-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 04 /09:41

Kauno jėzuitų gimnazija surengė paramos koncertą „Laikas augti“

Šiuolaikinėje visuomenėje vis dažniau kalbama apie laiko trapumą, stengiamasi ieškoti prasmės, patirti gyvenimo džiaugsmą, dvasinę pilnatvę. Poezija ir muzika artina žmones, ypač...

Šiuolaikinėje visuomenėje vis dažniau kalbama apie laiko trapumą, stengiamasi ieškoti prasmės, patirti gyvenimo džiaugsmą, dvasinę pilnatvę. Poezija ir muzika artina žmones, ypač jaunus, tereikia ateiti ir pasiimti tiek žodžio šilumos ir melodijos jaukumo, kiek tilptų į širdis. Nei įsisiautėjęs lapkričio vėjas, nei kasdienė rutina negali sustabdyti veiklių ir veržlių žmonių, kurie skuba pelnyti savo dvasiai dalelę jaukaus vakaro. Kauno jėzuitų gimnazija surengė paramos  koncertą, pavadindama  prasminga antrašte „Laikas augti“. Surinktas lėšas numatyta panaudoti daugiafunkcinės sporto salės statybai. Tai prasmingas renginys, skirtas neabejingiems naujovėms, mąstantiems, kad vaikams reikia kurti modernią aplinką, tinkamą kokybiškai ugdomajai ir lavinamajai veiklai.

Statyti sporto salę planuota prieš keletą metų, buvo parengtas maketas, tačiau daugėjant gimnazijoje norinčiųjų mokytis, nuspręsta plėsti gimnazijos mokomąjį korpusą. Kai oras palankus, mokiniai treniruojasi ir žaidžia lauko aikštelėje, tačiau žiemos metu arba lyjant kūno kultūros pamokos ir treniruotės vyksta mažoje aktų – sporto salėje, kurioje vienu metu sportuoja net apie 60 mokinių. Daugiafunkcinės sporto salės projektas aptartas su architektais ir partneriais, tereikia įnašo, kad gražūs  troškimai būtų įgyvendinti. Taigi, Kauno jėzuitų gimnazijos mokiniai ir alumnai susirinko  į filharmonijos didingą pastatą, kur nuvilnijo širdžiai ir akiai malonūs muzikos garsai. Renginį vedė 2005 m. alumnė aktorė Indrė Lencevičiūtė ir renginių vedėjas, Danas Viluckas, taip pat 2005 m. alumnas.

Koncertą pradėjo Kauno jėzuitų gimnazijos folklorinis ansamblis „Ale va“ (vad. V. Braziulienė), atlikę sutartinę “Kadu buvo geri metai“. Jaunieji kūrinių atlikėjai  atskleidė savo turtingą dvasinį pasaulį, įsileido į savo erdvę  klausytoją. Šiltas muzikos akordas nuvilnijo  ne vien filharmonijos  sienomis, bet skverbėsi į žiūrovų širdis, leido  pajusti, kad muzika neturi pradžios ir pabaigos, ji Vilnija ir daro stebuklus scenoje. Tereikėjo matyti, kaip jaunųjų muzikantų vikrūs pirštai užgauna klavišus, o pačio atlikėjo akys, gestai, mimika, balsas pajunta  kiekvieną garsą ir reaguoja kaip į labai artimą sielai pojūtį. Žiūrovus stebino koncerto dalyvių pasiekimai tarptautiniuose konkursuose, laimėjimai  užsienio šalyse, koncertinės kelionės ir fantastiški nuopelnai. Nejučia pagalvoji, kokius talentus augina jėzuitų gimnazija, ugdo jų menines ir dvasines galias.

Laikas mokytis ir laikas lavintis, laikas ilsėtis ir laikas dirbti... Tai renginio vedėjų  intarpai , labai susiję su  koncertavusiųjų asmenybėmis.  Jėzuitų gimnazijos mokiniai sugeba ne tik  įveikti didelį mokymosi krūvį, bet ir pasiekti puikių rezultatų kitose ugdymo įstaigose, šiuo atveju – muzikos mokyklose. 7 a klasės mokinys Dovydas Vasiliauskas fortepijonu atliko S. Vainiūno „Žiogą“ ir “Vapsvą“ iš „Mažosios vabzdžių siuitos“. Dovydas lanko berniukų ir jaunuolių chorinio dainavimo mokyklą ,,Varpelis“ (mokyt. I. Vaičienė“). Kiti atlikėjai – iš Kauno 1-osios (Julija Garnytė, Adrija Čaplikaitė, Eglė Ališauskaitė, Dominykas Meištas, Gytis Murauskas), A. Kačanausko (Matas Reimeris), M. Petrausko (Akvilė Volbergaitė), muzikos mokyklų, Juozo Gruodžio konservatorijos (Lukrecija Jakelytė). Moksleiviai scenoje buvo ypatingi – jie ne tik valdė, bet tiesiog jautė savo instrumentą. Muzika daro stebuklus – veidai šviečia kažkokia neapsakoma žodžiais šviesa – tai dvasinė šviesa, ji iš vidaus pripildo  žmogų  ypatingu grožiu.

Antroji koncerto dalis sukrėtė žiūrovus. Scenoje – Kauno jėzuitų gimnazijos  įvairių laidų alumnai, jau savo pasiekimus skaičiuojantys užsienio šalių koncertų salėse. L. Pauls ,,Latgalei“ ir A. Carlos Jobim ,,The Girl from Ipanema“ atliko Raimundas Martinkėnas (fortepijonas), ses. Signe Sirma, SJE (saksofonas) ir 2003 m. alumnas Danas Viluckas (vokalas). Šiluma nuvilnijo per salę, kai kūrinius atliko 2012 m. alumnė Marija Dūdaitė (VDU muzikos akademija), jos sesuo 2009 m. alumnė Ieva Dūdaitė (Maastricht konservatorija), Mangirdas Dapkus (VDU muzikos akademija), 2008 m. alumnas ir kt. Šiuos žmones muzika sujungė į draugystę. Gražu, kai dvasingos sielos dar gali kalbėtis ne vien muzika, bet ir širdžių poezija.

Žiūrovus pakerėjo Jonas Sakalauskas, 2010 m. baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (dėstyt. prof. V. Noreika). Šiuo metu jis yra Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas, Baltijos kamerinio operos teatro direktorius.  E. Džon duetą „Kai tu šalia“ iš miuziklo “Liūtas karalius“ jis atliko kartu su žmona Agne Sabulyte, 2003 m. Kauno jėzuitų gimnazijos alumne. Ji 2010 m. baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. Šeimos duetui žiūrovui padovanojo nuoširdžias šypsenas ir plojimus. Koncertą baigė Kauno jėzuitų gimnazijos  choras ir instrumentinis ansamblis (vad. E. Lukšienė ir R. Paleckytė), atlikę Ž. Ramanausko ir J. Erlicko dainą ,,Laikas“ bei M. Jankavičiaus dainą ,,Laisvi drugeliai“ . Moksleivių rankose pleveno drugeliai – padėkos ženklas tiems, kurie atėjo pasiklausyti  rimtos muzikos, nepagailėjo šiltų emocijų, gėlių, plojimų.

Taigi, šio koncerto  žiūrovai buvo pirmieji, prisidėję prie sporto salės statybos finansavimo. Gimnazijos organizuotas koncertas buvo nuostabus reginys, davęs peno sielai. Laikas augti, tobulėti, siekti tikslo, dirbti, džiaugtis, kurti...

Marija Gustainienė, Kauno “Aušros“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja ekspertė

Nuotraukos: jėzuito Vidmanto Šimkūno

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius