Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 01 25

„Vėjų Motė“: spektaklis, gimstantis iš paprastų stebuklų

Vienintelis Lietuvoje Objektų teatras – Stalo Teatras sausio 27 d. 12 val. Menų spaustuvės Kišeninėje salėje rodo spektaklį „Vėjų Motė“. Jame kūrėjai leidžiasi ieškoti...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas
Temos: 1 Teatras

Vienintelis Lietuvoje Objektų teatras – Stalo Teatras sausio 27 d. 12 val. Menų spaustuvės Kišeninėje salėje rodo spektaklį „Vėjų Motė“. Jame kūrėjai leidžiasi ieškoti indoeuropietiškųjų šaknų.

Visuose Stalo teatro spektakliuose atgyja daiktai, įgaudami personažų veidus, balsus, likimus. O šiame spektaklyje atsiranda dar vienas veikėjas – kvapai.

Stalo teatro kūrėjai pagrindiniu savo tikslu įvardija vaiko vaizduotės lavinimą ir kūrybiškumą. Savo spektakliais kūrėjai atskleidžia, kad teatras gali gimti iš paprastų daiktų, tik juos reikia pamatyti, ir kad vaikai patys gali kurti teatrą.

Spektakliu „Vėjų motė“ Stalo teatras tęsia tradicijas, atskleidžia mitologines temas, pasitelkdami paprastas priemones, muziką, objektus. Tai spektaklis apie kelionę.

„Kaip personažą pasirinkom Vėjo Motės įvaizdį – visa ko pradžia ir pabaiga. Tai herojaus kelionė į svajonę, susitikimą su kliūtimis. Tai mažiems ir dideliems žinoma tiesa: jei kažko nori, pasieksi“, – pasakoja Stalo teatro kūrėja, kompozitorė Snieguolė Dikčiūtė.

Spektaklio personažas-lėlė veikia mitinėje-sakralinėje erdvėje, sutinka keturis vėjus, kurie įkūnija keturis elementus: Žemę, Vandenį, Ugnį ir Orą. Spektaklio tekstą kūrėjai praturtino lietuviškų sutartinių garsažodžiais, kurie spektaklyje skamba kaip burtažodžiai.

„Tos nuotrupos iš sutartinių kaip mezginiai. Lėles mes darom tokias lengvas, kadangi spektaklis   apie orą, apie dvasią, apie kvapą, kuris lyg yra, bet nesimato, to negali pačiupinėti, tik pajausti. Tai mezginiai, žodžių rituliai, tuščiavidurės lėlės, popierius lengvas, iškvėpintas įvairiais kvapais, viskas į vieną susiveda“, – teigia Stalo teatro kūrėja, režisierė, aktorė Saulė Degutytė.

„Vėjų Motėje“ vaidina viena aktorė ir šio spektaklio režisierė S. Degutytė. Ji pasakoja, kad šiame spektaklyje vaikai ne tik išvys žaidimą objektais, daiktų transformacijas, bet spektaklio nuotaiką stiprins ir kvapais, įžengus į girią pakvips eglėmis, į pievą ramunėlėmis. „Vėjų Motės“ kūrybinė grupė:  Saulė Degutytė, Snieguolė Dikčiūtė, Valdas Narkevičius, Ligita Skukauskaitė, Tadas Juozapaitis.
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius