-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip mūsų smegenys suvokia meilę ir seksą

Seksas be meilės arba meilė be seksualinės traukos, vertinami gana skeptiškai. Žinoma, kur kas maloniau galvoti, kad šie du dalykai turėtų būti patiriami kartu, bet mokslininkai sako, kad psichologiškai mūsų smegenys neturi ryšio tarp šių dviejų patirčių.
Pora geria kavą
Pora geria kavą / Vida Press nuotr.

Mūsų biologinis atsakas į meilę ir seksą

Tyrimas atskleidžia, jog meilė, veikdama mūsų smegenis, padidina galimybes matyti daugiau bei plačiau ir galvoti kūrybiškiau, o štai seksas susijęs su loginiu duomenų apdorojimu ir analitiniu mąstymu. Dalyvių buvo prašoma galvoti apie situacijas, kurios būtų susijusios su meile arba seksu. Pirmosios grupės užduotis buvo įsivaizduoti, kad jie vaikšto su idealiu ir mylimu partneriu, o antrosios, jog jie užsiima seksu su žmogumi, kuriam jaučia trauką, tačiau nemyli.

Vėliau abi grupės buvo testuojamos, norint išsiaiškinti jų kūrybingumą ir gebėjimą spręsti analitines problemas. Taigi, tie, kurie galvojo apie meilę, kur kas geriau atsiskleidė savo kūrybiškumu nei grupė žmonių, mąsčiusių apie seksą. Tiesa, pastarieji pirmavo analitinėje sferoje. Verta paminėti ir tai, kad meilės situaciją įsivaizdavusieji turėjo daugiau norų ir tikslų, susijusių su ateities įvykiais, o štai sekso grupė susitelkė į „čia ir dabar“.

Tokie patys rezultatai buvo ir tada, kai skirtingos grupėms nariams ekrane buvo rodomi žodžiai (labai trumpai) susiję su meile ir seksu. Faktas tas, kad nėra skirtumo tarp įsivaizduojamos situacijos ir pasąmonės, kadangi tokia mūsų reakcija vyksta už mūsų sąmoningo supratimo ribų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Psichoterapeutė Genovaitė Petronienė: Kaip iš santykių išginti nuobodulį ir pagausinti laimės

Ką tai reiškia mūsų santykiams?

Mokslininkai sako, kad yra evoliucinių priežasčių, kodėl meilė ir seksas mus veikia tokiais skirtingais keliais. Kai esame įsimylėję, matome plačiau, lyg didesnį paveikslą, kuriame susifokusuojame į ateitį kartu su kitu žmogumi, pamiršdami smulkias detales, o štai jeigu mus su partneriu sieja seksualinė situacija, tuomet kaip tik dėmesys krypsta į detales, o ne į platesnius partnerio gyvenimo niuansus.

Taip pat meilė sukuria kone nerealiai pozityvius lūkesčius, skirtus partneriui, kurie blėsta ištikus kritiniams lūžiams santykiuose. Bet kuriuo atveju, meilės konceptas išlieka teigiamas, abstraktus ir sutelktas į ilgalaikius tikslus ir įsipareigojimus.

Seksualiniai troškimai dažniausiai – tai momentas, kadangi sekso metu susifokusuojame į greitus rezultatus, fizinį pasitenkinimą, gundymą. Mokslininkai pripažįsta, kad esame kur kas sudėtingesni nei tik kontroliuojami savo biologinio atsako. Mūsų lytis, kultūrinė įtaka, asmeniniai įsitikinimai, aplinka – visa tai lemia reakcijas į meilę ir seksą. Tačiau žinojimas, kaip tai mus veikia pasąmonės plotmėje gali padėti suprasti, kodėl mes veikiame vienu ar kitu būdu kurdami santykius.

Ar jūs leidžiate kažkam blogai elgtis su jumis dėl to, kad manote esanti įsimylėjusi ir dėl to nematote trūkumų? Ar jūs renkatės nesaugius lytinius santykius dėl to, kad susitelkiate tik į tą momentą? Visa tai gali tapti iššūkiu kai kuriems moderniosios kultūros įsitikinimams.

TAIP PAT SKAITYKITE: Psichologas: laimingos meilės garantas – bendros vertybės

Pavyzdžiui, daugelis santykių ekspertų įsitikinę, kad jeigu pora vienas kitą myli, jie būtinai turi dažnai mylėtis. Tačiau jeigu meilė ir seksas yra skirtingos psichologinės funkcijos, tai nebūtinai yra tiesa. Sveiki santykiai gali įtraukti tik meilę, arba tik seksą, todėl, pavyzdžiui, santuokos be sekso nebūtinai yra socialinė problema, kaip kad bandoma pateikti. Pabandykite meilės ir sekso situacijas pasitelkti kasdieniame gyvenime, turint galvoje, kad mąstymas apie tai suaktyvina kūrybinį polėkį arba analitinį mąstymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius