Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 06 03

Naktinė žvalgyba – judėjimas prieš tuštybę ir degradavimą

Visoje Lietuvoje atsiranda vis daugiau žmonių, kuriems priimtina naktinės žvalgybos filosofija. Tačiau yra ir tokių, kurie apie tai išgirsta pirmą kartą, tad kas ta naktinė žvalgyba?
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Naktinės žvalgybos idėjos vienija vis daugiau žmonių. Įvairiuose Lietuvos miestuose, miesteliuose ir kaimuose atsiranda vis daugiau žmonių, kuriems priimtina naktinės žvalgybos filosofija. Visgi kai kuriems interesantams dar kyla įvairių klausimų į kuriuos turėtų atsakyti interviu su naktinės žvalgybos vadovybės atstovu Dariumi.

– Sakėte, jog naktinė žvalgyba – ne tik naktinio-orientacinio sporto šaka, ne tik partizaninio karo stimuliatorius, bet netgi ir judėjimas..?

– Kiekvienas bent kiek susipažinęs su šių dienų aktualijomis žino, jog mūsų jauna valstybė ir ypač jos visuomenė turi didelių problemų. Vieni tai vadina globalizacijos įtaka. Mano nuomone, tai labiau vertybių krizė, nei globalizacija. Mūsų jaunimas iš aplinkinio pasaulio perima daugybę blogų dalykų. Naktinė žvalgyba savo kilme yra sporto šaka. Kaip ir kiekviena sporto šaka, ji leidžia jaunam žmogui rinktis teisingą gyvenimo kelią. Kelią, neužtušuotą alkoholio, narkotikų ir kitos degeneracijos. Vis dėlto, naktinė žvalgyba šiuo atžvilgiu yra daugiau nei eilinė sporto šaka. Tai protestas.

– Protestas prieš jaunimo degradaciją?

– Būtent. Kol vieni jaunuoliai vasaros vakarais renkasi kur nors pagurkšnoti, pablevyzgoti ir padykiniauti, naktiniai žvalgai meta jiems tylų protestą – leidžia vakarus kruopščiai apgalvodami būsimų žaidimų strateginius niuansus, spręsdami sudėtingas lygtis. Ne matematines – žvalgybines lygtis.

– Ką turite omenyje kalbėdamas apie žvalgybines lygtis?

– Sakykim, jums reikėtų naktį menkai pažįstama teritorija, kiek įmanoma tyliau ir greičiau nukeliauti du kilometrus. Žvelgiate į žemėlapį ir sprendžiate: kuriuo keliu eiti, kaip įveikti įvairias kliūtis, kaip sukelti kuo mažiau triukšmo, kaip pergudrauti varžovus – argi tai ne algebra? Gyvenimiška, ne popierinė, algebra.

– Prieš ką pasisako naktinė žvalgyba?

– Prieš bandos jausmą, prieš supuvusias tradicijas ir stereotipus. Prieš svaigalus ir kvaišalus. Prieš nemotyvuotą elgesį, prieš neatsakingumą ir cinizmą. Prieš bėgimą iš Tėvynės. Naktinės žvalgybos tikslas vienas – kurti kažką gero, kažką tikro ir daryti tai čia ir dabar.

– Minėjote supuvusias tradicijas. Ką turėjote omenyje?

– Pats geriausias pavyzdys – pompastiškos ir banalumu tvoskiančios abiturientų, jaunų, perspektyvių žmonių, šventės – šimtadieniai, paskutiniai skambučiai ir išleistuvės. Pagal savo idėją – tai puikios, prasmingos šventės. Deja, laikas tai pavertė į tuštybių mugę, kai svarbiausi tampa šlykštūs siekiai – pademonstruoti savo šaunumą ypač dideliu greičiu (ir kuo didesniu trenksmu) pralekiant miegančio miesto gatvėmis, prisigerti iki žemės graibymo ir elgtis taip, lyg būtum visatos centras. Šios šventės virto į gražiausių suknelių konkursus, degtinės gėrimo varžybas, idiotiškai išpuoštų automobilių paradą ir kitas nesąmones. Gėda.

– Iš šių visų teiginių galima spręsti, jog naktinės žvalgybos naujokams keliami aukšti moraliniai reikalavimai?

– Paprasčiausiai žemos moralės žmonės nesusidomi naktine žvalgyba. Per daug sudėtinga. Neneigsiu, visokių naujokų pasitaiko. Visgi vien jau žmogaus pasiryžimas tokiai veiklai, tokiam intelektualiam ir kartu ekstremaliam sportui, rodo, jog pilietis dar toli gražu ne beviltiškas.

– O jei kuris nors iš žvalgų imtų vartoti alkoholį – kaip reaguotumėte?

– Nereikia susidaryti įspūdžio, jog esame kokių nors abstinentų-ekstremistų grupuotė. Jokių radikalių veiksmų nesigriebsime. Tiesiog paprasčiausiai pasakysime tam žmogui, jog jeigu jis nepakeis savo požiūrio – taps nepageidaujamas tarp naktinių žvalgų.

– Ar naktinės žvalgybos organizacija užsiima tik naktinių žaidimų organizavimu?

– Toli gražu ne. Tiesa, naktiniai žaidimai yra šio sporto pagrindas, bet apskritai užsiimame daugybės romantika persmelktų idėjų plėtojimu ir realizavimu. Štai, kad ir turistiniai žygiai: pasiima naktiniai žvalgai palapines, meškeres, miegmaišius, sėda ant dviračių ir pirmyn į kokio nors miško tankmę. Dviem, trim dienoms. Stovyklos įrengimas, laužo priežiūra, maisto paieškos, pažintis su gamtos grožiu – ar ne romantika?

– Kokią matote tolesnę šio sporto ateitį?

– Tikiuosi, jog naktinės žvalgybos entuziastų skaičius ir toliau augs. Lietuvoje formuosis nauji naktinių žvalgų būriai, kurie tarpusavyje palaikys ryšius, dalyvaus bendrose akcijose ir tiesiog darys gerus darbus. Čia ir dabar.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min.lt nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius