Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santykių ekspertai Mažuoliai pataria. Kuo pasižymi laiminga pora?

Laiminga pora yra ta, kuri yra sėkminga. Santykių laimė ateina ne tik iš šiltų jausmų, aistros ir romantikos, tačiau ir iš gebėjimo tinkamai pasirinkti partnerį bei sėkmingai tvarkytis poroje.
Laiminga pora
Laiminga pora / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Santykiai Laimė
Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai
Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai

Norite pasitikrinti, ar jūsų pora yra sėkminga? Įvertinkite ją pagal šiuos kriterijus:

  • Esate iš esmės patenkinti savo santykiais, nepaisant nesklandumų, kurių neišvengia nė viena pora. Jei kas nors paklaustų ar, žinodami dabartinę poros situaciją, vėl eitumėte į santykius su savo antrąja puse, nedvejodami atsakytumėte „Taip“.
  • Jaučiate fizinę trauką savo antrajai pusei. Galbūt pirmų mėnesių aistra išblėso, tačiau trauka neabejotinai yra ir buvo nuo pat santykių pradžios.
  • Kylančias problemas sprendžiate partneriškai arba yra nusistovėjusi abiem tinkama jų sprendimo dinamika, pvz.: mašinos, buitinės technikos gedimais rūpinasi kuris nors iš partnerių, nesitardamas su antrąja puse. Jums tinka tai, kaip yra sprendžiamos problemos jūsų poroje ir nejaučiate, jog jūsų nuomonės nėra paisoma arba, atvirkščiai, viską turite spręsti vieni.
  • Atvirai kalbatės apie santykius, nevengdami nemalonių pokalbių ir temų.
  • Esate pagarbūs ir geranoriški vienas kitam. Nepasitenkinimus bandote išsiaiškinti poros, o ne kiekvienas savo naudai.

Jei į visus punktus galėtumėte atsakyti labiau „Taip“ negu „Ne“, jūsų pora yra sėkminga. Nesitikėkite išvengti problemų, nesusipratimų, nesusikalbėjimų ir t. t. Svarbiausia ne tai, kiek problemų turi pora, o tai, kaip ji tas problemas sprendžia. Sėkminga pora yra ta, kuri išmoko susitvarkyti su visais iškylančiais iššūkiais, o ne ta, kuri stengiasi tokių iššūkių išvengti.

Santykių pradžioje nėra paprasta įvertinti, ar pora bus sėkminga, ar ne. Tol, kol santykiuose neiškilo rimtesnių iššūkių ir problemų, partneriai mėgaujasi vienas kito kompanija ir yra pakylėti stiprių emocijų. Kaip gerą draugą, taip ir gerą partnerį patikrina laikas bei iššūkiai. Ne veltui sakoma, kad prieš rimčiau įsipareigojant reikia pasiimti kandidatą į sudėtingesnę kelionę ir pažiūrėti, kaip sekasi sutarti kilus nepatogumams.

Taip pat skaitykite: Santykių ekspertai Mažuoliai pataria. Moters dilema: patikti vyrui ar įtikti?

Tą patį galima padaryti nebūtinai kelionėje. Kaip išbandyti antrąją pusę ir patikrinti, ar gražus pirmų mėnesių elgesys neslepia ko nors nemalonaus?

  • Klauskite nepatogių klausimų. Nebūtina to daryti per pirmus pasimatymus, tačiau jei susitinkate ne kartą ir ne du, galite pradėti domėtis tuo, kas jums aktualu. Nepatogūs klausimai ilgalaikiais santykiais nesuinteresuotam žmogui yra apie tai, ko jis tikisi iš tų santykių, ar planuoja šeimą, ar ketina tuoktis.

Venkite tų žmonių, kurie moka išsisukti nuo klausimų, „nuleisti“ atsakymus juokais, nėra atviri savo žodžiuose – tokia dinamika tęsis ir santykiuose.

Jei dar tik vaikštote į pasimatymus, užduokite bendrinius klausimus apie jo/jos požiūrį į ilgalaikius santykius. Jei jau draugaujate – klauskite apie tai, ką jis galvoja apie jųdviejų santykius, ar mato juose perspektyvą, kiek laiko, jo manymu, reikia draugauti iki rimtesnio įsipareigojimo – sužadėtuvių, santuokos.

Nepatogūs klausimai gali būti ne tik apie santykius. Stebėkite, apie ką kalbėti kitas žmogus vengia ir domėkitės, kodėl taip yra. Venkite tų žmonių, kurie moka išsisukti nuo klausimų, „nuleisti“ atsakymus juokais, nėra atviri savo žodžiuose – tokia dinamika tęsis ir santykiuose, tad pasikalbėti apie problemas su tokiu žmogumi bus neįmanoma.

  • Stebėkite, kaip kitas žmogus elgiasi su aplinkiniais, tėvais, artimaisiais. Būkite ypač atidūs, stebėdami jos/jo elgesį su aptarnaujančiu personalu ar tais, kurie jam yra pavaldūs. Jei elgesys jums nepatinka, įvertinkite, ar šis žmogus tikrai yra tinkamas jums ir santykiams. Netaktiškas, šiurkštus, nepagarbus elgesys anksčiau ar veliau neaplenks ir jūsų.
  • Patikrinkite, kaip žmogus reaguoja į netektį. Jei jo/jos gyvenime viskas klostosi ramiai ir palankiai, inscenizuoti tokią situaciją galima ir patiems. Pasiskolinkite ką nors, kas jam ar jai yra brangu, ir vėliau pasakykite, kad pametėte tai ar sulaužėte. Stebėkite, kaip jis ar ji reaguoja ir įvertinkite, ar tokia reakcija jums priimtina. Turėkite omenyje, kad netekčių gyvenime pasitaiko nuolat, tad su reakcija, kurią matote, teks gyventi po vienu stogu.
  • Stebėkite, kaip jis/ ji reaguoja į kitokią nei jo paties nuomonę. Nevenkite prieštarauti, išsakyti kitokią nuomonę, neskubėkite sutikti su viskuo, ką jis/ji sako ir kaip galvoja. Jei kitokia nuomonė jam/jai sukelia nepasitenkinimą, žinokite, kad esate su žmogumi, kuris bus linkęs kontroliuoti jūsų gyvenimą.
  • Atkreipkite dėmesį, kaip žmogus reaguoja, kai jam kažkas pasako „ne“ – atsisako kažką padaryti, atšaukia susitikimą ir t. t. Turėkite galvoje, kad tokios pačios reakcijos sulauksite ir jūs, jei kada nors paprieštarausite, nesutiksite ar atsisakysite.

Svarbiausia ne tai, kiek problemų turi pora, o tai, kaip ji tas problemas sprendžia.

Santykių pradžioje įsitikinkite, kad žmogus, su kuriuo esate, nori to paties, kaip ir jūs. Ne visi žmonės nori ilgalaikių santykių, dažnai jie ieško ko nors, su kuo galėtų maloniai praleisti laiką, tačiau ne daugiau. Jei jūsų tikslas – šeima, santuoka, ilgalaikiai santykiai, jau pradžioje išsiaiškinkite, ar tokie patys yra ir kandidato/-ės tikslai. Juk vienas svarbiausių žingsnių sėkmingos poros link – teisingas partnerio pasirinkimas.

Taip pat skaitykite: Santykių ekspertai Mažuoliai pataria. Kas labiausia trukdo šeiminiam gyvenimui ir darnai?

Sėkminga pora yra ta, kuri šiltus jausmus, romantiką ir aistrą išmoko suderinti su šaltu protu tiek pasirenkant partnerį, tiek santykių kasdienybėje. Tai pora, kuri žino, kad auga, klesti ir yra sėkminga, tik kai tam skiriama pakankamai dėmesio, rūpesčio ir kai šioje srityje nuolat visapusiškai tobulėjama. O poroje su sėkme ateina ir laimė – tiek, kiek jos gali suteikti santykiai.


Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių, nesugebate atsikratyti pavydo ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@ji24.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys į įdomiausius laiškus.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius