-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 12

NUOMONĖ. Studentu būti apsimoka

Rugsėjo 1 - oji. Vieniems tai gedulo diena, kai turės grįžti į mokyklinius suolus ir vėl klausytis nuobodžių senų mokytojų plepalų. Mažiesiems tai naujas etapas, kupinas įvairiausių naujų įspūdžių ir vilčių. Tėveliams tai tik vienas didžiulis galvos skausmas, kurį sukelia staigus piniginės tuštėjimas ir nesibaigiančios problemos susijusios su atžalų išsilavinimu. Tačiau kai kuriems šis metas - tai didysis ilgai lauktas išsilaisvinimo ir nepriklausomybės atkūrimo laikotarpis.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Rugsėjo 1 - oji. Vieniems tai gedulo diena, kai turės grįžti į mokyklinius suolus ir vėl klausytis nuobodžių senų mokytojų plepalų. Mažiesiems tai naujas etapas, kupinas įvairiausių naujų įspūdžių ir vilčių. Tėveliams tai tik vienas didžiulis galvos skausmas, kurį sukelia staigus piniginės tuštėjimas ir nesibaigiančios problemos susijusios su atžalų išsilavinimu. Tačiau kai kuriems šis metas - tai didysis ilgai lauktas išsilaisvinimo ir nepriklausomybės atkūrimo laikotarpis. Čia, žinoma, kalbama apie mūsų jaunąją akademinę bendruomenę - studentus. Gyvenimas toli nuo tėvų, nuosavas gyvenamasis plotas, laisvai besiliejantis alus, naujų draugų ir antrųjų pusių didžiuliai paieškos plotai. Didžiulės galimybės kurias slepia ne tik akademinė bendruomenė, tačiau ir pats didmiestis kuriame yra įsikūrusi aukštoji mokykla (žinoma kalbu čia apie didžiuosius miestus: Vilnius, Kaunas, Klaipėda). Todėl aš galiu drąsiai pasakyti, kad studentu apsimoka būti.

Studijos

Šiandiena abiturientas, svarstydamas savo karjeros galimybes, dažnai varijuoja tarp savo svajonių ir darbo rinkoje paklausios specialybės, kurią pasiūlo įgyti įvairios aukštųjų mokyklų studijų programos. Įvykus švietimo reformai ir pakilus studijų kainoms, universitetai pilnai įsiliejo į laisvąją rinką ir konkuruoja dėl kiekvieno savo kliento, t.y. studento. Todėl dažnai tokioje kovoje nusileidžiant vienoje srityje, bandoma kompensuoti kitose srityse. Kaip pavyzdį galima pateikti tai, jog Vilniaus universitetą mieliau daugelis renkasi dėl jo vardo ir studijų kokybės, tačiau kiti universitetai, nusileidžiantys jam, kuria naujas studijų programas, taip besistengdami sudominti studentus ir juos prisitraukti. Įdomiausias atvejis šiuo metu yra Mykolo Romerio universitetas, kuris šiais metais pasiūlė filosofijos studijų programą, kurioje yra įtraukiama ir praktika. Taigi kiekvienas studentas tampa vertybe, todėl besibaiminantys abiturientai, kad neatras sau vietos po saule, gali save tikrai nuraminti ir tikrai bandyti laimę, pasirinkimas tikrai didžiulis. Dabartinės studijų kainos atbaido ne vieną abiturientą ir jis išlekia iš Lietuvos. Vieni tai daro sąmoningai, rinkdamiesi studijas už tokią pačią kainą užsienyje. Kiti tiesiog važiuoja užsidirbti pinigų studijoms. Treti tiesiog gražiai išvažiuoja prakeikę dvidešimt kartų Lietuvos darbo rinką ir bando savo milijonus uždirbti visiškai kitur. Tačiau situacija nėra tragiška. Kadangi daugelis renkasi bėglio planą, kiti, drąsiai sutikę jų laukiančius pavojus ir sunkumus, maloniai nustemba. Kadangi daugelis potencialių studentų palieką šią šalį, tai lieka vis mažesnė konkurencija Lietuvos universitetų spiečiuje. Todėl visi taip ir stengiasi prisivilioti studentus. Sumažėjus konkurencijai, žinoma, atsiranda didesnės galimybės įstoti į svajonių studijų programą, kuri paprastai dėl pinigų stygiaus nebūtų įkandama. Lietuvos jaunimas, kaip ir visi šiandien, krizės akivaizdoje žvelgia į pigiausiųjų produktų lentynas ir svarsto, tačiau brangiausiųjų lentynos lieka mažai tepaliestos. Kaip pavyzdys gali šioje situacijoje būti aviatorių rengimo programa aukštojoje mokykloje. Ji gana brangi ir daugelis galvoji, kad ji nepasiekiama, tad ją atideda į šalį dėl šios priežasties, net su mažesniais balais nei privaloma galima patekti į šią studijų programą. Iškyla du pagrindiniai minusai: jaunųjų specialistų parengimo kokybė ir pačios programos išlikimo klausimas. Žinoma, diskutuojant galima atrasti ir daugiau niuansų, tačiau pagrindiniai, manau, šie. Dar verta paminėti, kad dabar lakstymą per studijų programas užkerta švietimo įstatymas, tačiau jis jo negali sustabdyti, jis įmanomas ir tokiomis sąlygomis. Taigi, mieli būsimieji abiturientai, nenusiminkite ir drąsiai sutikite jus laukiančias negandas, gal jos jums netgi į naudą išeis ir jūs galėsite studijuoti savo svajonių specialybę.

Būstas

Studentų bendrabučiai daugelį amžių buvo probleminis klausimas studentams. Žinoma, daugelis juos rinkdavosi pradžiai ir ne visi, žinoma, gaudavo, tačiau šiandiena situacija radikaliai keičiasi. Studentų bendrabučiuose gyvenimo sąlygos gerėja ir kainos nesikandžioja. Gavus milijoninę paramą iš Europos sąjungos fondų studentų bendrabučių renovacijai viskas radikaliai keičiasi. Seni, aptriušę ir dažnai avariniais įvardinti bendrabučiai renovuojami ir gerinamos jose gyvenimo sąlygos. Todėl baimintis, kad jose neįmanoma gyventi, manau, neverta. Taip pat ar gausite bendrabutį irgi atkrenta rūpestis, nes mažėjant studentų, didėja šansas jį gauti. Aišku, visiems įdomu, ar amžinieji studentų draugai tarakonai taip pat išsikėlė? Atsakymas paprastas: atvažiuosite ir sužinosite, jei rasite, visada galite pas bendrabučio administratorių užsisakyti kambario dezinfekcija, arba suorganizuoti su naujais draugais savaitgalio varžybas savo kambaryje, kas daugiau išgalabys šių nepageidaujamų įnamių. Kitas klausimas, labai gąsdinantis visus būsimuosius pirmakursius, tai būsimieji kambario draugai. Žinoma, pasiekti kompromisus yra dažnai įmanoma ir būdų tam pasiekti galima sužinoti iš senųjų bendrabučio gyventojų, kurie neretai pasidalina išgyvenimo patarimais. Tačiau galima rasti kompromisą savo jėgomis. Na, kritiniu atveju visada galima paprašyti po pusmečio perkelti į kitą kambarį ir bandyti laimę toliau. Aišku yra kitas variantas - nuomotis butą. Tačiau artėjat rugsėjo mėnesiui kainos pasidaro nepakeliamos ir neįdomios, o jei nėra atitinkamos pasiūlos rinkoje, tai pasidaro labai liūdna. Kiti renkasi variantą nuomotis kambarį ir gyventi su kokia bobute, tačiau manau, kad jau geriau bendraamžiai kambaryje, nei bobute už sienos. Be to, buto nuoma vasara atrodanti patraukli, šildymo sezono metu gali pasirodyti išvis nepakeliama. Aišku, geriausia butą nuomotis ne vienam, tačiau „draugabučio" vengiančiai asmenybei tai tikrai ne išeitis. Ar už sienos, ar kambaryje besitrinančiomis asmenybėmis reikės ieškoti kompromiso. Taigi nors butas labai viliojantis, bet bendrabutis yra tobulesnė gyvenamojo ploto formą, kurioje įgauni nemažai gyvenimiškos patirties, įgauni naudingų pažinčių ir išmoksti vieno svarbiausio gyvenime dalyko - kompromiso ieškojimo. Taip pat tik bendrabutis tau gali pasiūlyti už pora šimtų besiekiančią nuomą ir komunalinius gyventi miesto centre, kai čia tik butų nuomos kainos siekia apie tūkstantį. Taip pat yra ir galimybių susimažinti savo mokestį už bendrabutį.

Darbas

Visi puikiai žinome, kad vos ne kas antras ar trečias studentas yra dirbantis. Dažnai studentai svajoja savarankiškai užsidirbti pinigų pragyvenimui, kai kuriems patinka ir tėvų pinigai, nes galvoja, kad jie turi jų pakankamai. Svarbiausias šioje istorijoje klausimas yra kaip suderinti studijas ir darbą? Ar tai išvis įmanoma? Atsakymas: taip. Pirmas žingsnis žengiant link darbo ir studijų darbo derinimo yra detalus laiko planavimas. Dažnai pramogos paaukojamos mokslams, kad būtų išlaikytas studento statusas. Darbdaviai, dažnai stengdamiesi išsaugoti puikų darbuotoją, leidžia susiderinti darbo grafiką. Dėstytojai dažnai irgi atlaidžiau žiūri į dirbančius studentus ir atsižvelgia į jų norus ir pageidavimus. Aišku, tokių atvejų ne visada būna, bet viską įmanoma pasiekti derybų keliu. Taip pat labai puikus dalykas yra tas, kad studentus darbdavys turi būtinai išleisti į egzaminą. Tad jei jums su sesijos tvarkaraščiu nelabai pasisekė, tai galima drąsiai kalbėtis su darbdaviu. Taip pat studentai labai populiarūs tarp darbdavių, nes studentui nereikia didžiulio užmokesčio, tačiau darbo kokybė dažnai būna tikrai aukšta. Taip pat jei studentas turi galimybę atlikti praktiką kažkurioje įmonėje, tai neretai jis gauną darbo pasiūlymą iš šios įmonės. Taigi nežioplinėjus galima turėti savo pajamų šaltinį ir studijuoti savo svajonių specialybę.

Papildomi pliusai studentams

Vienas iš pagrindinių pliusų yra studento pažymėjimas. Dažnai studentai juo naudojasi tik bibliotekose ir šiaip akademinėje aplinkoje, kur prireikia identifikacijos. Tačiau viešoje erdvėje retai kur bepritaikomas, nebent viešajame transporte ir traukiniais ar tarpmiestiniais autobusais bekeliaujant. Tačiau studento pažymėjimas turi ir daugiau galių viešoje erdvėje. Su šiuo pažymėjimu taikomos įvairios nuolaidos įvairiose vietose. Nuo naktinių klubų iki maisto prekių krautuvėlių. Įvairūs renginiai ir parodos dažnai net nemokamos būna studentams. Šis pažymėjimas ne tik suteikia galimybę patenkinti savo poreikius, tačiau atveria nemažus kultūrinius klodus ir tinkamai panaudojus ir įvaldžius šią sistemą galima nemažai sužinoti ir nemažai pamatyti. Egzistuoja ir aukštesnis studento pažymėjimo lygis, tai tarptautinis studento pažymėjimas (ISIC). Šis pažymėjimas atveria dar didesnius nuolaidų klodus, ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Jei pavyzdžiui Vilniuje jums nepasiekiamas koks prabangus naktinis klubas, tai gali būti, kad su šiuo pažymėjimu tikrai pakliūsite į jį, o jei dar mokėsite anglų kalbą neblogai tai tik jums uždės pliusų. Tačiau ISIC pažymėjimą galima išsiimti tik turint galiojantį studento pažymėjimą. Studentams stengiamasi sudaryti tikrai puikias sąlygas visuomenėje ir sudaromos nemažos galimybės pamatyti ir sužinoti tikrai nemažai. Ar studentai pasinaudoja tuo? Čia, manau, jau kitas klausimas.

Išvada

Ieškant atsakymo į Tado Vidmanto kažkada iškeltą klausimą, ar apsimoka būti studentu, pasakyčiau, kad šiandiena tai labai apsimoka. Studentai atsikrato daugelio bereikalingų mokesčių, turi nuostabias sąlygas tobulėti patys ir laukti krizės pabaigos. Todėl ne tik seimas šiandiena yra „šilta" vietelė, kurioje galima ramiai laukti krizės pabaigos, kaip išsireiškė vienas parlamentarų, tačiau ir aukštosios mokyklos yra vienos iš geriausių slėptuvių. Jaunimas ir taip mažiausiai įdomus yra valdžios vyrams, tai šiandiena išvis nešnekama apie jį. Tik konstatuojami sausi faktai kiek šiandiena jo paliko tėvynę ir išvažiavo kažkur kitur. Todėl manau siekiantiems kurti ateitį čia, vienintelė išgyvenimo galimybė yra bandyti stoti į aukštąsias mokyklas ir laukti, kol ateis atšilimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius