-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 30

Pakruojo Vaikų dienos centras švęs penktąsias gyvavimo metines

Pakruojo Šv. Jono Krikštytojo parapijoje veikiantis Vaikų dienos centras netrukus minės savo prasmingos veiklos penkmetį. Parapijos bei geros valios žmonių išlaikomą vaikų...
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

Pakruojo Šv. Jono Krikštytojo parapijoje veikiantis Vaikų dienos centras netrukus minės savo prasmingos veiklos penkmetį. Parapijos bei geros valios žmonių išlaikomą vaikų laisvalaikio užimtumo centrą kasdien lanko apie trys dešimtys vaikų.

Vienas iš Dienos centro įkūrėjų – parapijos klebonas ir dekanas Ričardas Rutkauskas prisimena, kad mintį Pakruojyje atidaryti vaikų dienos centrą pametėjo Vaikų teisių apsaugos skyrius - iki tol apylinkėse nebuvo įstaigos, į kurią būtų galima nukreipti probleminius ar socialinės rizikos šeimose augančius vaikus.

Pasak R.Rutkausko, pagrindinis vaikų dienos centro tikslas – suteikti šilumą ir saugų prieglobstį tiems vaikams, kurie savo namuose yra nelaukiami ar neturi galimybių ruošti namų darbus, užsiimti popamokine veikla. Dienos centre vaikai ne tik žaidžia, sportuoja ar užsiima kūrybiniais darbeliais. Be dvasinio ir psichologinio tobulėjimo, vaikai turi galimybę pasinaudoti ir tokiomis, regis elementariomis eiliniam žmogui paslaugomis kaip išsimaudyti, išsiskalbti rūbelius ar tiesiog paskanauti čia pat ruošiamo karšto maisto, kuris dienos centre pateikiamas du kartus per dieną.

Nevyriausybinė socialinių paslaugų įstaiga, orientuota į socialines ir ugdymo paslaugas, jau eilę metų sugeba išsilaikyti privačių rėmėjų dėka, mat Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, su kuria vaikų dienos centras bendradarbiauja, kasmet mažina skiriamas lėšas. Reikiamų lėšų neturi ir Pakruojo rajono savivaldybė, tad vaikų dienos centro globėjui R.Rutkauskui vis dažniau tenka pasikliauti netoliese įsikūrusių privačių įmonių pagalba. Anot Šv. Jono Krikštytojo parapijos dekano, paaukoti kilniam tikslui norėtų dauguma, tačiau ne visi turi finansinių galimybių.

„Šiuo metu vaikų dienos centrą lanko 35 vaikai, tačiau norinčiųjų yra kur kas daugiau, - apgailestavo R.Rutkauskas, - dėl lėšų stygiaus kol kas negalime plėstis, tačiau nesinori skųstis sunkia padėtimi, mat turime tik džiaugtis, kad jau penkerius metus kuriame jaukius, šviesius namus mūsų mažiesiems lankytojams. Visi prisidedame kaip tik išgalime. Neturime jokių privilegijų, sąžiningai mokame mokesčius valstybei, o atėjus terminui apmokėti sąskaitas, vėluojančiais biudžetiniais atsiskaitymais nepasiteisinsi. Šiluma, elektra, maistas vaikams negali būti įtrauktas į kategoriją „rytoj“. Ištikimu vaikų dienos centro rėmėju metai iš metų išlieka Pakruojyje veikianti bendrovė „Saerimner“, kuri nei karto neatsisakė padėti ir taip ne kartą gelbėjo dienos centrą nuo skolų. Stengiamės kažkaip suktis, ieškome naujų rėmėjų, tačiau patys suprantame, kad Lietuvoje dabar sunkus metas, todėl labai branginame ilgametę draugystę ir pagalbą“.

Dienos centre moksleiviai laukiami po pamokų, o nelankantieji mokyklos ir atostogų metu – visą dieną. Vaikų užimtumas skirstomas pagal pomėgius – sudaromos galimybės mokintis mezgimo, siuvimo, siuvinėjimo ar piešimo pagrindų. Vaikai bando muzikuoti, lipdo iš tešlos ir noriai semiasi maisto gamybos paslapčių. Skatinant vaikų užimtumą tikimasi užtikrinti vaikų socialinę integraciją, didinti jų savivertę, formuoti teigiamas nuostatas, vertybinę orientaciją, taisykles ir normas, būtinas gyvenimui visuomenėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius