-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 30

Kodėl nepatinkate žmonėms? Patarimai, padėsiantys tai ištaisyti

Nepatikti kitiems žmonėms galime dėl daugelio priežasčių. Beje, kiekvienas žmogus turi savo, jį labiausiai erzinančių dalykų, „sąrašą“. Tačiau yra ir tokių įpročių, kurie erzina beveik visus žmones. Kokie gi jie?
Jaunimas poilsiauja.
Jaunimas poilsiauja. / Fotolia nuotr.

Per dažnai sakote „aš“

Kai kurie žmonės kiekvieną sakinį dažnai pradeda „aš“, „o štai aš...“. Atminkite, kuo dažniau vartojate šį įvardį, tuo labiau aplinkiniams susidaro įspūdis, kad per daug susireikšminate, esate egoistas ir pasipūtėlis.

Patarimas: pasistenkite rečiau vartoti „aš“. Tai įtikins pašnekovą, kad jį gerbiate ir nelaikote savęs pranašesniu už jį.

Nuolat pertraukiate pašnekovą

Mokėjimas išklausyti pašnekovą – talentas. Vienas dalykas, kai jūs, klausydamiesi kokio nors žmogaus monologo, skrajojate padebesiais (nors tai irgi nėra gerai), kitas – kai nuolat pertraukiate pašnekovą.

Toks elgesys rodo ne tai, kad aktyviai dalyvaujate pokalbyje, o tai, kad esate neišauklėtas žmogus arba, kad pokalbio tema jūsų visai nedomina.

Patarimas: išmokite rasti savyje jėgų iki galo išklausyti pašnekovą ir tik tada replikuokite arba keiskite pokalbio temą.

Ne iš karto atsakote į el. laiškus ir neperskambinate radę praleistą skambutį

Jeigu ignoruojate skambučius ir laiškus, tai reiškia, kad negerbiate tų, su kuriais bendraujate.

Dalykinio ir draugiško bendravimo etika moko, kad reikia operatyviai reaguoti į gautą laišką, žinutę ar praleistą skambutį. Jeigu ignoruojate skambučius ir laiškus, tai reiškia, kad negerbiate tų, su kuriais bendraujate. Dar daugiau, toks elgesys skatina žmones galvoti, kad jie jums visai nerūpi.

Patarimas: visada raskite kelias minutes atsakyti į skambutį ar el. laišką. Jeigu atsakymui reikia daugiau laiko negu dabar turite, galite parašyti, kad perskambinsite ar atrašysite vėliau.

Pervertinate savo privalumus ir laimėjimus

Net tada, kai turite visišką teisę girtis, tai erzina. Na, o kai giriatės be pagrindo, tai erzina dar daugiau. Perdėtas kuklumas irgi nėra gerai, bet jis nors nenuteikia jūsų prieš aplinkinius.

Patarimas: išmokite girtis ir kalbėti apie savo pasiekimus ramiai, jausdami savo vertę. Toks būdas kelia pagarbą ir neprovokuoja pavydo.

Kalbate per tyliai

Jeigu pašnekovui reikia gerokai įsitempti, kad jis suprastų, ką sau kalbate po nosimi, pokalbis netenka prasmės, o jūsų pašnekovas pajunta susierzinimą.

Patarimas: išmokite kalbėti taip, kad žmogui nereikėtų nuolat prašyti pakartoti tai, ką sakėte. Kuo aiškiau kalbėsite, tuo didesnės galimybės, kad jus išgirs ir supras teisingai.

Kalbate per garsiai

Garsus kalbėjimas yra ne ką geresnis negu murmėjimas sau po nosimi: jis sukelia pašnekovui galvos skausmą, o jūs atrodote neišauklėtas savimyla.

Patarimas: tam, kad jūsų žodžiai skambėtų įtikinamai, visai nereikia būti „garsiakalbiu“ ir stengtis perrėkti pašnekovą. Kalbėkite nei per garsiai, nei per tyliai, gerbkite pašnekovą ir save.

Nežiūrite pašnekovui į akis

Jeigu pokalbio metu jūsų akys kažkur klaidžioja, o jūs nežiūrite pašnekovui į akis, susidaro įspūdis, kad norite jį apgauti, t. y. meluojate.

Patarimas: žinoma, savo žvilgsniu tikrai nereikia hipnotizuoti pašnekovo. Žvelkite pašnekovui į akis tik svarbiausiomis pokalbio temomis, o vėliau pačio žvilgsnio nenukreipkite nuo veido. Taip įtikinsite žmogų, kad jums svarbi ne tik pokalbio tema, bet ir pats žmogus.

Nesirūpinate savo išvaizda

Kartais žmonės mano, kad tvarkingumas – asmeninis kiekvieno žmogaus reikalas. Tačiau tie, kurie leidžia sau vaikščioti netvarkingais drabužiais, apkuičia darbo stalą ir savaitėmis neplauna galvos, yra mažiau simpatiški negu tvarkingi žmonės.

Patarimas: pasistenkite laikytis bent elementarių tvarkingumo taisyklių. Beje, kalbant apie tvarkingumą, nepersistenkite su kvepalais. Pastebėta, kad stiprus kvepalų šleifas (pavyzdžiui, vanilės ar muskuso natos) nepatinka daugeliui žmonių. Kai einate į viešą vietą ar į darbą, nesikvėpinkite per daug.

Esate pasipūtęs

Net jeigu turite rimtą pagrindą jaustis už kažką pranašesniu, aiškus to demonstravimas tikrai nepadarys jums garbės. Pasipūtimas erzina ir priverčia žmones vengti bendravimo su jumis. Na, kam yra malonu, kai į jį žiūri kaip į nevykėlį?

Patarimas: išmokite bendrauti su aplinkiniais kaip lygus su lygiais. Atminkite, kad kiekvienas žmogus turi begalę puikių savybių, kurių tikrai neturite jūs.

Nesilaikote duoto žodžio

Pažadėti ir nesilaikyti duoto žodžio jums pavyks kelis kartus. Vėliau tas, kuriam kažką pažadėjote ir neištesėjote duoto žodžio, nustos jumis pasitikėti. Dar daugiau, neteksite ne tik pasitikėjimo, bet žmogus nepatikės jums paslapčių ir ignoruos jūsų prašymus.

Patarimas: prieš kam nors ką nors žadėdami, gerai pagalvokite, ar tikrai sugebėsite ištesėti duotą pažadą. Jeigu nesugebėsite, geriau iš karto pasakykite žmogui „ne“ ir nesuteikite tuščių vilčių.

Skleidžiate gandus

Neslėpkime, gandai kartais pagyvina pokalbį, bet gandų nešiotojų nemėgsta netgi tie, kurie atidžiai jų klausosi. Atminkite, vos pradedate skleisti gandus – prarandate aplinkinių pasitikėjimą: žmogus, kuris girdi, kaip apkalbate kitus, bijo, kad anksčiau ar vėliau jis taip pat taps apkalbų objektu.

Patarimas: dalykitės tik patikrinta informacija ir neaptarinėkite kitų žmonių privataus gyvenimo.

Esate šykštus

Žmonėms nepatinka nuolat girdimas „ne“, kai jie paprašo vos gabalėlio šokolado ar paskolinti šiek tiek pinigų, nes trūksta, pavyzdžiui, kavai. Nenorintys niekuo dalytis retai tampa žmonių numylėtiniais.

Patarimas: jeigu negalite ko nors duoti ar paskolinti, paaiškinkite žmogui, dėl kokių priežasčių. Tačiau geriausia įveikti savo šykštumą ir pasistengti būti dosniam bent jau dėl smulkmenų. Ir atminkite, kas duoda – gauna dvigubai daugiau.

Fotolia nuotr./Pora kalbasi
Fotolia nuotr./Pora kalbasi

Esate netaktiškas

Uždavinėti nekorektiškus klausimus, lįsti žmogui į širdį ir į asmeninį gyvenimą bei tikėtis, kad būsite mėgstamas – kvailystė. Žmonės nemėgsta tų, kurie priverčia raudonuoti, teisintis ir jausti psichologinį diskomfortą.

Atminkite: niekas jums nesuteikė teisės kištis į kito asmeninius reikalus. Net jeigu esate mama, tėvas, geriausia draugė ar viršininkas.

Patarimas: išmokite būti taktiški. Nespauskite žmogaus, jeigu jis nenori kalbėti viena ar kita tema. Neklausinėkite dalykų, apie kuriuos žmogui nepatogu kalbėti.

Atsistojate per arti pašnekovo

Daugumai žmonių itin nepatinka, kai yra pažeidžiama jų asmeninė erdvė. Tai trukdo susikaupti ir priverčia jaustis nejaukiai.

Patarimas: bendraudami viešoje erdvėje (paskaitos, konferencijos ir pan.), laikykitės atstumo nuo 3,5 m ir daugiau. Bendraudami socialinėje erdvėje (tam tikra grupė žmonių, kuriuos sieja bendri interesai) laikykitės atstumo nuo 1,2 m iki 3,5 m.

Asmeninė erdvė (draugai) – nuo 0,5 m iki 1,2 m. Privati erdvė (vaikai, tėvai, broliai, seserys, sutuoktiniai) – iki 0,5 m. Taigi atsiminkite šiuos atstumus ir nelįskite į asmeninę erdvę be kvietimo.

Neprašomi dalijate patarimus

Žmones erzina tie, kurie neprašomi dalija „vertingus“ patarimus. Kad ir kaip norėtumėte įkišti savo „trigrašį“, gerai pagalvokite, ar žmogui tikrai reikalingas jūsų patarimas.

Atminkite, kad kiekvienas žmogus turi savo požiūrį ir gyvenimišką patirtį. Dar daugiau, žmonės tikrai moka patys išspręsti vieną ar kitą problemą.

Patarimas: nepirškite savo patarimų tol, kol jūsų paprašys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius