-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 15

Interjero patarimai: plečiame namų erdvę

Sunku nešti, gaila pamesti – sakoma apie gerą, bet nebenaudojamą daiktą. Dažnai šios „sunkenybės“ kaupiasi namų užkaboriuose, kol vieną dieną įsiveržia į gyvenamuosius kambarius. Jeigu pamesti išties gaila, siūlome kelias idėjas, kaip praplėsti namų erdvę.
Namų interjeras
Namų interjeras / „Fotolia“ nuotr.

Išnaudokite patalpos aukštį

Kartą vienas profesorius statėsi namą. Pasišaukęs architektą, davė jam ypatingą užduotį: namas turi būti nei didelis, nei mažas, nei aukštas, nei žemas, jame neturi būti nė vieno nereikalingo kambario, bet turi sutilpti visos knygos. Architektas pasuko galvą ir pasiūlė, kaip išspręsti problemą: reikia išnaudoti kiekvieną patalpos aukščio centimetrą.

Taip pat skaitykite: „Prieš“ ir „po“: interjero dizainerės pertvarkytas 3 kambarių butas virto šviesia oaze

Šis problemos sprendimo būdas puikus, nes sutaupo daug grindų erdvės, o į lentynas ar spinteles iki pat lubų galima sutalpinti kur kas daugiau daiktų nei į tas, kurios baigiasi akių ar ištiestos rankos aukštyje. Trūkumas – sunku pasiekti daiktus, esančius aukščiausiose lentynose.

„Fotolia“ nuotr./Namų interjeras
„Fotolia“ nuotr./Namų interjeras

Išeitis – į jas dėti rečiausiai naudojamus daiktus. Įsigijus tokius baldus, būtinos kopėtėlės. Jei nemėgstate baldų, kurie užima vietą nuo grindų iki lubų, o daiktų vis tiek neturite kur susidėti, pagalvokite apie palubėje kabinamas lentynas. Sienos liks laisvos, todėl atrodys, kad namuose daug erdvės, o daiktai, kurie yra virš galvos, dažniausiai lieka nepastebimi.

Namuose, kur lubos yra itin aukštos (nuo 3,5 m), verta pagalvoti apie mini antrą aukštą. Viršutinėje maždaug 1,5 m aukščio dalyje dažniausiai įrengiamos miegamosios vietos, o apatinėje – darbo, žaidimų ar virtuvės kampeliai.

„Shutterstock“ nuotr./Interjeras
„Shutterstock“ nuotr./Interjeras

Pratęskite palanges

Vieta prie lango visada  yra patrauklesnė nei prie sienos. Palei langą šviesu ir jauku, vos žvilgtelėjęs pro stiklą gali sužinoti, kas vyksta kieme, koks lauke oras. Ant palangių auginamos gėlės, prieskoniniai ir kitokie augalai. Jei ta vieta tokia patraukli, kodėl jos nepadidinus?

Plati palangė virtuvėje gali tapti puikia darbo vieta, o vaikų kambaryje – rašomuoju stalu. Po stalviršiu įtaisytos lentynos, stalčiai ar spintelės bus dar viena įvairių namų apyvokos daiktų slėptuvė.

„Fotolia“ nuotr./Namų interjeras: plati palangė
„Fotolia“ nuotr./Namų interjeras: plati palangė

Namuose, kur langai beveik siekia žemę, didelę plačią palangę galima paversti slapta poilsio oaze. Čia galėsite atsipūsti su puodeliu mėgstamo gėrimo, knyga ar rankdarbiu. Užuolaidos iki žemės sukurs privačią nuo kambario atskirtą erdvę, o minkštas paklotas ir kelios mielos pagalvėlės pravers mėgaujantis atokvėpio akimirkomis.

Sienų plokštumos

Nedaugelyje namų stūkso plikos sienos. Tačiau vienas paveikslėlis ar kelios nuotraukos dar nereiškia, kad ši erdvė visiškai išnaudota. Didelės sienų plokštumos puikiai tinka ne tik įvairioms kolekcijoms eksponuoti, bet ir kasdieniams daiktams laikyti. Kad ši erdvė būtų išnaudota optimaliai, svarbi vienintelė taisyklė: kasdienis namų apyvokos daiktas privalo virsti jūsų namų aksesuaru.

Taip pat skaitykite: Namų interjeras pagal Zodiako ženklą

Dabar gana įprasta ant sienų kabinti paveikslus, šeimos nuotraukas, vaikų piešinius, medžioklės trofėjus. Ar žinojote, kad sienų plokštumas galima panaudoti kitkam? Pavyzdžiui, ant jų puikiai gali įsikurti šaukštų, degtukų dėžučių ar magnetukų kolekcijos, veidrodžių rinkiniai, atvirukai, monetos, kriauklės ir kitokios smulkmenos, kurios dažnai dūla dėžėse. Sukauptiems turtams namuose raskite neįprastą, bet funkcionalią vietą.

Shutterstock nuotr./Svetainės su virtuve interjeras.
Shutterstock nuotr./Svetainės su virtuve interjeras.

Kad ir kurią sieną pasirinksite (svetainės, virtuvės, koridoriaus, vonios ar laiptų aikštelės), svarbu neperlenkti lazdos ir išlaikyti skoningą stilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius