-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 meilės pažadai darniam poros gyvenimui

Dažnas kalendoriuje sužibus sausiui pasižadame sau pasikeisti: „Šiais metais tikrai sulieknėsiu / pradėsiu sportuoti / maitinsiuos sveikiau / labiau mylėsiu save ir kitus“. Žadame kiekvienas, ir nors mokslininkai lyg susitarę tikina, kad tie pažadai taip ir lieka neišpildyti, psichologai jiems atšauna – žadėti reikia, nes kaipgi kitaip judėsime į priekį.
Pora
Pora / 123rf.com nuotr.

O ir pasižadėti galime ne tik savo figūros, karjeros ar finansų labui. Psichologijos profesorė Sadie Leder Elder tvirtina, kad pažadai reikalingi ir meilės srityje. Portalui „Psychology Today“ ji vardija penkis meilės pažadus, kuriuos šiais metais ji skatina ir įvykdyti.

Būkite pozityvesni

Optimizmas santykiuose yra be galo reikalingas. Jau vien dėl to, kad tai – bene sėkmingiausia konfliktų santykiuose sprendimo strategija. Poros santykius tyrinėjantys mokslininkai išskyrė įdomų faktą – partneriai, kurių tarpusavio bendravime teigiami ir neigiami komentarai yra tolygūs santykiui 5:1, turi kur kas didesnius šansus kurti vienas kitą tenkinančius ir praturtinančius santykius.

Taigi šioje vietoje vyraujantį posakį „viena kritika + trys pagyrimai“, derėtų keisti į „viena kritika + penki pagyrimai“. Pats metas pasižadėti sau šią strategiją taikyti net ir esant karščiausioms ir negatyviausioms santykių situacijoms.

Atraskite laiko santykiams

Geri dalykai iš dangaus nenukrenta – tai galioja kalbant ir apie santykius. Taip, galbūt mylimasis ar mylimoji jūsų gyvenime ir atsirado netikėtai, tačiau tai dar tikrai nereiškia, kad ten jis ar ji ir pasiliks. Santykiams reikia skirti laiko ir pastangų – tai ne statulėlė, kurią pasidėję ant lentynos tik retkarčiais nuo jos nuvalote dulkes.

Santykiais rūpintis ir juos puoselėti reikia kiekvieną dieną. Tad kiekgi laiko per parą galėtumėte jiems skirti? Ar galėtumėte tam paaukoti bent vieną valandą per dieną, kurios metu, atitrūkę nuo rūpesčių, pamiršę telefoną, kompiuterį ar televizorių, visiškai atsiduotume savo mylimam žmogui? Juk jis/ji to tikrai nusipelnė.

Ieškokite įdomios veiklos kartu su partneriu

Santykių psichologai tikina: „Poros, kurios žaidžia kartu, ir išlieka kartu“. Galbūt tai skamba kiek keistai ar net juokingai, tačiau patikėkite – tai šventa tiesa, žaismingumas yra vienas tvirtų santykių pamatų.

Bendras poros dalyvavimas jiems abiem patinkančioje veikloje stipriai didina pasitenkinimą santykiais, padeda tobulėti ir augti kartu. Tad bent šiais metais išnaudokite laiką drauge.

TAIP PAT SKAITYKITE: Darniam gyvenimui: 7 frazės, kurios įkvepia kiekvieną vyrą

Mažiau reikalaukite

Psichologų manymu, kiekvieno iš mūsų pasitenkinimas santykiais yra tiesiogiai susijęs su mūsų lūkesčiais. Taigi kuo labiau tie mūsų susikurti lūkesčiai pasiteisina, tuo esame laimingesni. Įdomiausias, o kartais – ir problematiškiausias dalykas su tais mūsų lūkesčiais yra tas, kad jie yra linkę keistis.

Santykiams reikia skirti laiko ir pastangų – tai ne statulėlė, kurią pasidėję ant lentynos tik retkarčiais nuo jos nuvalote dulkes.

Kiekvienas iš mūsų, sutikę patinkantį žmogų, būname apimti euforijos, koks jis ar ji yra nuostabus (-i). Vis dėlto bėgant laikui prie šio partnerio „nuostabumo“ mes priprantame, ir lūkesčiai pradeda kilti, kol galiausiai žmogus, kuris pradžioje atrodė pats nuostabiausias, tampa tuo, kuris „nevertas nė sudilusio skatiko“. Kaipgi nueiname, rodos, tokį ilgą kelią?Kartais prie to priveda neapibrėžti ir nesibaigiantys reikalavimai.

Galbūt jau pats metas juos kaip reikiant sumažinti ir savo partnerio elgesyje pradėti ieškoti ne trūkumų, o privalumų?

Efektyviau bendraukite

Šį pažadą kur kas lengviau pasakyti, nei padaryti, tačiau efektyvus bendravimas – sėkmingų santykių raktas. Ar kada atkreipėte dėmesį, kada poros santykiuose kyla daugiausia konfliktų? Tada, kai partneriai negali efektyviai susikalbėti ar vienas kito išklausyti.

Aš pati prisipažįstu, kad nemoku klausytis. Esu kalta dėl to, kad vietoj nuoširdaus partnerio išklausymo aš jam šnekant verčiau galvoju, ką pati pasakysiu. Prisipažįstu, kad sudėtingų pokalbių ar konfliktų su savo partneriu metu aš kur kas daugiau laiko skiriu savo gynybai, o ne savo partnerio išsakytų minčių įvertinimui ir bandymui jas suprasti.

Privalome išmokti vienas kitą išklausyti, tik tada ir tik tokiu atveju ir patys būsime išgirsti. Tad pasižadėkite sau – prieš pradėdami kalbėti, visų pirma tiesiog išgirskite.

TAIP PAT SKAITYKITE: Santykių ekspertai Mažuoliai pataria. Iliuzijų spąstuose: dažniausi moterų lūkesčiai dėl vyro

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius