-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 18

Skaitytoja: A.Zuoko idėja pradėti pamokas 9 val. sukels dar didesnes spūstis

Artėjant rugsėjo 1-ajai šeimose vėl prisiminėme Vilniaus mero Artūro Zuoko idėją 20-tyje sostinės gimnazijų nuo Naujųjų metų pamokas pradėti ne nuo 8 val., o valanda vėliau. Nors...
Transporto spūstys Vilniuje
Transporto spūstys Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Artėjant rugsėjo 1-ajai šeimose vėl prisiminėme Vilniaus mero Artūro Zuoko idėją 20-tyje sostinės gimnazijų nuo Naujųjų metų pamokas pradėti ne nuo 8 val., o valanda vėliau.

Nors apie tai jau daug diskutuota žiniasklaidoje, kai pradėjome realiai galvoti, kaip tokia tvarka pakeis mūsų gyvenimą, pamatėme, kad visiška nesąmonė gaunasi.

Kai pradėjome realiai galvoti, kaip tokia tvarka pakeis mūsų gyvenimą, pamatėme, kad visiška nesąmonė gaunasi.

Gyvename Pilaitėje. Daugelis Pilaitės gimnazijos moksleivių taip pat gyvena Pilaitėje arba aplink Salotės ir Gilužės ežerus plytinčiuose privačių namų masyvuose. Taigi į gimnaziją nevažiuoja prospektais ar kitomis pagrindinėmis miesto arterijomis. Bent jau dauguma.

Tad A.Zuoko argumentas, kad tokiu būdu bus sumažintos spūstys yra visiškai... iš piršto laužtos.

Tarkime, ir mes, ir mūsų kaimynai kas rytą, pakeliui į darbą (7.30 val.) paveža vaikus kelis kilometrus automobiliu. Žiemą, pasnigus, tai ypač patogu. Tokiu būdu automobilis važiuoja ne pustuštis, o veža mažiausiai 3 žmones. Jei vežame kaimyno vaiką, tai važiuojame penkiese.

Mes gyvename nuosavame name, atokiau nuo autobuso stotelės. Kitaip tariant, nemaža dalis mokinių į gimnaziją važiuos arba iš „miško“ (privačių namų kvartalo), arba pėstute eis iš Pilaitės daugiabučių. Tai apie kokius moksleivių sukeliamus kamščius kalba meras?

Spūstys tik didės

Veikiau atvirkščiai – mes tik padidinsime spūstis. Nes jau dabar galvojame, ką reikės veikti tas dvi valandas iki 9 val. ryto? Viena iš idėjų – vežioti vaikus į sporto klubą arba į baseiną Moksleivių ir jaunimo centre. Tokiu būdu išvažiuotume 6.30 val. iš namų, paskui parvežtume vaikus namo apie 8.30 val., kad spėtų į mokyklą. Ir vėl per spūstis - atgal į centrą.

Kodėl parvežtume? Todėl, kad žiemą šlapia galva eiti į lauką – pavojinga. Meras, turinis vaikų, tą turėtų suprasti.

Manome, kad nuo Naujųjų metų laukia tik dar didesnis chaosas.

Žodžiu, meras A.Zuokas stengiasi parodyti, kad dirba. Bet gal geriau jau įsiklausytų į tėvų nuomonę ir įvertintų jų kasdienius maršrutus. Gal, žvelgiant iš Užupio, atrodo ir kitaip. Tačiau garbinga būtų pripažinti savo klaidas.

Daug protingiau būtų įvesti privalomą mankštą 7.45 val. ar himno giedojimą, kaip yra Kanadoje. Tada vaikai tikrai nubustų ir darbingai pradėtų darbo dieną.

O dabar manome, kad nuo Naujųjų metų laukia tik dar didesnis chaosas. Patikėkite, mes ir taip jau pavargome nuo nesibaigiančių švietimo reformų, kurios keičia tik formą, bet ne turinį. Tai gal baikite vieną kartą darytis politinę reklamą, o įsiklausykite į vilniečių, sąžiningai mokančių mokesčius, norus. Nes nuo neprognozuojamų pokyčių pavargo ne tik vaikai. Ir mus, tėvus, tokia padėtis ima erzinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius