Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai: neištikimybė prasideda dėl dviejų priežasčių

Neištikimybė turi begalę priežasčių. Dažniausiai žmonės mėgsta kaltinti vienas kitą, tačiau ne save. O ką sako mokslininkai? Jie tikina, kad visus meilužius gali suskirstyti į kelias kategorijas.
Neištikimybė
Neištikimybė / Fotolia nuotr.

Pavyzdžiui, JAV tyrimų duomenimis, 1 iš 5 žmonių renkasi eiti į kairę. Taip nutinka dėl to, kad vienas iš sutuoktinių yra piktas, trokštama daugiau įspūdžių intymiame gyvenime, nesutariama emocine prasme, dingsta fizinė trauka ir pan.

Kartais neištikimasis yra arogantiškas, egoistas ir nemano, kad gali būti pagautas, o kartais būna visiškai priešingai – tas kuris išduoda gali būti visai mielu žmogumi.

„Priežasčių, kodėl žmonės išduoda vienas kitą, yra labai daug, tačiau pagrindinės – dvi“, – teigia Pepper Schwartz, sociologijos profesorė iš Vašingtono universiteto.

Taip pat skaitykite: Seksologas Viktoras Šapurovas – apie naujas sekso tendencijas ir vyrų neištikimybę: „Ji užprogramuota“

Neištikimųjų kategorijos

Pirmajai kategorijai, pasak Pepper Schwartz, priklauso žmonės, kuriems nuobodu santuokoje, jie nėra patenkinti savo seksualiniu gyvenimu, nors seksas ir nėra blogas. „Tokie žmonės dažniausiai puoselėja ilgalaikius santykius ir trokšta patirti kažką naujo, džiugų potyrių“, – sako P. Schwartz. Dažnai būna taip, kad šiai neištikimųjų kategorijai priklausantys žmonės nėra nusiteikę apgaudinėti savo antrosios pusės, tačiau jie susižavi kokiu nors asmeniu konferencijoje, darbe, susitikime, vakarėlyje ir pan.

Moterys, pavyzdžiui, ieško romantiškos aistros, sekso, tačiau nebūna nelaimingos su savo vyrais ir nesiruošia skirtis.

Antrai kategorijai priklauso žmonės, kurie kuria nelaimingus santykius. Jie nenori palikti savo antrosios pusės dėl įvairių priežasčių – vaikų, pinigų ir pan.

Tiesa, tos dvi kategorijos turi įvairių niuansų. Pavyzdžiui, neištikimybė gali būti susijusi ir su tuo, kad norima atkeršyti partneriui, gauti geresnio sekso ir pan., nors kerštas ir nėra tipiška neištikimybės priežastis. „Trumpai tariant, jeigu esate neištikimi, tai nereiškia, kad jūsų seksas blogas arba kad nemylite savo partnerio“, – tikina P. Schwartz.

Taip pat skaitykite: Intymi erdvė: kada neištikimybė yra neištikimybė

Kai kurios poros laikosi net tam tikrų taktikų, tarkime, susitaria, kaip elgsis neištikimybės atvejais, o kitos nuostatų – „neklausk“ ir „nesakyk“, nenorėdami nieko žinoti apie partnerio neištikimybę. „Taip nutinka gana retai ir nėra suprantama toms poroms, kurios mano išliksiančios monogamiškomis visą gyvenimą“, – tikina P. Schwartz.

Pinigai taip pat gali vaidinti svarbią rolę – kaip teigia sociologijos profesoriaus asistentė Christin Munsh. Tikinama, kad kuo labiau ekonomiškai nuo savo partnerių esame priklausomi, tuo dažniau, tikėtina, būsime linkę į neištikimybę, ypač vyrai. „Tai atskleidžia, kad mums nepatinka pralaimėti ir dėl to ieškome alternatyvių partnerių“, – atskleidžia C. Munsh.

Taip pat skaitykite: Jūsų svoris didesnis nei derėtų? Užtat skyrybų rizika mažesnė

Tyrimai atskleidžia, kad nors vyrai ir moterys linkę išduoti savo antrąją pusę, vyrai tai daro dažniau. Kodėl? Spėjama, kad tai susiję su visuomenės stereotipais, neva tik vyras yra šeimos galva, mačo, o daugiau uždirbanti moteris apskritai stipriajai lyčiai sukelia tam tikrą nepasitenkinimą.

Reikia paminėti, kad šeimos maitintojai vyrai yra linkę labiau būti neištikimi nei šeimos maitintojos moterys. Tai siejama su tuo, kad jos skiria daugiau laiko šeimai, buities darbams, vaikų priežiūrai. Taip pat jeigu vyrai yra apsupti moterų darbe, tai taip pat skatina neištikimybę, norą pasirodyti vyriškesniems, sako C. Munsh.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius