-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 26

Kaip prašyti ir gauti tai, ko jums reikia, nejaučiant sąžinės graužaties

Neverta laukti, kad jūsų norai bus pildomi kaip pasakoje. Realiame gyvenime nebūna „lydekai paliepus, man panorėjus“. Reikia atverti burną ir pasakyti, ko jums reikia.
Šuniukas
Šuniukas / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 1 Prašymas

„Viską, kas vyksta jūsų gyvenime, didele dalimi lemia gera komunikacija. Jeigu jūs nesugebate suformuluoti, ko jūs norite iš savo pavaldinių, kolegų, valdžios, klientų ir partnerių, tai kaltinti belieka tik save. Pripažinkite: esate nepajėgūs žinoti visko, pažinoti visus reikalingus žmones ir negalite padaryti visų darbų“, – knygoje „Svajok kaip moteris, laimėk kaip vyras“ rašo žinomas JAV knygų autorius, televizijos šou vedėjas, instituto „Act like a success“ įkūrėjas Steve'as Harvey.

Prašyti ne gėda

Svarbiausia, nepainiokite to, ko jūs esate verti, su tuo, ką norėtumėte gauti, bet dar neužsidirbote.

Daugybė mokslinių tyrimų parodė, koks stiprus ginklas yra paprastas paprašymas. Mokslininkai įrodė, kad žmonės, kurių kažko prašoma, dažniau vykdo prašymą nei mes esame linkę manyti. Dauguma žmonių labai rimtai vertina kitų prašymus. Tad nesigėdykite prašyti pagalbos.

S.Harvey pateikia vieną sociologinį tyrimą, kurio metu buvo aiškinamasi, kaip prašo vaikai. Pasirodo, vaikai iš pasiturinčio ir vidurinio sluoksnio yra įsitikinę, kad turi teisę prašyti bet ko. Jų manymu, jie yra verti to, ko prašo. Ir šie vaikai neturi žemesnės savivertės, todėl dažniau pasiekia tai, ko nori ir ko jiems reikia.

„Kaip buvo mano vaikystėje? Mano aplinkoje buvo laikomasi nuostatos, kad jeigu tu kažko nežinai, vadinasi, esi silpnas. Kažko prašyti buvo nepriimtina, jeigu prašydavai, vadinasi, visiems rodydavai, kad to neturi. Išdidumas mums trukdė prašyti pagalbos“, – rašo S.Harvey.

Jo manymu, nėra nieko blogo prašyti to, ko jums reikia. Juk kartais nuo jūsų prašymo gali priklausyti, kaip jūs gyvensite toliau – gerai ar blogai. Prašykite ir turėsite daugiau galimybių, kurios gali paversti jūsų gyvenimą geresniu.

Tarpusavio santykių kūrimas

Visi puikiai suprantame, kad į mūsų prašymą gali būti atsakyta neigiamai. Kažkam jūsų drąsa gali visai nepatikti. Arba žmogus, kurio jūs kažko prašote, gali įvertinti savo rizikas ir suvokti, jog turės per mažai naudos padėjęs jums.

Turite suvokti, kad jei jūsų santykiai su aplinkiniais apsiriboja tik prašymais, tikimybė sulaukti neigiamo atsakymo labai didelė. Bet kuris žmogus pajėgus suprasti, kai jį išnaudoja.

Tad kaip prašyti, kad jums neatsakytų? S.Harvey pateikia 6 principus, kurie padės gauti teigiamą atsakymą į prašymą:

Žinokite savo vertę. Kai jūs žinote savo vertę, tuomet savo oponentą priverčiate pačiam sugalvoti ir suprasti, kokia yra jūsų „kaina“. Žinoti savo vertę ir visu garsu apie tai kalbėti – skirtingi dalykai. Tarkime, galvojate, kad jūsų darbas vertas 150 000 dolerių per metus. Reikia siekti, kad jūsų alga kiek galima labiau priartėtų prie šios sumos. Tad iš anksto užsikelkite kainą, kad derybų metu būtų ką mažinti, bet jūs liktumėte prie labiausiai artimos ir norimos sumos. Kai jūs labai tiksliai žinote savo vertę, labai didelė tikimybė, kad gausite trokštamą.

Žinokite, ko esate verti. Neretai žmonės, ypač moterys, aukoja savo interesus dėl kitų. Tame nėra nieko gero. Be abejo, reikia ieškoti kompromisų, tačiau negalima pamiršti savęs. Svarbiausia, nepainiokite to, ko jūs esate verti, su tuo, ką norėtumėte gauti, bet dar neužsidirbote.

Būkite konkretūs. Aiškiai formuluokite savo norus. Jeigu to nedarote, keliauti iki tikslo teks ilgiau.

Nespėliokite. Niekas nemoka skaityti svetimų minčių. Nepriklausomai nuo to, kaip gerai jūs pažįstate žmogų, jis gali net neįtarti, kokie jūsų norai, nors jums gali atrodyti, kad jie akivaizdūs. Vaizdžiai sakant – dar ant kranto aiškiai pasakykite, ko jums reikia.

Kalbėkite apie savo vertybes. Aiškiai dėstykite savo prioritetus, kad vėliau netektų gailėtis, jog laiku to nepadarėte. Neprasilenkite su savo principais, nedarykite to, kas, jūsų manymu, yra neteisinga.

Atsakymas „ne“ – ne galutinis atsisakymas. Pavyzdžiui, jūsų darbdavys ar kažkas kitas gali neigiamai atsakyti į jūsų prašymą. Tačiau nedeginkite tiltų, nenutraukite santykių ir neatsisakykite to, ką jums dabar siūlo. Pažiūrėkite į situaciją oponento akimis. Blogiausia, kas gali nutikti – jums bus atsakyta, ir viskas liks taip, kaip yra dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius