Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 01

Televizijos laidų vedėjos Daivos Tamošiūnaitės įspūdžiai iš kelionių po Lietuvą su VO „Gelbėkit vaikus“

Pas pagalbos pritrūkusius Daivos Tamošiūnaitės įspūdžiai iš kelionių po Lietuvą su VO „Gelbėkit vaikus“ Jau antri metai važiuoju su organizacijos „Gelbėkit vaikus“ atstovėmis...

Pas pagalbos pritrūkusius

Daivos Tamošiūnaitės įspūdžiai iš kelionių po Lietuvą su VO „Gelbėkit vaikus“

Jau antri metai važiuoju su organizacijos „Gelbėkit vaikus“ atstovėmis lankyti vaikų dienos centrų ir sudėtingai gyvenančių daugiavaikių šeimų. Ir visada suspausta širdimi.

Dienos centruose šilta ir jauku. Ten dirbančios moterys ir joms padedančios savanorės – tai stebukladarės. Jos po pamokų sugužėjusius vaikus pamaitina, kartu ruošia pamokas, žaidžia, dainuoja, mokosi rankdarbių. Iš jų dažnai vaikai ir sužino apie šviesiąsias gyvenimo puses. Turi galimybę pažinti tikros šeimos jausmą.

Kai leidiesi ieškoti konkrečios šeimos, apie kurią sužinai iš socialinės ar dienos centro darbuotojos, nežinai, ką pamatys tavo akys. Dažniausiai išvysti suklypusį, vėjų perpučiamą namelį, kurio poroje kambarėlių glaudžiasi daugiavaikė šeima. Tai yra, viena mama su būriu vaikučių. Nepykit, tėčiai, bet jei jus randu, norisi suploti iš džiaugsmo rankomis.

Svarbu tik, kad mama būtų šalia

Taip buvo ir Širvintų rajone. Maža trobelytė su kieme žydinčiais jurginais. Joje glaudžiasi jauna trisdešimtmetė mama su šešiais vaikais. Graži moteris, kuri kitomis sąlygomis būtų galėjusi papuošti žurnalo puslapį, šiandien yra nusivylusi, įskaudinta, net išgąsdinta esamos situacijos. Supdama trijų mėnesių kūdikį, ji sako nežinanti, kaip reiks praleisti žiemą. Pavasarį su vyru, kuris yra trijų vaikų tėvas, planavo suremontuoti namelį, paruošti jį žiemai. Nuplėšė apdailą, nugriovė irstantį priestatą ir... išvažiavo į ligoninę gimdyti. Vyrui, likusiam su penkiais vaikais, rūpesčiai, užgulę pečius, pasirodė per sunkūs ir jis išėjo į kaimą ieškoti paguodos. Ne buteliuko, šilumos... Štai ir šildosi po šiai dienai pas jaunesnę moterį, kuri, kaip kaime kalba, laukiasi.

Kiaurų namelio šonų nėra kam užlopyti. Nėra nei iš ko lopyti. Kaip bebūtų graudu žiūrėti į dailų, cerebriniu paralyžiumi sergančio vyriausiojo berniuko veidą, suvoki, kad jo pašalpa ir mamos gaunami pinigai už slaugymą sudaro didžiąją šeimos pajamų dalį.

Tiesa, vaikai žiemos nesibaido, sako, kad jiems šilta. Paklausta apie sunkiausią savo gyvenimo dieną vyresnioji pridūria, kad tokių nebuvo. Ir visi choru patvirtina, jog svarbu, kad tik mama būtų šalia.

Širvintų rajone aplankyta šeima – viena iš 5 Lietuvoje, kuriai VO „Gelbėkit vaikus“ tiesia ranką ir siūlo pagalbą. Iš gausaus vaikučių būrio du lanko organizacijai priklausantį dienos centrą ir kasdien į savo namus broliams ir seserims parneša šypsenų. Gaila, kad kartais pro sienas kiaurai smelkiantis vėjas bei šaltis greitai jas ištrina iš mažųjų veidų.

Norintys ir galintys padėti mamai Jurgai ir žaviam jos šešetukui žiemą pasitikti apšiltintomis sienomis, visą spalio mėnesį gali aukoti trumpaisiais numeriais 1416 (2 Lt); 1417 (5 Lt); pervedant norimą sumą aukojimo portale www.aukok.lt arba koncerto, kurį spalio 19 d. per LNK transliuosime iš prekybos ir laisvalaikio centro „Mega”, metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius