-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 15

Neįprasčiausi gyvūnai namuose: už ar prieš?

Ne paslaptis, kad šiais laikais žmonės, vedini smalsumo, namuose laikyti renkasi neįprastus egzotinius gyvūnus. Ar „paprasti naminukai“, tokie kaip katės ir šunys darosi nebeįdomūs? Anaiptol! Pastarieji visada išliks populiariausių viršūnėje, tačiau pasižvalgyti, kokia egzotiką galima aptikti kai kurių žmonių namuose, išties įdomu.
Meškėnas
Meškėnas Čarlis / Agnės Sankaukaitės nuotr.

► Meškėnai

Taip, meškėnai taip pat patenka į vienų neįprasčiausių naminių gyvūnėlių sąrašą. Apie jų auginimo ypatumus pasakoja Agnė ir Vygintas iš Kauno. „Meškėną nusprendėme įsigyti, kai vieną dieną užsukome į šalia Klaipėdos esantį zoologijos sodą, kuriame pamatėme skelbimą, jog parduodama nauja meškėnų vada. Zoologijos sode esantys meškėnai pasirodė tokie linksmi ir įdomūs gyvūnai, kad grįžus namo, kurį laiką neapleido mintis jį įsigyti. Galiausiai meškėnas atsidūrė mūsų namuose.

Tuo metu gyvenome nuosavame name, tad meškėnui vietos buvo į valias – jis turėjo didžiulį narvą su stogu, medinėmis grindimis, gyvenamu namu, kur galėjo pasislėpti ir užsiimti įvairiausiomis pramogomis. Meškėną pavadinome Čarliu – po kurio laiko jis atsiliepdavo į savo vardą ir labai prisirišo prie tų, kurie jį maitino. Mes jį pratindavome prie laisvės, leisdavome kasdien laisvai bėgioti, tačiau šaukdavome vardu, kad nepradingtų. Vis dėlto, jam pabėgus, žinojome, kur rasti, kadangi jis turėjo tik kelias slaptavietes.

Agnės Sankaukaitės nuotr. / Meškėnas
Agnės Sankaukaitės nuotr. / Meškėnas Čarlis

Meškėnai tikrai labai protingi gyvūnai – mūsiškis net kelis kartus buvo atsirakinęs narvo duris ir lengvai pasprukdavo. Su juo patirdavome ir smagių nuotykių, tik gaila, jog mūsų meškėnas vieną dieną pabėgo ir nebegrįžo... Bet kai tik turėsime nuosavus namus, tikrai auginsime dar vieną, o gal net ir du, nes jie nemėgsta augti vieni. Kodėl? Su jais labai linksma – meškėnai dūksta kaip maži šuniukai: vartosi, šokinėja, urzgia, mušasi savo mažomis letenėlėm, bet jei  sudrausmini greitai surimtėja arba pradeda žaisti atsargiau.“

 ► Loriai

Šie naktiniai didžiaakiai padarėliai dar vadinami naktinėmis pusbeždžionėmis. Jie gyvena Pietinėje ir Pietrytinėje Azijoje, Afrikoje. Loriai moka stebėtinai tyliai prisėlinti prie miegančių paukštelių ir laukdami grobio sustingsta bei tokioje pačioje pozicijoje išbūna ne vieną valandą. Šie maži gyvūnėliai miega labai juokingai – susiraitę į rutuliuką ir padėję galvą tarp kojų. Loriai yra maždaug 17–40 cm dydžio, o sveria vos nuo 300 g iki 2 kilogramų. Labiausiai dėmesį traukia akys – didžiulės ir tarsi nuolat nustebusios. 

Beje, teigiama, kad lėtieji loriai yra nuodingi, tiksliau – tai vieninteliai nuodingi žinduoliai žemėje, burnoje turintys nuodų, kurie paskleidžiami, kai šie mažyliai gindamiesi įkanda ar apspjauna. Kad ir kaip būtų, jų meilumas, matyt, atperka net ir tai, mat ne vienas žmogus mielai norėtų juos laikyti savo namuose.  

Lėtasis loris
Fotolia nuotr. / Lėtasis loris

Liūdniausia, kad šie mieli, šypseną keliantys padarėliai nyksta labai greitai ir yra įtraukti į nykstančių bei saugomų gyvūnų sąrašą. Be to, nors juos laikyti namuose ir draudžiama, kai kuriose šalyse žmonės sugeba apeiti visus draudimus, o lėtųjų lorių nuotykius netgi kelia į populiariausius interneto tinklalapius.

DAUGIAU APIE LORIUS STRAIPSNYJE GEROS NUOTAIKOS TERAPIJA: MIELIEJI LORIAI PRIVERČIA ŠYPSOTIS. 


► Šeškai

Šie gyvūnai gali būti prijaukinami tik iš dalies. Nors neretai manoma, kad jie labai panašūs į kates (tik šiek tiek ilgėliau pratinasi gamtinius reikalus atlikti tam skirtoje vietoje), gyvendami namuose neretai reikalauja nemažai kantrybės, užsispyrimo ir dėmesio. Santykius su šeimininku šis augintinis kuria pagal principą „kuris kurį įveiks“. Įprastai šeškas stengiasi dominuoti, o tada jis arba nugali ir tampa šeimininkui galvos skausmu (ar pastebėjote skelbimų apie dovanojamus šeškus?), arba būna sutramdytas ir tampa nuolankus.

Fotolia nuotr. / Šeškas
Fotolia nuotr. / Šeškas

► Gyvalazdės

Jeigu užsimanysite auginti šiuos keistokus, šakeles ar lapus primenančius vabzdžius, tuomet verta žinoti, kad šie išgyvena apytiksliai metus. Be to, jų rūšių – nesuskaičiuojama gausybė (priskaičiuojama maždaug apie 3000 tūkstančius) ir visos jos daugiau mažiau išsiskiria skirtingomis fizinėmis ypatybėmis. Gyvalazdės – ne plėšrūnės, kadangi minta įvairių augalų lapais ar augalais tiek laisvėje, tiek nelaisvėje. Ir dar šis tas – jos aktyviausios naktį. Trumpai tariant, šis vabzdys tikrai nėra itin išlepintas priežiūros, tad vargti su juo neteks.

Shutterstock nuotr. / Gyvalazdė
Shutterstock nuotr. / Gyvalazdė

► Šnypščiantys Madagaskaro tarakonai

Na, o kaip jums mintis namuose laikyti tarakonus? Ir ne šiaip kokius, o Madagaskaro šnypščiančius, žinoma, jeigu nejaučiate baimės juos laikyti rankose ir jaučiate simpatiją ne tokiems mažuliukams vabzdžiams – jų ilgis gali siekti maždaug 8 cm. Nors teigiama, kad jie nėra išrankūs gyvenimo sąlygoms ir maistui (daugiausia minta augaliniu maistu), tačiau tikrai įvertins aukštesnę nei 18 laipsnių temperatūrą. Auginti šiuos tarakonus, patariama terariume, nes laikant juos nesandariai, vėliau galima rasti itin netikėtose namų vietose. Na, ir, žinoma, reikia pabrėžti, kad išskirtinė jų savybė – šnypštimas. O gyvena jie ne taip jau trumpai – net iki penkerių metų.

Fotolia nuotr. / Madagaskaro tarakonas
Shutterstock nuotr. / Madagaskaro tarakonas

► Voras paukštėda

Vorai paukštėdos turėtų būti laikomi terariumuose su labai sandariomis durelėmis, kad negalėtų ištrūkti į laisvę. Šie vorai agresyvūs. Kadangi jie neatpažįsta šeimininko, bet kuriuo metu gali skaudžiai įgelti ir pasprukti. Yra vorų, kurių plaukeliai sukelia alergiją (įsmigę į odą sukelia stiprų niežulį ir perštėjimą). Jei, nepaisydama visų laukiančių nepatogumų, vis dėlto nuspręsite įsigyti egzotišką augintinį, būtinai prieš parsigabendami į namus stenkitės kuo daugiau sužinoti ne tik apie tinkamas gyvūno laikymo sąlygas, bet ir apie jo anatomiją, elgseną, įpročius.

Fotolia nuotr. / Voras paukštėda
Shutterstock nuotr. / Voras paukštėda

► Skorpionas

Be jokios abejonės, tai itin išskirtinis gyvūnas, kurį ne kiekvienas ryžtųsi įsileisti į savo namus. Skorpiono pilvelio paskutinis narelis – nuodų liauka. Šio gyvio įgėlimas yra skausmingas, tačiau ne mirtinas. Vertėtų atkreipti dėmesį ir į žnyples, nes jomis skorpionas gali taip stipriai įžnybti, kad pradės bėgti kraujas. Nelaisvėje jie laikomi terariumuose, gali išgyventi iki 5 metų. Minta vabzdžiais, tarakonais, pelėmis ir pan.

Fotolia nuotr. / Skorpionas
Shutterstock nuotr. / Skorpionas 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius