Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 20

5 originalūs būdai nudažyti velykinius kiaušinius. Pravers net skutimosi putos!

Besiruošiantiems šv.Velykoms dažnai kyla klausimas: kaip įdomiai papuošti kiaušinius šįmet? Prekybos centruose siūlomi lipdukai – per paprasta, dažai – nesveika, svogūnų lukštai – pabodę, vaškas – ilgai užtrunka. Norint nustebinti visko mačiusius ir pradžiuginti šeimyną gražiais velykiniais margučiais, siūlome 5 būdus, kurie dažymo procesą pavers įdomesniu.
Margučiai
Margučiai / Fotolia nuotr.

                                   Kiaušiniai folijos apvalkale

Agnė Vilkoicaitė nuotr./Margučiai
Agnė Vilkoicaitė nuotr./Margučiai

Ruošiantis velykiniam stalui, dažniausiai šeimininkės foliją naudoja kepant pyragus ar kitus patiekalus. Tačiau šį blizgų popierių taip pat galima pasitelkti dažant arba, tiksliau sakant, dekoruojant Velykų margučius. Išvirtus kiaušinius susukite į sukarpytos folijos gabaliukus, o susidariusius nelygumus sulyginkite žirklėmis arba liniuote – folija turėtų tvarkingai uždengti visą kiaušinį. Kai pagrindas bus lygus, teptuku ir guašu suteikite margučiui spalvų – svarbu, jog dažai nebūtų pernelyg skysti, kad nenutekėtų nuo folijos. Kuomet kiaušinis bus išpuoštas, palikite jį gerai nudžiūti, o atėjus ridenimo metui, drąsiai naudokite šį stipruolį, kurį saugos ne tik lukštas, bet ir jūsų sukurta dekoracija.

                                  Spalvotų ryžių ornamentai

Fotolia nuotr./Margučiai
Fotolia nuotr./Margučiai

Paprastas dažymo būdas tiems, kurie nori įdomių ir greitai paruošiamų velykinių kiaušinių. Supilkite į dubenėlį gerą saują baltų nevirtų ryžių ir sumaišykite juos su jums patinkančiais, maistui naudojamais dažais. Gerai išvirtą kiaušinį įdėkite į indelį su spalvotais ryžiais ir lengvai sukratykite. Kad margutis tikrai nusidažytų, vartykite indelį tol, kol visas kiaušinis nusidažys, ir palikite nudžiūti. Jeigu naudosite šį dažymo būdą – violetinė, mėlyna ir raudonos spalvos atrodys tiesiog puikiai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tradicinis kiaušinių marginimas vašku: detali vaizdo instrukcija

                                Skanūs valgomi margučiai

Shutterstock nuotr./Velykų stalo dekoras
Shutterstock nuotr./Velykų stalo dekoras

Kas pasakė, jog norint paruošti gražius velykinius kiaušinius, juos būtina išvirti ir laikyti tik kaip stalo dekoraciją? Margučiai gali būti skirti ne tik ridenimui, o ir valgymui – ypač, jeigu jie padaryti iš skanaus pyrago. Nusipirkite paruoštą, o jeigu turite galimybę, pasigaminkite patys paprastą saldaus torto arba pyrago pagrindą. Jame išspauskite kiaušinio formos figūras ir gausiai aptepkite jas vaniliniu glajumi. Kuomet paviršius išdžius, papuošimo įvairovė priklauso tik nuo jūsų fantazijos – piešiniai su maistiniais dažais ar įvairiaspalviai torto puošimui naudojami pabarstukai.

                                       Velykinis dekupažas

Alvydo Januševičiaus nuotr./Velykos Tomkų šeimoje
Alvydo Januševičiaus nuotr.

Visai neseniai buvo itin madinga įvairias papuošalų dėžutes dekoruoti dekupažu. Ruošiantis šv.Velykoms, galima tą patį metodą panaudoti ir marginimo procese. Jeigu norite, jog kiaušinis būtų spalvotas, prieš tai jį išvirkite specialiuose dažuose. Tada iškirpkite iš servetėles jums gražų piešinį, uždėkite ant kiaušinio ir visą ornamentą patepkite klijais. Kad neliktų nelygumų, o piešinys gerai priliptų, naudokite teptuką ir tepkite ploną sluoksnį klijų – taip išvengsite papildomų servetėlės raukšlių ant margučio.

TAIP PAT SKAITYKITE: Originalios kiaušinių dažymo idėjos: su kreidelėmis, nagų laku ar plaukų gumele

                            Marginimas su skutimosi putomis

15min.lt skaitytojo nuotr./Autorė Aušra Podinskienė
15min.lt skaitytojo nuotr./Autorė Aušra Podinskienė

Jeigu tikrai norite šią šventę paversti įdomią sau ir kitiems, siūlome kiaušinius marginti skutimosi putomis. Žinoma, vėliau tokių margučių skanauti nerekomenduojame, tačiau padėti ant stalo jie puikiai sukurs šventinę nuotaiką.

Skutimosi putas (svarbu, jog būtų putos, ne gelis), indelyje sumaišykite su neoninių spalvų maistiniais dažais. Tiks ir paprasti, maisto gamyboje naudojami dažai, tačiau neoninės spalvos ant kiaušinio atrodys ryškesnės ir sodresnės. Taip pat tame pačiame indelyje galite sumaišyti ir kelias norimas spalvas. Kai dažai bus paruošti, įdėkite virtą kiaušinį ir palikite jį 30-45 minutes, kad spalvos įsigertų į lukštą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Virtuvės abėcėlė: kaip išvirti norimo minkštumo kiaušinius

Netradiciškai paruošti velykiniai kiaušiniai papuoš jūsų šventinį stalą, o jeigu su margučiais keliausite į svečius – jie nustebins ir visko mačiusius. Į dažymo procesą įtraukite visą šeimą, pasitelkite fantaziją, apsidairykite aplinkui ir galbūt atrasite dar vieną naują ir įdomų būdą marginimui. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius