuo laiptų aikštelių. Tačiau dabar tokie atvejai retesni, nes šiuolaikiniai laiptai yra saugesni.

M.Kocius atkreipė dėmesį, kad daugiausia traumų žmonės patiria ne ant laiptų, o gatvėse ir ant šaligatvių.

„Nepasakyčiau, kad laiptai yra dažniausia vieta, kurioje patiriamos traumos. Nesiremiu konkrečia statistika, tačiau šaligatvis greičiausiai yra dešimt kartų pavojingesnė vieta nei laiptai. Ir nebūtinai žiemą, net ir vasaros metu. Ėjo, susipynė kojos, nukrito. Susižeidusių ant šaligatvio ar gatvėje yra daugiau nei ant laiptų“, – pridūrė jis.

Po traumos nebeatsigavo

Visai neseniai Lietuva atsisveikino su žinoma Kauno verslininke, politike ir visuomenės veikėja Irena Matijošaitiene.

Moteris nukrito nuo laiptų ir smarkiai susižalojo galvą. Nors medikai atliko kelias operacijas, po kelių dienų buvo konstatuota smegenų mirtis.

Po traumos ant laiptų neatsigavo ir vienas garsiausių poetų Justinas Marcinkevičius. 2010-ųjų gruodžio 7-ąją per nelaimingą atsitikimą savo namų laiptinėje J.Marcinkevičius patyrė sunkią galvos smegenų traumą ir kaklo slankstelio lūžį, jis buvo skubiai operuotas.  

Poeto žmona pasakojo, kad nelaimė nutiko J.Marcinkevičiui išėjus iš pašto dėžutės pasiimti spaudos, namo laiptinė tuo metu buvo neapšviesta.

Po sėkmingos operacijos poetas nekalbėjo, negalėjo judinti galvos, o 2011-ųjų vasario 16-osios rytą J.Marcinkevičius mirė Vilniaus greitosios pagalbos universitetinėje ligoninėje.

Laiptai 2005-aisiais vaikų akivaizdoje atėmė koncerno „MG Baltic“ buvusio verslo plėtros direktoriaus Dariaus Žakaičio žmonos Ramunės Žakaitienės gyvybę. Ji lipo žemyn, o glėbyje laikoma dukra suspurdėjo ir moteris neišlaikė pusiausvyros. Mergytė nesusižeidė.

37 metų moteris krito nuo laiptų Briuselyje nuomojamame name ir stipriai susitrenkė galvą, po smūgio kraujas išsiliejo į smegenis. Nors Belgijos medikai darė viską, kad ją išgelbėtų, R.Žakaitienės gyvybė po kelių dienų užgeso.

Poetė nujautė nelaimę

Ne viena skaudi nelaimė nutiko ant sostinėje esančių Rašytojų sąjungos laiptų. 2005-aisiais per Lietuvos rašytojų sąjungos neeilinį suvažiavimą ant šių laiptų parkrito žinoma poetė ir žurnalistė  Elena Mezginaitė. Ji paslydo ant stačių laiptų ir nukritusi sunkiai susižalojo galvą, į smegenis išsiliejo kraujas.

65-uosius metus ėjusi poetė buvo operuojama penkias valandas, tačiau medikų pastangos rezultato nedavė, jos gyvybė užgeso po kelių dienų.

Poetės draugai spaudai pasakojo, kad E.Mezginaitė tarsi nujautė artėjančią nelaimę, nes prieš suvažiavimą pasakė: „Tikiuosi, kad man nebus kaip prieš porą metų atsitiko Jurgiui Kunčinui“.

Rašytojas J.Kunčinas 2002-aisiais mirė per Rašytojų sąjungos suvažiavimą.

1993-iaisiais ant tų pačių laiptų užsimušė prozininkas ir eseistas Antanas Ramonas.

Nuo šių laiptų yra nukritę ir daugiau žmonių, tačiau jų traumos nebūdavo sunkios. Po nelaimių Rašytojų sąjungos laiptai buvo rekonstruoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius