Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 10 30 /2013 10 31

Skaitytojo skundas. „Swedbank“ sudarė sutartį be žmogaus sutikimo bei parašų

Ar tikrai žinote, kad „Swedbank“ bankas už jus ir be jūsų žinios nesudaro jokių sutarčių, kurios būtų naudingos tam bankui. Ar šio banko klientai garantuoti, kad už juos nėra...

Ar tikrai žinote, kad „Swedbank“ bankas už jus ir be jūsų žinios nesudaro jokių sutarčių, kurios būtų naudingos tam bankui. Ar šio banko klientai garantuoti, kad už juos nėra sudaryta pensijų kaupimo sutartis, klientui nežinant?

Pilietė R.J. iš Raseinių miesto buvo apgaudinėjama netgi 7-erius metus. Ji yra šio banko klientė. 2006 metais Raseinių skyriaus „Swedbankas“ sudarė pensijų kaupimo sutartį be R.J. sutikimo ir išsiuntė į Vilnių, užregistravo kaip galiojančią, nors parašo ant sutarties nėra.

Kaip šio garsaus banko darbuotojai matydami, kad sutartis negaliojanti, galėjo ją įtraukti į archyvus kaip galiojančią? Nejaugi šiame banke nei viename skyriuje darbuotojai nedirba savo darbo ir nemato bei netikrina informacijos? Minėta pilietė iš Raseinių teigė, kad sužinojusi apie sudarytą kažkokią sutartį nuėjo į Raseinių skyrių, pas tuometinį valdytoją, ir buvo patikinta, kad įvyko klaida ir viskas bus išspręsta bei klaida ištaisyta. Tai buvo 2007 metais.

Banko valdytojas tuo metu pakvietė specialistę, kuri, kaip paaiškėjo, tiesiog paskambinusi telefonu paėmė ir sudarė nelegalią sutartį be pilietės R.J sutikimo bei parašų. Bankui nesvarbu, kad žmogus nesutinka, kad yra pažeistos žmogaus teisės, kad net iš skylėtos Lietuvos „Sodros“ jie pasiglemžė sukauptos pensijos fondą.

Po 7-erių metų R.J. buvo kviečiama į banką atsiimti naujos banko kortelės ir sužinojo naujieną, kad ta sutartis vis dar tebegalioja, o šio banko administratorė tiesiog pasiūlė pasirašyti atbuline data šią sutartį ir tie sukaupti 2746 litai jai bus palikti senatvės metu. Minėtoji pilietė nesutiko su tokiomis aferomis ir prasidėjo susirašinėjimų ir skundų maratonas. Banko darbuotojai labai nenoriai dirba, jei jiems tai yra neparanku. Po kelių mėnesių pilietė parašė prašymą gauti visus dokumentus ir sutarties kopiją bei ištirti šį nesusipratimą. Šiaip ne taip jie buvo atsiųsti ir paaiškėjo, kad iš šios sumos liko tik 2708 litai. Kur dingo keletas litų? Tai tikriausiai darbuotojai pasiglemžė, kurie nenori dirbti savo darbo.

Mielieji, kyla klausimas, ar pasitikite šiuo banku? Ar garantuojate už savo sukauptas lėšas? Būkite labai atsakingi ir domėkitės, ar šio banko darbuotojai neapgaudinėja ir jūsų.

Airinas Jermolajevas

Ikrauk.lt redakcija susisiekė su banko „Swedbank“ atstovu spaudai Sauliumi Abraškevičiumi. Gautas jo komentaras.

Tai yra labai retas ir nemalonus atvejis, dėl kurio klientės nuoširdžiai atsiprašėme. Turint omenyje, kiek bankas turi klientų ir kokie informacijos srautai kasdien yra apdorojami, toks nesusipratimas negalėjo nutikti dėl sisteminės klaidos. Tai buvo žmogiška klaida, be to, sutapo kai kurios kitos aplinkybės.

Šios istorijos nagrinėjimas užtruko – kai kurie darbuotojai jau nebedirba banke, dokumentų paieška archyve yra laikui imlus procesas, trečiosios šalys („Sodra“) nagrinėjo pateiktus prašymus. Apie šį kliento atvejį suteikėme visą reikalingą informaciją Lietuvos bankui. Taip pat norime pabrėžti, kad klientei atstatyta tokia situacija, kokia būtų buvusi neįregistravus šios sutarties. Tai yra, grąžintos visos pervestos lėšos ir „Sodros“ kaupiamos pensijos dydžiui šis nesusipratimas reikšmės neturės, pensija dėl to nesumažėja. Dar kartą nuoširdžiai atsiprašome klientės dėl šios situacijos bei patirtų rūpesčių ir nepatogumų. Užtikriname, kad dėsime visas pastangas siekiant išvengti panašių nesusipratimų ateityje.

Esi susidūręs su bankų problemomis? Papasakok čia arba siųsk el.paštu ikrauk@15min.lt. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius