-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 24

Pribloškiantis abejingumas: kiek suaugusiųjų padėtų dviem prekybos centre pasiklydusioms mergaitėms?

Įsivaizduokite, jei didžiuliame prekybos centre, kuriame per dieną praeina tūkstančiai žmonių, pastebėtumėte dvi vienišas mažametes mergaites. Ar sustotumėte ir paklaustumėte, kur yra šių mergaičių tėvai?
Maža mergaitė
Maža mergaitė / „Shuterstock“ nuotr.

Didžiosios Britanijos televizija ITN nusprendė patikrinti, kiek tokioje situacijoje atsirastų rūpestingų žmonių. Šio socialinio eksperimento rezultatai ir neįtikėtinas britų abejingumas pribloškė net pačius tyrimo autorius, rašo The Daily Mail.

Vieną šeštadienio rytą didžiuliame prekybos centre septynerių metų Uma ir penkerių metų jos sesuo Maya pakaitomis vaikščiojo visiškai vienos ir apsimetė, kad pasiklydo;tuo tarpu jas filmavo paslėptos kameros.

Per daugiau nei valandą šiomis mergaitėmis susidomėjo tik vienas žmogus – garbaus amžiaus moteriškė sustojo prie Mayos ir paklausė, ar jai viskas gerai, visi kiti 616 praeivių į pasiklydusias seseris neatkreipė visiškai jokio dėmesio.

Šį eksperimentą stebėjusi mergaičių mama neslėpė pasipiktinimo visišku žmonių abejingumu – daugelis žmonių į mergaites net nepasižiūrėjo ir akivaizdžiai bandė jų išvengti, kad tik neužsikrautų sau nereikalingų rūpesčių.

Eksperimentą surengusi britų televizija ITN pasirinko itin gausiai lankomą „Victoria Place“  prekybos centrą Londone, kad išbandytų šio centro lankytojų rūpestingumą. Umą ir Mayą į eksperimento vietą atlydėjo jų mama – Reshma Rumsey, kuri savo dukras visą laiką stebėjo pasislėpusi.

Pirmoji eksperimentą pradėjo Uma – viduryje didelės žmonių minios mergaitė stovėjo visiškai vieniša, rankose gniauždama savo rožinę lėlę, o jos veido išraiška tiesiog maldavo pagalbos. Per 20 minučių neatsirado nė vieno žmogaus, kuris bent pastebėtų nebylų mergaitės pagalbos šauksmą, nors pro ją tuo tarpu praėjo kelios dešimtys žmonių.

Vėliau vietoj sesers eksperimentą pakartojo ir penkerių metukų Maya. Verksmingos išraiškos mažametė mergaitė daug dėmesio iš žmonių taip pat nesulaukė. Vis dėlto po kelių minučių klaidžiojimo į ją dėmesį atkreipė 70-metė moteris, kuri pasidomėjo, ar mergaitė ko nors laukia. Vėliau televizijai 70-metė Pearl Pitcher sakė, kad tokioje situacijoje rūpestį parodytų tik vyresnio amžiaus žmonės.

„Aš manau, kad sustotų tik vyresniosios kartos žmonės. Dėl jaunesnės kartos nežinau. Daug žmonių tiesiog praėjo ir mergaitės net nepastebėjo...“ – pasakojo P. Pitcher.

Televizijos kalbinti ekspertai tokį žmonių abejingumą aiškino paprastai – jų nuomone, daugelis žmonių tiesiog neturėjo laiko sustoti, o kai kurie, ypač vyriškos lyties atstovai, galbūt bijojo padėti pasimetusioms mergaitėms, nes tokie jų veiksmai gali būti klaidingai suprasti visuomenės.

Eksperimento nuotraukas galite pasižiūrėti ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius