-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 10

Kaip uždirbti milijardą: drąsių maištautojų istorijos

Vienam autoritetingiausių verslo leidinių pasaulyje „Forbes“ 29 sykį paskelbus turtingiausių planetos žmonių sąrašą, jame 16 kartą per 21 metus aukščiausia vieta atiteko vienam korporacijos „Microsoft“ įkūrėjų Billui Gatesui.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Turtingiausiųjų sąrašas

Pasaulio turtingiesiems ekonominė suirutė – nė motais. Nors naftos kainos kaip niekada žemos, o euras silpsta, „Forbes“ duomenimis, planetos milijardierių gretos didėja. Svetimus turtus kruopščiai skaičiuojantis leidinys skelbia, kad jų skaičius šiais metais netgi pasiekė rekordą – 1 826.

Tiek planetos žmonių valdo nei daug, nei mažai – 7,05 trilijono JAV dolerių. Negana to, 290 turtuolių į šį sąrašą pateko pirmą kartą (71 naujai iškeptas milijardierius – iš Kinijos), o 46 turtais aptekę laimingieji yra jaunesni nei 40 metų.

„Scanpix“ nuotr./Carlosas Slimas Helu (73 mlrd. JAV dolerių)
„Scanpix“ nuotr./Carlosas Slimas (73 mlrd. JAV dolerių)

Turbūt jau nieko nestebina, kad pirmąja vieta šešioliktą kartą džiaugiasi Billas Gatesas (59 m.). Nors kasmet milijardierius įspūdingas pinigų sumas skiria pasaulinėms sveikatos apsaugos ir kovos su skurdu programoms, jo turtas per metus padidėjo 3,2 mlrd. ir dabar siekia daugiau nei 79 mlrd. JAV dolerių.

Antroje vietoje vėl liko meksikietis Carlosas Slimas (75 m.), savąją aukso skrynią susikrovęs iš telefonijos verslo. Trečioji atiteko amerikiečiui verslininkui, investicijų bendrovės „Berkshire Hathaway“ vadovui Warrenui Buffettui (84 m.).

Po truputį, tačiau atkakliai į viršūnę ropščiasi ir „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas (34 m.). Jaunajam milijardieriui šiais metais pavyko šoktelėti penkiais laipteliais aukštyn ir, užėmus 16-ą vietą, pirmą kartą prasibrauti į 20 turtingiausių planetos žmonių gretas.

Įdomu ir tai, kad 1 191 sąrašo narys milijardierių Olimpą pasiekė savo pastangomis. Iš jų 405 žmonės dalį turtų paveldėjo, tačiau nesėdi sudėję rankų ir atkakliai stengiasi juos padidinti. Ir tik 230 po laiminga žvaigžde gimusių paveldėtojų nusprendė, kad turtų turi per akis, nebūtina jų gausinti ir gali mėgautis pačiu gyvenimu.

Taip pat skaitykite: Jauniausiai pasaulyje milijardierei turtus krauna mažas kraujo lašas

Be išsilavinimo

Kol milijardieriai pildo savąsias aukso skrynias, o prestižiniai leidiniai jas akylai matuoja, dažnas tyliai pasvajoja ir pats kada nors užsidirbti bent milijoną. Bet kaip tai padaryti?

Nors knygynų lentynos lūžta nuo patarimų knygų, kaip tapti turtingam, vargu ar kada nors kam nors pavyks parašyti veiksmingą turtėjimo receptą. Juk visų šių žmonių, sugebėjusių užsidirbti milijardus, gyvenimo ir sėkmės istorijos labai skirtingos. Kai kurios jų netgi prieštarauja įprastoms ir vaikams nuo mažens skiepijamoms gyvenimo taisyklėms. Juk ne vienas svarbiausių pasaulio bendrovių vadovų, susikrovusių sunkiai įsivaizduojamus turtus, nebaigė universiteto ar net nesivargino į jį įstoti.

Taip pat skaitykite: Po kokiu Zodiako ženklu gimsta milijardieriai?

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Microsoft“ įkūrėjas ir valdybos pirmininkas Billas Gatesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas

Štai puikus pavyzdys – iš pirmosios turtuolių sąrašo vietos sunkiai pajudinamas Billas Gatesas. Vos trylikos pradėjęs domėtis programavimu, kartu su draugu Paulu Allenu įstojo į Harvardo universitetą, dvejus mokslo metus paskyrė kompiuterinės literatūros studijoms, o tada, vienam universiteto profesorių pažadėjęs iki 30 m. tapti milijonieriumi, viską metė ir įkūrė bendrovę „Microsoft“.

Kai 1987 m. jis pristatė pirmąją „Windows“ versiją, įsisukusi pinigų mašina jau buvo nebesustabdoma. 31 m. B. Gatesas tapo milijardieriumi. Ir kas galėtų gailėtis tokio žingsnio? Beje, šiandien sėkmingai veikia ne tik visame pasaulyje žinoma bendrovė. Nenutrūko ir universiteto laikais užsimezgusios pažintys. Štai P. Allenui, kaip ir B. Gatesui, priklauso dalis įmonės akcijų, o universiteto bendrabučio kaimynas Stive’as Ballmeris iki šiol sėkmingai eina bendrovės pardavimo skyriaus  prezidento pareigas.

Kitas puikus pavyzdys – iš turtingųjų sąrašų nesitraukiantis Amancio Ortega (79 m.).

„Scanpix“ nuotr./Amancio Ortega (57 mlrd. JAV dolerių)
„Scanpix“ nuotr./Amancio Ortega

Kuri moteris nežino tokių prekių ženklų kaip „Zara“ ar „Massimo Dutti“? Ispanų verslininkas A. Ortega, šių ir daugelio kitų prekių ženklų savininkas, mokyklą metė būdamas trylikos. Šeimos tėvas dirbo geležinkelininku, o mama – tarnaite, todėl nuolat siaubingai trūko pinigų.

Dirbdamas siuvėjo padėjėju ir tuo pat metu mokydamasis mados pagrindų, būsimasis dizaineris apie aukštąją madą nesvajojo. Nereikia būti genijumi, kad suprastum, jog paprastam vaikinui užkariauti siaurą liukso klasės drabužių rinką yra per sunku. Todėl negaišdamas brangaus laiko verslumo gyslelę turintis jaunuolis ėmė supirkinėti pigias medžiagas ir siūti drabužius, kuriuos galėtų įsigyti ir dėvėti kone kiekvienas.

1975 m. A. Ortega su žmona atidarė pirmąją „Zaros“ parduotuvę. Šiandien ispanų verslininkas yra vienas iš bene didžiausios pasaulyje mažmeninės prekybos mados bendrovių „Inditex“ įkūrėjų, tad nėra ko stebėtis, kad priklauso turtingiausiųjų sluoksniui.

Drąsūs maištautojai

Visgi yra dalykų, kurie turtingus žmones neabejotinai vienija – tai užsispyrimas, optimizmas ir nebijojimas rizikuoti. Kas gi nėra girdėjęs apie vienos garsiausių pasaulio verslo grupių „Virgin Group“ įkūrėją, britų milijardierių Richardą Bransoną (64 m.).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Richardas Bransonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Richardas Bransonas

Vaikystėje sirgusiam disleksija (gebėjimo skaityti sutrikimu), būsimajam milijardieriui mokykloje nesisekė. Prasikankinęs iki šešiolikos, ją metė ir, negalėdamas suregzti rašinėlio, pasinėrė į žurnalų leidybos verslą. Argi ne drąsu? Rizikuoti buvo verta.

Užvaldytas azarto, netrukus R. Bransonas ėmėsi muzikos įrašų verslo, nusipirko naktinį klubą, vėliau įkūrė skrydžių ir telekomunikacijų bendroves, pradėjo rizikingą geležinkelių verslą, atidarė kosminio turizmo grupę ir naujutėlaitį kosmoso uostą, iš kurio ketina skraidinti turistus į orbitą aplink Žemę...

„Visada klausau savo širdies ir visą gyvenimą darau tai, kas man teikia malonumą ir džiaugsmą. Jei veikla nemiela, metu ją. Manau, kad tai yra vienas mano sėkmės kertinių akmenų“, – atvirauja verslininkas.

Nuo mažens išskirtiniu ryžtu ir užsispyrimu pasižymėjo ir Warrenas Buffettas (84 m.), kuriam šiuo metu atitenka trečioji turtingiausių planetos žmonių sąrašo vieta.

„Scanpix“ nuotr./Warrenas Buffettas (53,5 mlrd. JAV dolerių)
„Scanpix“ nuotr./Warrenas Buffettas

Vos išmokęs skaičiuoti, berniukas bemat pradėjo užsidirbti ir taupyti pinigus. Iš pradžių pardavinėjo kramtomąją gumą, gazuotus gėrimus, savaitinius leidinius. Mokydamasis mokykloje nešiojo laikraščius, pardavinėjo golfo kamuoliukus ir pašto ženklus, laisvalaikiu darbavosi tėvo parduotuvėje. Vėliau su draugu nusprendė įsigyti ir nuomoti žaidimų automatus. Sulaukęs 20 metų, W. Buffetas galėjo pasigirti sutaupęs beveik 100 tūkst. JAV dolerių.

Baigęs studijas Kolumbijos universiteto verslo mokykloje, apsukrus vyras dirbo investicijų konsultantu, vėliau vertybinių popierių analitiku, biržos makleriu. Kad patektų į išsvajotąjį Volstritą, buvo pasiryžęs netgi dirbti be atlygio, tačiau tėvas jį perkalbėjo. Ne veltui. 1956 metais, įkūrus bendrovę „Buffett Partnership Ltd.“, jo turtas ėmė augti lyg ant mielių.

Po laiminga žvaigžde

Tiesa, yra ir „paprastesnių“ būdų tapti milijonieriumi. Pavyzdžiui, nusipirkti loterijos bilietą ir tikėtis, kad iškris laimingasis kamuoliukas. Tačiau ir šiuo atveju vien sėkme pasikliauti neverta. Štai pasaulis iki šiol negali pamiršti loterijos legendos Joan Ginther sėkmės istorijos.

Praėjusiais metais atliktas tyrimas parodė, kad dauguma „Forbes“ sąraše esančių milijardierių (tiesa, tyrime dalyvavo tik maždaug trečdalis jų) yra Mergelės.

Moteriai loterijoje įspūdingas pinigų sumas pavyko laimėti net keturis kartus: 1993 metais – 5,4 mln. JAV dol., 2006 m. – 2 mln. JAV dol., 2008 m. – 3 mln. JAV dol. ir 2010 m. – 10 mln. JAV dol. Vieni tikina, kad ji gimusi po laiminga žvaigžde, kiti iki šiol ieško žemiškesnio tokios sėkmės paaiškinimo.

Pastarųjų spėjimu, buvusi matematikė loterijoje laimėjo ne atsitiktinai, o sugebėjusi pastebėti tendencijas ir pasinaudoti sistemos silpnybėmis – išnaudoti pseudoatsitiktinių skaičių generavimo metodą.

Taip pat skaitykite: 5 prabangiausios pasaulio moterys

Žinoma, sėkmė kartais nusišypso ir tiems, kurie negudrauja ir neieško sistemos spragų. Deja, tokios istorijos, kaip rodo patirtis, ne visuomet turi laimingą pabaigą. Pavyzdžiui, 2002 metais 315 mln. JAV dolerių loterijoje laimėjęs 55 metų amerikietis Andrew Whittakeris per ketverius metus neteko visų pinigų (dalį iššvaistė pramogoms, dalį pasisavino vagys), įklimpo į alkoholį ir skolas, įsivėlė į ne vieną brangiai kainavusią bylą.

Daugybę nelaimių pinigai atnešė ir britų Keitho ir Louise Goughų šeimai, 2005 m. loterijoje laimėjusiai 14 mln. JAV dolerių. Metęs darbą vyras iš nuobodulio ėmė girtuokliauti, dėl to jį paliko žmona. Galų gale vyriškis įsivėlė į šešėlinį verslą ir, nebepakėlęs streso ir įtampos, mirė nuo infarkto. Ir tai tik kelios nelaimingai pasibaigusios netikėtai milijonieriais tapusių žmonių istorijos, įrodančios, kad pinigai ne visuomet atneša laimę. O gal tiesiog ne kiekvienam lemta būti milijonieriumi?..

Tai įdomu: pinigai ir Zodiakas

Kad uždirbtum milijoną, reikia būti atkakliam, sunkiai dirbti ir ryžtingai siekti užsibrėžto tikslo. Be šių savybių papuošti savo sąskaitą solidžia suma vargu ar pavyktų. Tačiau ši tikimybė, pasirodo, gali padidėti, jei gimstama po laiminga žvaigžde.

Praėjusiais metais atliktas tyrimas parodė, kad dauguma „Forbes“ sąraše esančių milijardierių (tiesa, tyrime dalyvavo tik maždaug trečdalis jų) yra Mergelės. Taigi apytikriai 12 proc. turtuolių yra gimę tarp rugpjūčio 23 ir rugsėjo 22 d. Ir nors Mergelė – moteriškiausias Zodiako ženklas, o dauguma turtingiausių planetos žmonių – vyrai, nereikėtų labai stebėtis.

Mergelėms į nugarą kvėpuoja atkaklieji Avinai. Turtingiausiųjų sąraše – apie 8 proc. šio Zodiako ženklo atstovų.

Ne paslaptis, kad šio ženklo atstovai iš kitų išsiskiria darbštumu, analitiniu mąstymu, atidumu smulkiausioms detalėms ir veikia užtikrintai. Dėl to daroma prielaida, kad kaupti pinigus šio Zodiako ženklo milijardierius skatina ne gobšumas, o noras pirmauti mėgstamoje srityje.

Mergelėms į nugarą kvėpuoja atkaklieji Avinai. Turtingiausiųjų sąraše – apie 8 proc. šio Zodiako ženklo atstovų. Tiek pat turtuolių yra gimusių ir po Vandenio ženklu. Mažai nuo jų atsilieka ir aplinkinius pagal savo dūdelę mėgstantys šokdinti Skorpionai. Pomėgis kaupti pinigus nesvetimas ir po Jaučio ženklu gimusiems žmonėms. Jiems finansinės sėkmės siekti padeda užsispyrimas, tvirtumas ir sveikas protas.

Mažiausiai milijonierių yra gimusių po Šaulio ženklu. Anot astrologų, kaupti turtus jiems greičiausiai kiša koją strateginės disciplinos stoka ir tingumas. Jiems taip pat trūksta verslumo, organizacinių įgūdžių ir gebėjimo įžvelgti svarbias detales. Tačiau po šiuo ženklu gimsta labai kūrybingos asmenybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius