Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 11 29

Svarbu būti pirmuoju, kuris susirūpins savo aplinkos ateitimi

Baigėsi rašinių konkursas „Saugokime aplinką, rūšiuodami atliekas“. Šis konkursas buvo viena iš Aplinkos ministerijos projekto „Gamtosauginių mokyklų švietimas ir mokymas elektros ir elektroninės įrangos, apmokestinamųjų gaminių ir pakuotės atliekų tvarkymo klausimais“ veiklų.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Baigėsi rašinių konkursas „Saugokime aplinką, rūšiuodami atliekas“. Šis konkursas buvo viena iš Aplinkos ministerijos projekto „Gamtosauginių mokyklų švietimas ir mokymas elektros ir elektroninės įrangos, apmokestinamųjų gaminių ir pakuotės atliekų tvarkymo klausimais“ veiklų. Jis vyko 2011 m. rugsėjo spalio mėnesiais. Šio konkurso tikslai padėti moksleiviams suvokti atliekų rūšiavimo svarbą, suprasti aplinkosaugos problemas, kylančias dėl blogo atliekų tvarkymo, inicijuoti ir populiarinti atsakingą vartojimą ir atliekų rūšiavimą vietos bendruomenėse.

Konkurse dalyvavo 34 Lietuvos gamtosauginių mokyklų moksleiviai. Džiugu, kad jis sulaukė didelio susidomėjimo. Konkurse dalyvavo 133 moksleiviai. Rašinių autoriai domisi atliekų rūšiavimu, ekologinėmis krašto problemomis. Rašiniuose moksleiviai patarė, kaip, jų manymu, reikėtų spręsti šiukšlių nerūšiavimo, žmonių abejingumo gamtosaugai problemas. Kai kurių rašinių autoriai nuoširdžiai prisipažįsta tik neseniai pradėję skirti daugiau dėmesio atliekų rūšiavimui. Daugelio rašinių autoriai rašo, kad juos skatina tėvai ir mokykla atkreipti dėmesį į atliekų rūšiavimą, pasakoja apie mokykloje vykusias gamtosaugos akcijas. Jie samprotauja, ar sudėtinga rūšiuoti atliekas, svarsto, kodėl žmonės nerūšiuoja, yra nusivylę kitų abejingumu gamtai. Jiems norėtųsi, ,,kad Žemė būtų žalia, kad jai negrėstų ekologinė katastrofa“. Štai keletas pasiūlymų iš moksleivių darbų: ,,svarbu būti tuo pirmuoju, kuris susirūpins savo aplinkos ateitimi“, ,,pradėkime nuo savęs, nuo savo namų“, ,,kiekvieną kartą prieš ką nors darydamas – pagalvok“, ,,rūšiuodami šiukšles tiesiogiai gelbstime pasaulį“, ,,reikia susimąstyti ir pradėti gyventi ekologiškai“, ,, dabar tik 2011 metai – dar turime laiko pakeisti savo ateitį“. Taip pat siūloma susimąstyti, ką ,,šiukšlinimas sako apie mus“, teikiami patarimai, kaip reikėtų taupyti gamtos išteklius. Rašinių konkurse aktyviausiai dalyvavo Tauragės rajono Tarailių pagrindinės mokyklos, Vilniaus miesto Naujininkų vidurinės mokyklos ir Visagino Verdenės gimnazijos moksleiviai.

Kartu su rašiniais moksleiviai pateikė nemažai įdomių nuotraukų ir net savo pieštų piešinių. Moksleiviai pasižymėjo savo išmone kurdami originalius rašinių pavadinimus, pavyzdžiui, ,,Liksiu ištikima Žemei ir sau pačiai“, ,,Gamtos šauksmas“, ,,Iš gamtos metraščių“, ,,Žemės balsas“, Ežio šiukšlynas“, „Ekologinė pergalė“ ir kt. Išradingiausi moksleiviai rašė pasakas, dienoraščių fragmentus, kūrė eiles, prabilo iš augalų, žemės ar gyvūnų pozicijų. Ne vienas savo rašinyje pritaikė žymių žmonių mintis, citatas. Kai kurie moksleiviai kūrė net po kelis rašinius arba rašė kartu su bendraklasiais. Moksleiviai dažniausiai pasirinko savo sugalvotą temą. Iš jiems pasiūlytų patraukliausia buvo tema ,,Nerūšiuojame atliekų: mano miestelis po 50 metų“.

Kadangi konkursui buvo pateikta daugybė puikių rašinių, atrinkti geriausių rašinių autorius nebuvo lengva. Komisijos sprendimu rašinių konkurso „Saugokime gamtą, rūšiuodami atliekas“ nugalėtojais išrinkti:

1. Dominykas Laurinavičius, 6 kl., Telšių raj., Kaunatavos pagrindinė mokykla, tema - ,,Šiukšlius – šiukšlyno karalius“.

2. Ugnė Misevičiūtė, 7 kl., Mažeikių Kalnėnų pagrindinė mokykla, tema - ,,Mano miestelis po penkiasdešimties metų“.

3. Eglė Galvanauskaitė, 3 kl., Rokiškio Romuvos gimnazija, tema - ,,Mano vaidmuo aplinkoje be šiukšlių“.

Specialieji (paskatinamieji) prizai paskirti:

  • Ievai Krasauskaitei, 3 kl., Visagino „Verdenės“ gimnazija, tema ,,Kaip mūsų klasė rūšiuoja šiukšles“;
  • Rūtai Putnaitei, 2 kl., Visagino „Verdenės“ gimnazija, tema ,,Kaip mano miestelis atrodys po penkiasdešimties metų?“;
  • Bernardui Jokubauskui, 4 kl., Šiaulių „Saulės“ pradinė mokykla, tema ,,Ąžuolas“.

Konkurso nugalėtojai bus apdovanoti padėkos raštais ir specialiais prizais.

Laureatų darbai bus paskelbti vietinėje spaudoje bei išplatinti gamtosauginėse mokyklose.

Projektą „Gamtosauginių mokyklų švietimo ir mokymo elektros ir elektroninės įrangos, apmokestinamųjų gaminių ir pakuotės atliekų tvarkymo klausimais“ inicijuoja Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija, vykdo VšĮ „Problemų sprendimo centras“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius