-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 12

Pretendentas į Kunigaikščio Gedimino vardo apdovanojimą Robertas Volosevičius: reikia pardavinėti ne lovas, bet idėjas

Vilniaus apskrities trišalės tarybos organizuojamose Kunigaikščio Gedimino nominacijose kasmet apdovanojami asmenys, aktyviai spartinantys Vilniaus apskrities socialinę ir ekonominę plėtrą, trišalės tarybos sprendimu labiausiai nusipelnę visuomeninio įvertinimo. Vienas iš pretendentų 2012 m. apdovanojimuose gauti nominaciją „Už pasiekimus finansinio-gamybinio kapitalo stiprinimo srityje” yra žymus Trakų rajono turizmo propaguotojas, laivybos kompanijos “Baltų amatai” direktorius Robertas Volosevičius.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Vilniaus apskrities trišalės tarybos organizuojamose Kunigaikščio Gedimino nominacijose kasmet apdovanojami asmenys, aktyviai spartinantys Vilniaus apskrities socialinę ir ekonominę plėtrą, trišalės tarybos sprendimu labiausiai nusipelnę visuomeninio įvertinimo. Vienas iš pretendentų 2012 m. apdovanojimuose gauti nominaciją „Už pasiekimus finansinio-gamybinio kapitalo stiprinimo srityje” yra žymus Trakų rajono turizmo propaguotojas, laivybos kompanijos “Baltų amatai” direktorius Robertas Volosevičius.

Indėlis į turizmo verslą

R. Volosevičius jau 8 metus populiarina senuosius amatus bei laivybą Lietuvoje. Jo indėlis į Trakų, kaip kurortinio regiono, įvaizdžio formavimą yra visuotinai pastebimas ir duodantis akivaizdžių rezulatų.

Verslininkas, siekdamas, kad jo įmonės teikiamos turizmo paslaugos būtų ne tik pramoginės, bet tuo pačiu teiktų ir pridėtinę vertę, sukūrė paslaugą „Nepažinti Trakai”. Tai apžvalginės edukacinės ekskursijos laivu ir to paties pavadinimo reprezentacinis, paslaugas pristatantis verslo katalogas.

„Baltų amatai” taip pat yra ir Lenkijos turizmo rūmų nariai. Tai didelis, per 500 narių, neskaitant viešbučių, turintis turizmo paslaugų teikėjų tinklas, esantis vienas didžiausių Europos Sąjungoje. Būtent per šį tinklą „Baltų amatai” pritraukia užsienio klientus  turizmo paslaugoms Trakų regione, daugiausia “Trasalio” viešbučio bei poilsio ir pramogų centrui ir laivybai.

Dar vienas svarus R. Volosevičiaus indėlis į turizmo plėtrą yra jo įkurta sėkmingai veikianti Trakų turizmo ir poilsio paslaugų plėtros asociacija. Jos paskirtis yra suvienyti vietinius turizmo verslo atstovus tam, kad visi drauge pasiektų geresnių rezultatų. „Rezultatas atrodo taip: žmogui, nakvojančiam „Trasalyje”, į kainą įskaičiuojamas ir plaukimas laivu. Jam nebereikia mokėti atskirai. Tai taikoma ir kempingui slėnyje bei kitiems objektams. O tam įkurta agentūra parduoda nakvynes ir kitus turizmo produktus. Taigi sukūrėme regioninę sistema”, – apie asociacijos teikiamą naudą pasakoja įkūrėjas.

Taip pat ši asociacija padeda verslininkams Trakų regione vystyti projektus, bendradarbiauti su savivaldybe.

Laivai atsiranda iš paklausos

Kodėl būtent turizmas? R. Volosevičius teigia, kad šis verslas yra mielesnis širdžiai. „Tai visada gyvas verslas, darbas su žmonėmis. Čia turi pardavinėti idėjas”, – sako jis. Verslininkui darbuose daug padeda žmona. Ji taip pat jaučia didelę aistrą laivams.

R. Volosevičius pasakoja kad pirmas laivas „Baltis” buvo pastatytas tik pradėjus užsiiminėti turizmu ir pastebėjus, kad rinkoje reikia kitokių sprendimų. Jis yra istorinis, autentiškas, medinis laivas, kuris davė postūmį laivyboje. „Tai buvo pradžia, kuri pasiteisino”, – pasakoja laivybos specialistas.

„Dažnai visiems atrodo, kad tų laivų daugėja, tačiau jie nesupranta, dėl ko”, – kalba verslininkas, pabrėždamas, kad kiekvinas laivas turi savo paskirtį ir klientą. „Kurėnas”  yra skirtas individualiems užakymams, o didieji laivai – grupių plukdymui, „Nepažintų Trakų” ekskursijoms laivais. Prie šios paslaugos jungiamos degustacinės bei edukacinės programos. „Užsiimame ne tik laivais, – dėsto savininkas. – Šiuo  metu turim ir kelionių biurą, kuris pardavinėja įvairias turizmo paslaugas.  Tie laivai ir paslaugos atsiranda iš paklausos, būtent tose vietose, kur yra reikalingi. Mes iš pradžių žiūrim, ko reikia, o tik paskui realizuojam.”

Senoviniai laivai žavi lankytojus

R. Volosevičius pasakoja, kad norint pastatyti autentišką senovinį laivą, reikia įdėti daugiau darbo nei statant modernų. Tam reikalinga išsiaiškinti visas technines charakteristikas, gauti senus brėžinius, susižinoti senas technologijas. Poilsiautojus senoviniai laivai ypač žavi.

Paskutinis „Baltų amatų” kūrinys yra vytinė. “Taip vadinamas LDK laikų prekybinis krobininis burlaivis, kuris XVII a. plaukiojo Nerimi ir Nemunu. Šie laivai buvo pagrindinė priemonė prekybiniams ryšiams vystyti, nes plukdė Nemunu medieną, javus, linus į Gdansko uostą. XIX a. 1840-1850 m. vykstant didžiajai prekybai per Kauną praplaukdavo apie 500 laivų per metus. Šie skaičiai iš tikrųjų įspūdingi, – pasakoja laivų žinovas.  – Vytinė išskirtinė tuo, kad yra ne jūrinis, o vidaus vandenų laivas – upinis. Tai yra skirtinga kultūra, nes juo plaukiojo ne jūreiviai, o upeiviai”.

Pasak R. Volosevičiaus, tokį laivą turime vieninteliai Europoje, todėl jis turėtų išsiskirti iš gausybės turistinių produktų.

Vytinėje bus atkurti ir senoviniai įrankiai, įnagiai, drabužiai, apie tai kuriamas edukacinis filmas. R. Volosevičius tikisi, kad šis laivas bus gyvos istorijos muziejus, kuris tuo pačiu papildys vasaros turizmo produktus ir įsilies į bendrą turizmo sistemą.

Šventės ant vandens

Šią vasarą viename iš R. Volosevičiaus laivų jau ketvirtąjį sezoną vyko „Galvės” džiazo fiesta. Laivininkystės žinovas pasakoja, kad šis ir kiti koncertai papildo atvažiuojančių klientų užimtumą, o pačiam tokius darbus daryti yra malonu ir įdomu. „Džiazas ant vandens – tai yra įspūdinga. Tai tokia muzika, kai žmogus jaučiasi laisvai, o ant vandens šis įspūdis dar labiau sustiprėja”, – sako pašnekovas.

Taip pat laivai yra labai patraukli vieta vestuvėms, gimtadieniams ir kitoms šventėms organizuoti. Kasmet šiltojo sezono metu į Trakus plūsta žmonės, norintys pabėgti nuo miesto šurmulio ir paminėti jiems ypatingas progas gamtoje, laivuose. „Iš tikrųjų tų dėkojančių daugiau negu peikiančių. Žmonėms suteikiam malonumą”, – džiaugiasi R. Volosevičius.

Ateities sumanymai

R. Volosevičius teigia turįs dar daug idėjų: „Yra planų prie „Vytinės” atkurti stilizuotą XIX a. krantinę, kurioje bus išdėstyta mažosios laivybos, įvairių valčių, ekspozicija. Svajoju, kad atsirastų amatų miestelis”. Verslininkas priduria, kad idėjų įgyvendinimas priklausys ir nuo to, kaip vystysis pats regionas, ir kaip jį vystyti padės savivaldybė.

„Kadangi čia ir gyvenu, tai man įdomu būti, dalyvauti ir bendradarbauti su savivaldybe. Jei savivaldybė nebendradarbiaus su verslu, o verslas nebendradarbiaus su savivaldybe, mūsų regionas bus pasmerktas”, – sako trakiškis.

Klientams reikia idėjų

„Baltų amatų” laivybos kompanijos veikla yra sezoninė, todėl vasarą reikalauja daugiau priežiūros, negu žiemą. Šiuo metu įmonėje dirba iki 25 žmonių. Direktorius teigia, kad daugėjant klientų, plečiamas ir bendrovės teikiamų paslaugų ir produktų spektras, atitinkamai daugėja ir personalo.

R. Volosevičius pateikia duomenis, kad jo vadovaujama kelionių organizavimo bendrovė „International Tourism Group” šiemet Trakų regione aptarnavo iki 30 tūkst. žmonių, kurie ne tik plaukiojo, bet ir nakvojo, maitinosi.

„Didžiausia Lietuvoje problema ta, kad mes norim pardavinėti tik lovas, iš tikrųjų klientams reikia produktų, idėjų. Ir jeigu jos patrauklios, tai žmonės atvažiuos, mokės jas pinigus” – pastebi R. Volosevičius.

„Baltų amatai” prie laivų teikiamų paslaugų žada pasiūlyti ir dviračius bei kitas pramogas. Yra numatyta įdiegti dienos bilietą. „Žmogus ar šeima nusipirkę bilietą už protingą kainą galės visą dieną praleisti Trakuose: paplaukioti laivu, pasivažinėti dviračiu, nueiti į vandens parką, pilį. Atsiras sisteminiai paketai“ – žada verslininkas.

Kunigaikščio Gedimino vardo apdovanojimai

Kunigaikščio Gedimino vardo apdovanojimai pradėti organizuoti dar 2003 m. Šiemet, 9 kartą juos organizuoja Vilniaus apskrities trišalė taryba. Įteikimo ceremonija įvyks sausio 16 d. 15:00 val. Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniuje.

Pretendentų anketas šiems apdovanojimams teikia aštuonios (buvusios Vilniaus apskrities) savivaldybės: Vilniaus miesto, Vilniaus rajono, Elektrėnų, Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių, Trakų bei Ukmergės savivaldybės, taip pat Vilniaus regiono profesinių sajungų bei darbdavių atstovai. Šiemet gautos 53 siūlomų pretendentų anketos.

Kasmet Kunigaikščio Gedimino apdovanojimai yra teikiami už pasiekimus keturiose nominacijų srityse: žmogiškojo kapitalo ugdymo, visuomeninio kapitalo (pilietiškumo) ugdymo, finansinio-gamybinio kapitalo stiprinimo bei socialinės infrastruktūros vystymo srityse. Nominacijų steigėja – Vilniaus regiono plėtros taryba ir jos partneriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius