-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santykių ekspertai Mažuoliai pataria. Kaip sugyventi skirtingų charakterių ir pomėgių žmonėms?

Į porą paprastai sueina panašios brandos, tačiau skirtingų charakterių žmonės. Lėtesnis žmogus traukia greitesnį, tylesnis – kalbesnį, tvirtesni kreipia dėmesį į švelnesnius ir t. t. Skirtumai žavi, tačiau neretai tampa konfliktų ir nesutarimų priežastimi. Charakterių bei pomėgių skirtumai gali būti netgi privalumu, jei pora tai suvokia ir žino, kaip tuo pasinaudoti. Visgi jei skirtumai esminiai, poros laimė ilgai netruks.
Susipykusi pora
Pora. / Vida Press nuotr.

Ką daryti, jei jūs ir partneris esate labai skirtingi?

Suteikite laisvę

Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai
Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai

Suteikite vienas kitam laisvę gyventi taip, kaip abu norite, ir kartu leiskite laiką tada, kai suderinate pomėgius. Dalis skirtumų poreikiuose, pomėgiuose gali nebūti suderinami tiek, kad abu partneriai jaustųsi maloniai. Pavyzdžiui, vyras mėgsta keliauti po pasaulį su kuprine ant pečių, miegoti ten, kur randa pastogę, ir nueiti didelius atstumus. Tuo tarpu žmona jaučiasi saugiai tik keliaudama su kelionių agentūra, o žygiai pėsčiomis jai sukelia daugiau diskomforto negu malonumo.

Geriausia, ką gali padaryti tokia pora, tai keliauti atskirai ir grįžus pasidalyti vienas su kitu savais įspūdžiais. Bendroms atostogoms, kuomet abiejų kelionių poreikiai patenkinti, jie gali surasti abiem tinkantį būdą maloniai praleisti laiką kartu.

Mokykitės vienas iš kito

Pažiūrėkite, ko galite pasimokyti vienas iš kito. Skirtingas charakteris atveria galimybes naujoms patirtims, pasaulėžiūros praplėtimui, jei tik esate tam atviri. Nesistenkite tapti kitu žmogumi – vienišius visada liks vienišiumi, lėtas žmogus tik šiek tiek kartkartėmis paskubės, o tas, kuriam reikia žmonių, vargu ar galės be jų gyventi ilgesnį laiką.

Taip pat skaitykite: Santykių ekspertai pataria. Pervargusi moteris šeimoje – kelias į santykių griūtį

Neretai mes užstringame savo gyvenimo būde, ir visiškai nuo mūsų besiskirianti antra pusė atveria galimybes ne tik išeiti iš komforto zonos, bet ir atrasti savo pačių neatrastas savybes, potraukius, interesus. Sutarkite išbandyti vienas kito laiko leidimo būdus, tačiau nieko nereikalaukite. Tai, kas jums yra kaip vanduo žuviai, antrai pusei gali būti neįprasta, nesuvokiama, nepatirta. Būkite kantrūs vienas kitam bei patys sau.

Svarbu – skirtumų pobūdis

Įvertinkite, ar skirtumai yra tik charakteriuose ir pomėgiuose, ar kur kas giliau. Skirtumai pasaulėžiūrose yra vienas iš faktorių, parodančių, kad porai kartu nepakeliui. Įvertinkite, ar panašiai matote gyvenimą, ar sutampa vertybių sistema, ar nereikia paminti savo interesų bei vertybių būnant su antra puse.

Įvertinkite, ar panašiai matote gyvenimą, ar sutampa vertybių sistema, ar nereikia paminti savo interesų bei vertybių būnant su antra puse.

Tokie skirtumai veda į didelius nesusikalbėjimus, nes partnerių požiūriai į situacijas skiriasi tiek, kad jie vienas kito nesupranta iš esmės.

Pavyzdžiui, vyras yra suinteresuotas visų žmonių gerove ir pasaulį mato kaip galimybę padėti kitiems, o žmona į pasaulį žiūri kaip į kovą dėl vietos po saule ir, jos nuomone, kiekvienas yra pats už save.

Jie, kaip pora, susiduria su situacija – kaimynui stipriai apdegė butas, ir jis prašo paskolinti nemažą sumą pinigų, kad galėtų pasidaryti remontą, susipirkti dalį naujų baldų, virtuvinės technikos. Poros finansinė situacija leistų jiems be didesnių nepatogumų sau paskolinti pinigus, tačiau iškyla konfliktas – vyras mielai sutinka pagelbėti, o žmona pasako griežtą „ne“.

Taip pat skaitykite: Santykių ekspertai Mažuoliai: Kas svarbiausia poroje, jei norite sulaukti auksinių vestuvių?

Vyras negali suvokti žmonos užsispyrimo nesuteikti jokios finansinės paramos, o žmona nesupranta, kodėl vyras taip skuba atiduoti jų pinigus kitam žmogui. Partnerių pasaulio suvokimas skiriasi tiek, kad surasti bet kokį kompromisą tampa praktiškai neįmanoma.

Pastebėkite, kodėl skirtumai, kuriuos matote partneryje, erzina. Ar tai tikrai kažkas, kas trukdo judviem eiti ta pačia gyvenimo kryptimi, ar jie viso labo griauna jūsų įsitikinimus bei prieštarauja įsisenėjusioms gyvenimo taisyklėms?

Tarkim, esate nusistačiusi (-ęs) tikslų laiką, kada einate miegoti ir kada keliatės. Propaguojate sveiką gyvenimo būdą, kažkada išgirdote, koks yra rekomenduojamas miego ritmas, tad nuoširdžiai šito laikotės. Pradedate gyventi su savo antra puse ir pamatote, kad jis ar ji visiškai nekreipia dėmesio, kada gulasi miegoti, o kada keliasi. Jaučiate susierzinimą – kažkas nepaiso taisyklių, kuriomis gyvenate, kurias vertinate ir laikote teisingomis.

Tokios situacijos sudaro puikias galimybes pamatyti save, išbandyti naujus gyvenimo būdus ir atsipalaiduoti ten, kur esate įsitempę, o jūsų antra pusė moka išlikti rami.

Dar daugiau – slapčia esate pavargusi (-ęs) nuo griežtos dienotvarkės ir taip pat norėtumėte mažiau priklausyti nuo laikrodžio, tačiau nenorite keisti savo įsitikinimų. Dėl šitos priežasties dar daugiau kankinatės ir stipriau pykstate matydama (-as), kaip artimas žmogus propaguoja kitokį nei jūsų gyvenimo būdą. Tokių situacijų galima rasti ne vieną ir jos sudaro puikias galimybes pamatyti save, išbandyti naujus gyvenimo būdus ir atsipalaiduoti ten, kur esate įsitempę, o jūsų antra pusė moka išlikti rami.

Skirtingi pomėgiai, charakteriai, poreikiai erzina ir kelia kitas sunkias emocijas tada, kai stipriai prieštarauja mūsų įsitikinimams. Ir mes tai smerkiame, kai verčia mus išeiti iš komforto zonos, ir dėl to pradedame jaustis nepatogiai arba kai nesuprantame, kas sveikiau – mokytis gyventi su skirtumais, kuriuos matome bei jaučiame, ar susirasti kitą, labiau mums tinkamą žmogų. Kiekvienas žmogus individualus ir kiekvienam teks pačiam įsivertinti savo ir savo poros situaciją.


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių, nesugebate atsikratyti pavydo ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@ji24.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys į įdomiausius laiškus.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!       

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius