Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Paskutiniai iš pirmųjų grybai: jų vis dar yra! (nuotraukos)

Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt reporterio nuotrauka / Įkrauk.lt nuotrauka
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Šiandien išėjau į mišką pasidžiaugti vėl sugrįžusiu pavasariu ir kvepiančia gamta. O kaip užkietėjęs grybautojas negalėjau nepasiimti kas kišenėse telpa – tai maišiuko ir sulankstomo peiliuko, tikėdamasis, kad gal dar rasiu kelis pavasarinius grybus.

Šiandien išėjau į mišką pasidžiaugti vėl sugrįžusiu pavasariu ir kvepiančia gamta. O kaip užkietėjęs grybautojas negalėjau nepasiimti kas kišenėse telpa – tai maišiuko ir sulankstomo peiliuko, tikėdamasis, kad gal dar rasiu kelis pavasarinius grybus. Kadangi šiemet jau buvau jų skaniai prisisprogęs ir atrodė, jog jie jau nebeauga, todėl nusiteikiau tik pasivaikščioti.

Žinodamas, kur jie paprastai „renkasi“ pirmiausia ten ir pasukau. Pradžioje, einant išilgai kirtimo plynės Bobausių nebuvo nė raukšlelės. Bet priėjus pakraštį mano akys nusišypsojo. Nusišypsojau ir aš. Jeigu yra sakoma, kuo giliau į mišką, tuo daugiau medžių, tai čia kur medžių visai nebuvo – giliau radosi vis daugiau Bobausių, vietinių dar vadinamų Šmarškais.

Įkėliau kelias nuotraukas, taip norėdamas šiuo džiaugsmu pasidalindamas su kitais, o taip pat  jeigu kam įdomu ir kokiose maždaug vietose jų ieškoti. Kas dar nespėjote paragauti šiemet pirmų grybų, tai paskubėkite, nes jie jau baigiasi, o iki vasaros grybavimo sezono dar keli mėnesiai. O gerai juos paruošus – tikras skanumėlis!

Beje, jie rinkti Varėnos rajone.

Būtina žinoti! (iš Wikipedijos)

„Šiuos grybus dauguma žmonių gali valgyti. Anksčiau galvota, kad tai susiję su skirtingu toksinų kiekiu grybuose, tačiau vėliau nustatyta, kad nuodingumas susijęs su metaboliniu jautrumu, kuris būdingas kai kuriems žmonėms. Dėl to kai kurie ekspertai teigia, jog šių grybų neturėtų valgyti niekas.

Valgant bobausius pirmą kartą, mikologai rekomenduoja suvartoti tik labai nedidelį kiekį, pvz., pusę kepurėlės, tam kad būtų galima pasitikrinti savo jautrumą šiems grybams. Nors toks jautrumas būdingas tik labai nedidelei daliai žmonių, tačiau jei šių grybų paragauja jautrus žmogus, jam greičiausiai prisireiks medicininės pagalbos. Tokio pat atsargumo reiktų laikytis ir duodant šių grybų ragauti vaikams, nes metabolinis jautrumas jiems nėra paveldimas.

Siekiant išvengti neigiamo bobausių poveikio juos rekomenduojama prieš vartojimą ne mažiau kaip du kartus po 10-15 minučių pavirti, o vandenį, kuriame virė, išpilti. Džiovinant giromitrinas suyra ir išgaruoja, tad po 2 mėnesių džiovintus bobausius galima vartoti maistui.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS
Parašykite atsiliepimą apie Ikrauk.lt