-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santykių ekspertai pataria. Pervargusi moteris šeimoje – kelias į santykių griūtį

Iš kartos į kartą moterys paveldėjo įprotį būti darbščiomis, rūpintis visais, kuo gali pasirūpinti, ir, kaip sakoma liaudyje, laikyti ne tik keturis, bet ir penkis namų kampus. Juk ne tik po savo stogu yra reikalų, kuriuos reikia sutvarkyti, žmonių, kuriais reikia pasirūpinti, veiklų, kuriomis reikia užsiimti.
Susipykusi pora
Susipykusi pora / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Santykiai Meilė

Ne viena moteris pasijunta besisukanti kaip voverė ratelyje – ji ne tik dirba visą darbo dieną, bet dar ir vaikus prižiūri, ir vyru pasirūpina, ir namus tvarko, o parskubėjusi namo po darbo skuba ruošti vakarienę, patikrinti vaikų namų darbus, palaistyti gėles, pamaitinti katę ar šunį ir t. t.

Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai
Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir
Šarūnas Mažuoliai

Darbštuole mergele žavimasi toje lietuvių tautosakos dalyje, kuri mums labiausiai pažįstama. Mergaitė joje nuo mažų dienų tampa mamos pagalbininke ūkyje, o į vyro namus vežama kaip šaunuolė, kuri visus darbus nudirba.

Dainose tai skamba labai romantiškai,  o realybėje darbštuolės istorija dažniausiai būna ne tokia ir žavinga.

Pervargusi moteris dažnai tampa ne vienų santykių žlugimo priežastimi. Juk bet kuris pervargęs žmogus tampa irzlus, su juo sunkiau susikalbėti, jis priekabesnis, nepakantesnis. Puiku, jei su tokiu žmogumi susitinkate tik kartkartėmis maloniai praleisti laiką, pasidalyti naujienomis ir t. . Tačiau jei kas nors paklaustų, ar norėtumėte su juo gyventi, vargu ar apsidžiaugtumėte tokia perspektyva.

Pora – tai du žmonės, gyvenantys po vienu stogu. Užsikrovusi darbais ir pervargusi moteris tampa tokia pat nemalonia vyrui, kiek nemalonus yra pervargęs žmogus pažįstamųjų rate, jei su juo tenka praleisti daugiau laiko. Dalis tokių moterų pačios išsigąsta, atkreipdamos dėmesį bent jau į savo elgesį su vaikais, tačiau padaryti jos irgi nieko negali.

Nenuostabu, išsekus psichiniams bei emociniams resursams nebelieka energijos kantrybei, supratingumui, atidumui, mažėja koncentracija, nėra noro iš tikro įsigilinti į situaciją, žmogus vadovaujasi emocijomis, o ne sveiku mąstymu. Viskas, ko nori pervargusi moteris, – tai pailsėti.

Ironiška, tačiau daug darbuose užsisukusių moterų neskuba to daryti ir toliau sukiojasi po kambarius ieškodama veiklos. Pervargimas didėja, kartu didėja irzlumas, kaupiasi sunkios emocijos ir viso to atpirkimo ožiais tampa tie, kas pasitaiko po kojomis, – vyras arba vaikai.

Taip pat skaitykite: Santykių ekspertai pataria. Kaip išmokti nepriekaištauti vyrui?

Energijos trūkumas skatina kelti konfliktus. Rusų psichologas ir psichoterapiautas Aleksandras Svijašas savo knygose aprašo mechanizmą, kuris skatina išsekusį žmogų, mūsų atveju, persidirbusią moterį, kelti namie skandalus lygioje vietoje.

Vyro emocijų proveržis suteikia bent šiek tiek energijos moteriai, kuri, deja, nežinodama kokiame rate užsisuko, toliau švaisto ir taip prastos kokybės energiją kitiems darbams.

Kito žmogaus emocijų proveržis išsiskiria kaip energija, kuria galima pasinaudoti. Žinoma, ta energija yra sunki, neigiama, tačiau pavargusiam žmogui, kuriam nuolat trūksta energijos, ir toks šaltinis yra geriau negu nieko.

Tad išsekusi nuo darbų moteris gali nesąmoningai ieškoti priekabių bei būdų išvesti vyrą iš pusiausvyros ir paskatinti jį išlieti emocijas.

Vyro emocijų proveržis suteikia bent šiek tiek energijos moteriai, kuri, deja, nežinodama kokiame rate užsisuko, toliau švaisto ir taip prastos kokybės energiją kitiems darbams. Nuo didelio neigiamų emocijų kiekio gęsta šilti tarpusavio jausmai ir pora gyvena nesibaigiančiais konfliktais arba visišku tarpusavio atšalimu.

Yra ir daugiau pervargimo pasekmių, tačiau aišku viena – į gerą gyvenimą tai neveda. Ką daryti toms, kurios nori palengvinti tiek savo, tiek poros situaciją?

Pradėkite stebėti save ir atkreipkite dėmesį, kokie darbai yra nebūtini. Darbus moterys užsikrauna pačios sau, nebent pasirenka labai reiklų vyrą, kuris vien dėl tokios savybės nėra tinkamas santykiams. Daugeliu atvejų, visgi darbai, kuriuos „reikia“ atlikti, reikalingi tik pačiai moteriai.

Niekam kitam šeimoje netrukdo tiek dieną kitą neplauti indai, tiek nesiurbti kambariai, tiek dulkės ant lentynų. Susidėkite prioritetus, kas jums yra svarbiau: jūsų gera savijauta, kantrybė bendraujant su vyru ir vaikais ar, tarkime, idealiai švarūs namai?

Atkreipkite dėmesį, kodėl darote tai, ką darote. Kas iš tikro skatina užsikrauti nesibaigiančiais darbais? Priežasčių gali būti daug:

1. Esate taip užsisukusi darbuose, kad nebegalite ir nebežinote, kaip sustoti. Ramus poilsis pradeda kelti stresą, jaučiate diskomfortą ir skubate vėl užsiimti darbais, kad to nejaustumėte. Tokiu atveju verta paieškoti, kas padėtų jums nurimti. Galite palankyti meditacijų grupes, relaksacinę jogą ar pasimokiusi šito užsiimti namie.

Skirkite laiko pagalvoti, kokia veikla jums teikia malonumą. Malonumą teikianti veikla pakrauna energijos, kuomet visi darbai, kuriuos „reikia“ atlikti, sekina. Jei esate aktyvi ir norite kuo nors užsiimti, užsiimkite tuo, kas jums malonu, ir padėkite į šalį visus darbus, kurie nėra būtini išgyvenimui.

2. Per gyvenimą prikaupėte didelį kiekį neigiamų emocijų ir įsisukdama į darbus bėgate nuo jų. Yra praktikų, kurios skirtos tam, kad pavyktų išlieti sunkias emocijas. Viena iš jų yra dinaminė Osho meditacija, kurios galima išmokti ir atlikti namie. Jei toks metodas skamba per daug sudėtingai, yra įprastesnių būdų.

Tarkime, pagalvės daužymas, rėkimas, dienoraščio rašymas išreiškiant visas kylančias mintis ir jausmus. Verta susirasti ir žmogų, kuris pakontroliuotų procesą, duotų daugiau individualiai tinkančių pratimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius