-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 18

„Geresnis pasaulis“ – kuriame gera gyventi (video)

Ketvirtadienį kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ buvo parodyta danų režisierės Susanne Bier kino juosta „Geresniame pasaulyje“, kuri tapo Europos šalių kino forumo ,,Scanorama“ žiūrimiausiu filmu.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

Ketvirtadienį kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ buvo parodyta danų režisierės Susanne Bier kino juosta „Geresniame pasaulyje“, kuri tapo Europos šalių kino forumo ,,Scanorama“ žiūrimiausiu filmu.

Filme susipina dvi istorijos – gražią šeimos idilę sudrumsčia mamos mirtis, kita istorija – apie Elijaus (akt. Markusas Rygaardas) tėvą, dirbantį gydytoju Afrikoje, o su šeima bendraujantį tik virtualiais skambučiais. Abi istorijas sieja viena bendra tema – išsiskyrimas. Galutinis – kai Kristianas (akt. Williamas Jøhnkas Nielsenas) suvokia, jog mamos nebesugrąžinsi. Dėl mirties jis kaltina savo tėvą. Laikinas – Elijaus tėvas dirba pavojingame Afrikos kaimelyje, kur mirtis kasdien alsuoja jam į nugarą.

Danija. Netikėtai Kristianas ir Elijus susipažįsta. Tiesa, ne pačiomis geriausiomis sąlygomis – Elijų mokykloje įžeidinėja ir skriaudžia vyresni vaikai.  Elijus – berniukas, kuris neturi draugų, o Kristianas neseniai atsikraustęs gyventi į naują miestelį. Draugystė, kurią suartina smurtas. Kristianas visą savo susikaupusį pyktį ir agresiją išlieja mokykloje, taip jis išgelbsti Elijų.

Afrika. Tėvas dirba gydytoju Afrikos kaime, kurį terorizuoja vietos gauja. Vieną dieną į kaimelį atvyksta sužeistas gaujos vadas, kuris kasdien užmuša dešimtis moterų, vyrų ir vaikų. Gydytojui tenka priimti sunkų sprendimą – išgelbėti, ar leisti įvykdyti „savo“ teismą kaimo gyventojams.

Visas filmas paremtas „šokinėjimo“ istorija – Afrikos vaizdus keis Danija, taip pat pamatysime kelias scenas iš Anglijos. Tai nėra kažkas naujo kinematografijos žanre, tačiau tai vis dar veikia puikiai. Nuo pat pirmųjų filmo minučių, žiūrovą pasitinka švelnių melodijų intarpai, kurie veda žiūrovą iki pat filmo pabaigos. Garso takelis nesistengia papildyti filmo, o „žaidžia“ kaip lygiaverčiai varžovai. Kamera maloniai „tyrinėja“ aplinką – nuo mažų detalių, kurios leidžia interpretuoti tam tikrus filmo fragmentus, iki visiškai skaudžių ir šokiruojančių – kraujas, sudarkyti kūnai, mirtis.  Vaidyba aukšto lygio, o ypač Kristoferio ir Elijaus, nors tai jų pirmasis didžiulis pasirodymas kine, tačiau jų vaidyba blizga. To galėtų pavydėti net rimti, suaugę aktoriai. Filmas neleidžia žiūrovui būti pasyviu – filme gausu skaudžių pasirinkimų, kuriuos turi priimti filme vaidinantys aktoriai, o tai tuo pačiu ir ir žiūrovui suteikta galimybė rinktis.

Vienu metu žiūrovai beveik sulaikę kvėpavimą, laukė dramatiškos filmo akimirkos, kuri leido apmąstyti tam tikras gyvenimo vertybes, kurių daugelis išsižadėjo.Stebi sudėtingus pasirinkimus, kuriuos tam tikru gyvenimo momentu privalome priimti. Mirtina ir spengianti tyla kino salėje. Filmo pabaigoje buvo ir tokių, kurių veiduose tvenkėsi ašaros. Tai daug ką pasako apie filmą...

Diagnozė – filmas išties vertas dėmesio. Viso filmo metu išlaikyta drama, kuri prikausto žiūrovų dėmesį. Filmas paliks stiprų įspūdį, arba pasirodys gan prastas ir vidutiniškas. Jį pamilsite arba nekęsite.

 + vaidyba

 + muzikinis takelis  + kameros darbas + dialogai -  „lėtas“ (veiksmas rutuliojasi labai lėtai)  -  retkarčiais ištęstas

Filmo „Geresniame pasaulyje“ peržiūrą organizavo Europos šalių kino forumas ,,Scanorama" ir Moterų informacijos centras (MIC). Tuo siekiama padrąsinti moteris, kad jos nebijotų ir atvirai kalbėtų apie problemą – smurtą prieš jas, smurtą šeimoje. 

VIDEO: Geresniame pasaulyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius