-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaida Genytė: balsui apsaugoti – pirmiausia natūralios priemonės ir reti čiuožimo malonumai

Dainininkei Vaidai Genytei čiuožimas – vienas mėgstamiausių užsiėmimų. Tačiau žinoma moteris šiuo sportu gali mėgautis labai retai, mat jis kenkia vienam svarbiausių atlikėjos instrumentų – balsui. Jam ir savo sveikatai V. Genytė skiria ypatingą dėmesį, todėl savo organizmą stengiasi apsaugoti nuo įvairių balsui pakenkti galinčių ligų sukėlėjų.
Vaida Genytė
Vaida Genytė / vaistinių tinklo „Camelia“ nuotr.

Dainininkė pirmiausia renkasi natūralias organizmo stiprinimo priemones, tačiau, užklupus ligai, suskumba dėl efektyviausių vaistų pasikonsultuoti ir su mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininku.

Citrina ir imbieras bei visada rankinėje esančios pastilės gerklei – tik dalis žinomos atlikėjos receptų, kaip saugoti balsą. V. Genytė dalinasi patarimais, kaip ji stiprina imunitetą, puoselėja balsą ir ko dėl jo atsisako.

Nesunku pastebėti, kad čiuožimas jums teikai didelį malonumą. Ar jis suderinamas su dainavimu ir rūpesčiu balsu?

Pirmiausia, tai yra labai gražus sportas. Juo žavėjausi jau vaikystėje, todėl labai džiaugiuosi, kad išmokau bent truputį čiuožti kaip profesionali sportininkė. Man čiuožimas asocijuojasi su skrydžiu. Tu tarytum atsiplėši nuo žemės: vienas atsispyrimas – ir nučiuoži keletą žingsnių į priekį. Tai mane įkvepia. Aišku, čiuožiant dirba kiekvienas raumuo, todėl čiuožimas nėra tik malonus ir estetiškas užsiėmimas. Tačiau šis sportas nėra gerai mano stygoms bei balsui. Dėl šios priežasties labai riboju šį savo pomėgį.

VIDEO: Vaida Genytė: balsui apsaugoti – pirmiausia natūralios priemonės ir reti čiuožimo malonumai

Esate visada jaunatviška, švytinti, ne veltui buvote pasirinkta ir kosmetikos „Mincer Pharma“ veidu. Kas jums padeda tokiai išlikti?

Man padeda atsipalaiduoti karšta vonia ir daug miego. Man labai svarbu gerai pailsėti. Pavyzdžiui, vieniems užtenka septynių valandų miego, o man reikia mažiausiai dešimt. Prisipažįstu, esu truputį miegalė. Atsipalaiduodama vonioje, labai mėgstu aromaterapiją, todėl visada į vonią įsipilu kvepiančių aliejų ar putų. Stresas mus lydi beveik kiekvieną dieną, todėl tokia vonia mane labai atpalaiduoja. Taip pat man tai yra prichologiškai svarbu. Vandeniu aš tarsi nusiplaunu visus per dieną patirtus nemalonumus, bėdas ar vargus.

Saugodama balsą, tikriausiai ypatingai rūpinatės ir bendru organizmo atsparumu ligoms. Kaip saugotės nuo ligų?

Pirmiausia imuosi natūralių priemonių. Stengiuosi visus vitaminus gauti su maistu, todėl valgau labai daug daržovių ir citrusinių vaisių, kuriuos aš labai mėgstu, taip pat ten gausu vitamino C. Po didelio krūvio, daug koncertų, didelio streso mano dienos racione būna labai daug apelsinų, citrinų, ananasų, granatų, kivių, daug miego bei slankiojimo iš vieno kampo į kitą. Būtent taip aš atsigaunu. Kai jaučiu, kad man pradeda ,,kibti” liga, aš vėl vartoju daug C vitamino, imbiero, medaus ir geriu daug daug arbatų. C vitaminas man yra praktiškai kaip vaistas.

Turbūt vis tiek ne visada pavyksta išvengti negalavimų. Ką darote, kai liga palaužia jūsų balsą?

Kai liga palaužia balsą, išsiversti ir išgyventi ligos laikotarpio be vaistinių preparatų dažniausiai nepavyksta. Tokiais atvejais visada pasikonsultuoju ir su vaistininku, kuris padeda pasirinkti efektyviausius preparatus už mažiausią kainą. Mano rankinėje visada yra tam tikros pastilės, kurios atpalaiduoja balso raumenis, jį stiprina. Tačiau tikiu, kad natūralūs produktai užkerta kelią ligai, tiesiog reikia neatsipalaiduoti. Kaip aš sakau – tai yra gyvenimo būdas. Tu turi galvoti apie tai, kad nesusirgtum, kad būtum sveikas ir liga nesutrigdytų tau darbo.

Ar yra dalykų, kurių sau neleidžiate, saugodama savo balsą?

Aš stengiuosi vengti šaltų pieno gėrimų. Nors vasarą valgau ledus ir prieš koncertus, tačiau žiemos metu ar pavasarį pieno kokteilis man yra ligos prisišaukimas. Taip visai neseniai ir netikėtai ją prisišaukiau. Iš tikrųjų dėl aplink lydinčių stresinių situacijų mes susilpniname imuninę sistemą, todėl ją tenka nuolat stiprinti.

Dainininkų disciplina yra labai griežta, todėl mums tenka daug ko atsisakyti. Pavyzdžiui, jeigu turi koncertą kitą dieną, tu netgi negali valgyti sočios vakarienės. Privalai galvoti, ką valgai vakare, ką valgai ryte, nes jeigu skrandyje sukils rūgštys, visa tai atsilieps balso stygoms ir nebebus dainavimo kokybės. Taip pat – absoliučiai jokio alkoholio. Aš pati visiškai esu jo atsisakiusi ir žinau, kad labai daug dainininkų, kurie dainuoja teatruose ir yra tikrieji artistai, taip pat jo nevartoja. Apie rūkymą taip pat nėra jokios kalbos. Balsas yra labai trapus aparatas, tai – raumenys, kurie yra nepaprastai jautrūs.

O ar turi dainininkai priemonių, kurios padeda atstatyti balsą prieš lipant į sceną?

Prieš lipdami į sceną, dainininkai dažniausiai geria karštą arbatą su citrina, stengiasi gauti daugiau vitamino C. Taip pat labai gerai medus ar imbieras, kurie yra įmaišyti į karštą gėrimą. Aš pati savo rankinėje nešiojuosi C vitaminą. Netgi prieš lipdama į sceną, aš išgeriu tabletę – ir iš karto atsiranda tonusas bei energija. Visa tai labai teigiamai veikia balso stygas. Taip pat, prieš einant dainuoti, padeda specialios balso stygoms skirtos pastilės. Tai – paprastos, tačiau labai veiksmingos priemonės.

vaistinių tinklo „Camelia“ nuotr./Vaida Genytė
vaistinių tinklo „Camelia“ nuotr./Vaida Genytė

Kaip klimato kaita veikia jūsų balsą?

Lietuvoje klimatas yra vėsus, mes esame šiauriečiai ir saulės gauname labai mažai. Tai verčia visą laiką vaikščioti su šalikais ir saugoti kaklą bei balso stygas. Taip pat balsas labai reaguoja į pereinamąjį laikotarpį. Ruduo ir pavasaris yra tie periodai, kurie yra sudėtingi ne tik dainininkui, bet ir kiekvienam žmogui. Šiais laikotarpiais reikia nusiteikti, kad teks labiau rūpintis savimi nei vasarą. Taigi jiems turime tiesiog pasiruošti. Pavyzdžiui, pavasarį sustiprinti organizmą padeda žalieji kokteiliai, į kuriuos sumalamos dilgėlės, šaltpusnių ar pienių lapeliai. Kiekviena žolelė yra aukso vertės, nes savyje turi labai daug elementų. Taip pat labai naudingos yra žemuogės. Žinau, kad stiklinėje žemuogių yra visa geležies dozė metams, todėl vasaros pradžioje stengiuosi suvalgyti ne vieną stiklinę, o bent litrą. Mano tėtis labai mėgsta uogauti, taigi vasarą kiekvieną rytą, kai būnu Molėtuose savo vasarnamy, visada randu tėčio priuogautų žemuogių, todėl nemažai jų suvalgau, kad turėčiau kraujyje pakankamai geležies.

Ką galėtumėte parekomenduoti, norintiems išlikti sveikiems?

Pirmiausia reikia nepamiršti, kad sveikas gyvenimo būdas prasideda nuo mūsų pačių – mūsų mitybos, nuo to, kiek per dieną judame. Noriu visiems ir sau pačiai palinkėti, kad vartotume kuo daugiau vitaminų, kuo daugiau teisingo, turinčio daug vitaminų maisto, kuo daugiau laiko praleistumėme gryname ore, turėtume daugiau miego, poilsio, kuo mažiau streso ir, manau, kad, jei pasistengsime taip gyventi, tikrai užkirsime kelią ligoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius