Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 auksinės taisyklės pirmosioms atostogoms kartu su mylimuoju

Du lėktuvo bilietai, du lagaminai, suruošti kelionei... Troškimas pabėgti nuo visų pažįstamas įsimylėjėliams. Bet prieš pat išvykimą viduje netikėtai kyla sumaištis: „Ar sutarsime? Apie ką kabėsimės?“ Panašios abejonės neišvengiamos, nes pirmos bendros atostogos – rimtas posūkis santykiuose.
Pora paplūdimyje
Pora paplūdimyje / „Shutterstock“ nuotr.

Viskas kaip ant delno

Atostogoms pasirinkus Ispanijos paplūdimius ar jaukų namelį ant Lietuvos ežero kranto – pirma bendra kelionė daugeliui porų tampa išbandymu. Kalba sukasi ne apie keletą vienumoje praleistų valandų, o apie buvimą kartu savaitę ar net dvi. Ir jeigu iki tol abu turėjo galimybių nuslėpti menkas „paslaptis“: polinkį į „kūrybišką“ netvarką, pomėgį drybsoti lovoje iki vidurdienio, – dabar tai padaryti bus sunkiau.

Klaidinga manyti, kad išsiskyrimas yra didžiausias išbandymas poroms. Bendras viešbučio kambarys gali tapti daug rimtesniu egzaminu net labai vienas kitą mylintiems žmonėms. Įsivaizduokite: vienas yra „pelėda“, kitas – „vieversys“. Kasdienėje rutinoje tai nekelia didesnių problemų, nes gyvenimo ritmas viską sutvarko, bet atostogų metu neabejotinai turės įtakos bendriems planams. Štai tada ir išryškėja tam tikras santykių stilius: abu priims bendrą sprendimą dėl dienos režimo ar ieškos kompromiso, o gal vienas kuris pradės įrodinėti, kad kitas neteisus ir pamins jį po padu? Ar važiuoti į ekskursiją, ar dieną leisti prie baseino? Ar vakarienę gamintis namuose, ar eiti į restoraną? Porai teks nuolat ieškoti būdų sutarti.

Deriname požiūrius

Gyvenimo ritmas priklauso nuo kasdienių poreikių, įpročių, šeimos tradicijų. Per atostogas viskas apsiverčia – ne mes pasaulį aplink save organizuojame, o jis mus reorganizuoja. Prie savo poreikių, įpročių ir tradicijų pridedame kito žmogaus troškimus, charakterio ir elgesio ypatumus. Partneriai taip pat gauna galimybę „pasverti“ savo požiūrius į gyvenimą.

123rf.com nuotr./Povestuvinė kelionė
123rf.com nuotr./Atostogos

Pirmos bendros atostogos pateikia staigmenų, kurios gali būti ir nelabai malonios. Lina prisipažino labai rizikavusi, kai su vaikinu (dabar jau vyru) po dvejų draugystės metų išsiruošė į žygį nelengvu kalnų maršrutu. Moteris sakė pradėjusi šiek tiek abejoti jų santykių ateitimi, nes vaikinas, nors ir labai geras, buvo paprastas, niekuo neišsiskiriantis. Į planuojamą žygį ji žiūrėjo labai atsargiai, bet draugas įkalbėjo. Ir Lina nesigailėjo, nes pamatė jį kitomis akimis ir... įsimylėjo iš tikrųjų. Sudėtingose situacijose jis buvo nuostabus – rūpestingas, sumanus, stiprus.

Atostogos mielos tuo, kad nereikia griežtai laikytis laiko rėmų ir galima atsipūsti nuo primestų pareigų ir dirbtinų elgesio normų. Ir tada svarbiausia tampa troškimai ir jausmai – mūsų ir partnerio. Jeigu jie panašūs – puiku, jeigu ne – pirmos atostogos ne tik gali būti paskutinėmis, bet ir santykiai joms pasibaigus gali visiškai nutrūkti.

3 atostogų taisyklės

Atostogas planuokite abu. Kai abu įsitrauksite į procesą, bus mažiau priežasčių pyktis ir kaltinti vienas kitą, jeigu kas nors nepasiseks. Išsirinkite vietą, kuri tenkins abu. Ir jokių aukų!

Aptarkite biudžetą ir išlaidas. Nesvarbu, gyvenate kartu ar tik susitikinėjate, prieš eidami į kelionių agentūrą, aptarkite, kas už ką mokės. Net jeigu gyvenate kartu, o partneris uždirba tiek, kad galėtų sumokėti net už individualiai parengtą kelionę (idealiu atveju to ir tikitės), atminkite, kad ne visi vyrai su tuo sutinka. Todėl sutarkite, kas mokės už kelionę, kas – už papildomas ekskursijas, restoranus ir panašius dalykus.

Nusiteikite netikėtumams. Kartais užtenka ištraukti žmogų iš jam įprastos aplinkos, ir jis tampa visai kitu. Nėra darbo skubos, draugai toli, problemos atrodo ne tokios reikšmingos. Gali kilti sunkumų rasti abu dominančių temų. Jeigu tikėsitės vien pasimatymams būdingo galantiško elgesio, greičiausiai nusivilsite. Ir čia verta prisiminti, kad kelionė ir buvo suplanuota tam, kad vienas kitą geriau pažintumėte. Atostogos dviese – ne tik atotrūkis nuo įprasto gyvenimo. Tai ir yra paprastas gyvenimas su visais pliusais ir minusais, gyvenimas, kuriam labai dažnai trūksta laiko.


Apie tai, kokias klaidas darome dažniausiai pirmųjų atostogų metu ir kaip jų išvengti, skaitykite 18-jame žurnalo „Ji“ numeryje.

Tekstas – psichologės R. Aukštinaitytės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius