-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichoterapeutė: donžuanai ar širdžių ėdikės ir senelių namuose užmezga romaną

Donžuanai, kazanovos, fatališkos moterys ar širdžių ėdikės dažnai yra prasti savo lyties atstovai, sako psichoterapeutė Genovaitė Bončkutė-Petronienė. Anot jos, dažnai tokie žmonės būna nelaimingi, bet savo gyvenimo būdo neišsižada net ir senatvėje.
Pora.
Pora. / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Neištikimybė

„Tai – labai sudėtingas charakteris, bet jiems patiems tai – tvarkymosi su stresu būdas. Jie, net ir būdami senelių namuose, geba užmegzti kokį nors romaną. Šiems žmonės dėl to ir gerai, ir blogai – jie patiria daug įvairių meilės formų, bet nemyli konkretaus žmogaus. Jie vertina pačią meilę, seksualinius patyrimus. Būti šalia jų – didelis išbandymas“, – LRT radijo laidoje „Kasdienybės kultūra“ sako G. Bončkutė-Petronienė.

Asmeninio albumo nuotr./Genovaitė Bončkutė-Petronienė
Asmeninio albumo nuotr./Genovaitė Bončkutė-Petronienė

Psichoterapeutė atkreipia dėmesį, kad dėl neištikimybės nereikėtų jaudintis poroms, kurios aistringai pykstasi. Jos teigimu, tokie partneriai dažniausiai turi turtingesnius ir gyvybingesnius santykius. Susirūpinti G.Bončkutė-Petronienė pataria tiems, kurie kaip tik nesipyksta ar ypač – vengia konfliktų.

– Ko dar nežinome apie neištikimybę? Yra tiek daug filmų, dramų. Su kuo Jūs susiduriate, kai dirbate su savo klientais?

– Neištikimybės klausimas – nepaprastai dažnas. Kone kiekviena pora vienu ar kitu gyvenimo momentu su tuo susiduria. Nebūtinai įvyksta neištikimybės aktas, bet būna daug pavydo, būna, kad moteris nejaučia, jog vyras ją myli kaip moterį, o tik kaip draugę ar vaikų mamą. Vyrai dar dažniau jaučia, kad moterims jie yra neįdomūs, ypač seksualiai. Dėl to jie pradeda dairytis aplink.

Dažnai svajojama apie idealų partnerį. Šiais skyrybų laikais, jeigu poroje atsiranda kažkokios problemos, nesiseka, žmonės ima galvoti, kad su kitokiu žmogumi būtų lengviau. Toks žmogus ima svajoti ar netgi megzti ryšius.

Taip pat yra internetinė neištikimybė. Tai tarsi nėra neištikimybė. Tai – nuolatinis bendravimas su kitos lyties žmonėmis virtualiais būdais. Toks bendravimas taip paplitęs, kad yra visiškai natūralus – daugelyje porų į tai partneris net nebesikiša, nekreipia dėmesio, kad kitas partneris kažkam rašinėja laiškus.

– Man atrodo, kad neištikimybės aktas nėra toks pavojingas, kaip pats procesas – svajonės apie kitą, kitokį žmogų, laiškai. Ar ne per tą procesą ir įvyksta neištikimybė?

– Reikėtų atskirti vyrus ir moteris, nes, jeigu moteris neištikima fiziškai, tai dažniausiai reiškia, kad ji neištikima ir dvasiškai. Tai – rimtas pavojaus signalas. Jeigu fiziškai neištikimas buvo vyras, ypač, jeigu tai įvyko vieną kartą ir ypatingomis aplinkybėmis, pavyzdžiui, jis buvo išgėręs ar žmona laukėsi ir jis ilgai neturėjo sekso, tai ne taip pavojinga, kaip dvasinė neištikimybė – kito žmogaus įsimylėjimas.

Sutinku, kad procesas pavojingesnis, bet kartais būna sunku atskirti. Pavyzdžiui, vyrai ir moterys būna draugai – toje draugystėje iš tiesų nėra romano ar įsimylėjimo, bet ji gali tapti artima. Tai nebūtinai turi būti vyras ir moteris. Draugystė su autoritetu šeimai gali būti tiek pat kenksminga, kiek rimta neištikimybė.

– Kokio amžiaus žmonės dažniausiai pas Jus ateina – jauni ar vyresni?

– Dažniausiai ateina 30–37 metų. Šio amžiaus žmonės apskritai yra dažnesni psichologų klientai. Vyresni, matyt, galvoja, kad gyvenimas jau eina į pabaigą arba kad jie jau viską žino ir niekas nieko nepasakys. Žmonių, kuriems apie 40 metų, ateina labai daug.

Moterys paprastai išsilaisvina, namuose nori vadovauti, per daug nuvertina vyrą, o vyrui namuose dažnai trūksta intymumo ir jis pradeda dairytis į jaunesnes moteris, kad pasijaustų jaunu. 

Tai – vidurio amžiaus krizė, kai žmonės jau būna paauginę vaikus ir per ilgus gyvenimo metus gerokai nutolę. Moterys paprastai išsilaisvina, namuose nori vadovauti, per daug nuvertina vyrą, o vyrui namuose dažnai trūksta intymumo ir jis pradeda dairytis į jaunesnes moteris, kad pasijaustų jaunu. Šioje krizėje – labai daug neištikimybių.

Vyras iš namų neišeina niekur. Jeigu išeina, jis eina pas kitą moterį arba ją randa nepaprastai greitai. Tai rodo ir tyrimų duomenys.

Moterys neištikimybės srityje vejasi vyrus – vis dažniau nuvertina savąjį ir pradeda ieškoti ko nors geresnio.

Tipiškai tai – jaunesnių žmonių užsiėmimas, nors teko susidurti, kad neištikimybės atvejų pasitaiko, kai žmonės sulaukia ir 60 metų. Neištikimi dažniau būna vyrai – jie ieško jaunesnių moterų. Tokio amžiaus moteris neištikima būna rečiau.

– Ar į konsultacijas ateina tik moterys ar atsiveda ir vyrus?

– Paprastai ateina apgautas žmogus. Jis labai kenčia. Kai kurie bando susigrąžinti tą, kuris kažkur nuvinguriavo. Kartais ateina ir tie, kurie patys yra neištikimi. Tai – retesnis atvejis. Jie tarsi bijo moralinio (net ir iš psichologo) pasmerkimo. Paprastai, kai prisipažįsta, kad tokie yra, labai susigėsta, susidrovi ir laukia smūgių, kad visi sakys – kaip tu galėjai. Tipiškai ateina moterys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius