Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santykių eksperto Darreno Wilko laimingos santuokos receptai

Susituokę žmonės neretai pamiršta svarbią tiesą: santuoka klesti tuomet, kai ji puoselėjama. Deja, prislėgti rutinos neretai užmirštame vienas kitą. Todėl dažnai tenka išgirsti: „Kai nebuvome susituokę, mūsų santykiai klostėsi puikiai. O štai dabar...“
Šypsenėlės
Šypsenėlės / Fotolia nuotr.

Nelaimingi sutuoktiniai mėgsta kaltinti vienas kitą, aplinkybes, nežinia kodėl išgaravusią meilę, tačiau visada pamiršta pažvelgti į save ir paklausti: „Ką tokio padariau, kad mūsų santuoka būtų laiminga?“ Porų santykių ekspertas Darrenas Wilkas sako, kad santuoka – tai pasitikėjimas, supratimas, įsipareigojimai ir vienas kito pažinimas, todėl stengtis reikia kasdien. Štai keli patarimai, į kuriuos jis rekomenduoja atkreipti dėmesį.

Nesistenkite vienas kito pakeisti

Nekenčiate kai kurių partnerio įpročių, o jis nemėgsta bendrauti su jūsų draugėmis? Prisiminkite: nereikėtų versti žmogaus daryti tai, ko jis nenori. „Vienas iš laimingų porų bruožų – sutuoktiniai kuo puikiausiai žino vienas kito skirtumus ir nustoja bandyti keisti antrąsias puses, versti pamėgti tai, kas jiems patiems patinka“, – sako porų terapeutas D. Wilkas. Eikvojate laiką kovodami su jums nepriimtinomis partnerio savybėmis? Verčiau susitelkite į tai, už ką jį vertinate, gerbiate, mylite.

Išmokite teigiamai išsakyti savo poreikius

Nesvarbu, ko jūs trokštate: gal norite, kad partneris daugiau laiko skirtų buities darbams ar kad mieliau užsiimtų su vaikais... Atminkite – antroji pusė tikrai pasistengs pakeisti savo elgesį, jeigu jausis tinkamai įvertinta. „Leiskite partneriui suprasti, kad tai puiki galimybė padaryti jus laimingą, o juk kiekvienas iš mūsų nori, kad sutuoktinis jaustųsi pakylėtas“, – teigia D. Wilkas. Siekdami vieno ar kito tikslo, tinkamai išsakykite savo poreikius, t. y. ko norite, o ne ko nenorite. Pavyzdžiui, vietoj „Aš nemėgstu, kai viskas vyksta pagal grafiką“, geriau sakykite „Norėčiau nuveikti ką nors spontaniško“.

Garsiai pagirkite antrąją pusę

Juk taip lengva pasidalyti pozityviomis mintimis su partneriu, o kaip dažnai tai darome? „Gotmano santykių institute atlikti tyrimai teigia, kad kasdieniame gyvenime poros turi bent 20 pozityvių momentų, pavyzdžiui, apsikeisti komplimentais, žvilgsniu ar tiesiog prisilietimu, kad sušvelnintų situaciją“, – teigia D. Wilkas. Jis siūlo bent tris kartus per dieną pasakyti vienas kitam kažką pozityvaus ir būti konkretiems, tarkime: „Tu esi puikus tėtis, nes padėjai mūsų dukrai. Aš nebūčiau turėjusi tiek kantrybės.“

Sutelkite dėmesį į pozityvius dalykus

Nelaimingos poros retai susimąsto, kodėl jos tokios. Dažniausiai sutuoktiniai įstringa kokiame nors nelaimingo gyvenimo etape, kurio negali išmesti iš galvos, arba kaltina vienas kitą. Santykių ekspertai teigia, kad visada rasite, ko ieškote, t. y. blogos partnerio savybės kasdien badys akis ar, atvirkščiai – mėgausitės geromis, jeigu norėsite jas matyti... „Taigi jūsų teisė rinktis, ko norite iš partnerio. Pakeiskite savo mąstyseną ir stenkitės teigiamus dalykus vizualizuoti“, – siūlo D. Wilkas.

Pasivaikščiokite prisiminimų takais

„Laimingos poros linkusios blogus dalykus įvardyti, išsiaiškinti bei pamiršti ir susitelkti į dabartinius laimingus potyrius“, – sako santykių ekspertas Darrenas Wilkas.

„Laimingos poros linkusios blogus dalykus įvardyti, išsiaiškinti bei pamiršti ir susitelkti į dabartinius laimingus potyrius“, – sako D. Wilkas. Problemų ir nesutarimų aptarimas garsiai tikrai pakeis jūsų nuomonę apie santykius. Jeigu santuokoje tvyro įtampa, pabandykite atlikti tokį pratimą: kartu prisiminkite savo pirmąjį pasimatymą ar įsimintiniausius, žaviausius jūsų poros istorijos momentus. Šilti prisiminimai padeda suprasti, kodėl pamilote, ir įveikti audringus, nemalonius poros santykių etapus.

Įvertinkite mylimąjį, o ne priešininkus

„Kartais, kaip sako santykių aistrų ekspertai, reikia tiesiog būti ten, kur reikia jūsų partneriui, ir palaikyti, be pastangų išspręsti vieną ar kitą problemą“, – pastebi D. Wilkas. Žmonės dažniausiai trokšta būti išklausyti, todėl palaikykite mylimuosius, o ne priešininkus. Pavyzdžiui, kai mylimas žmogus pasako, kad yra nusiminęs, nes jo paaukštinimą nugvelbė kolega, nesakykite, kad gal jo bendradarbis labiau yra to nusipelnęs. Daug geriau nuskambės, jei ištarsite, kad jums labai gaila ir suprantate, kodėl jam dabar labai liūdna, sunku. Laimingos poros žino, kada reikia prikąsti liežuvį.

Nepamirškite stengtis

Viena dažniausiai pasitaikančių nelaimingų porų bėdų – santykių suvokimas kaip savaime suprantamas dalykas. Pasitikėjimas, saugumas ir įsipareigojimai – kertiniai tvirtų poros santykių akmenys. Tačiau jei ir galite tuo pasigirti, nepamirškite, kad stengtis verta kasdien: pasakokite vienas kitam savo svajones, nepamirškite pagirti ir kuo daugiau kartu nuveikti smagių dalykų.

Turėkite savo ritualus

„Tai ne tik ypatingi pasimatymai dviese. Kartais laimingoms poroms reikia tiek nedaug, paprasčiausių žemiškų dalykų, kad santykiai vėl nusidažytų įvairiausiomis spalvomis“, – sako santykių specialistas D. Wilkas. Tai gali būti sąskaitų apmokėjimas, savaitinis apsipirkimas, draugų lankymas ar kartu gaminama vakarienė.

Supraskite, kada partneriui reikia dėmesio

Laimingos poros žino, kada partneris trokšta dėmesio, – reikia tik tinkamai įsiklausyti. Taigi pažvelkite į mylimąjį ir išgirskite, ką jis sako. Gal jis užsiminė, kad vaikystėje neturėjo vieno ar kito daikto? O gal niekada neragavo kokio įmantraus svajonių patiekalo? Nusiveskite mylimąjį pavakarieniauti arba padovanokite jam tai, apie ką seniai svajojo. Tokiu elgesiu antrajai pusei parodysite, kad ji jums be galo rūpi.

Smulkmenos suartina

„Nemanykite, kad partneriui jau atidavėte viską. Nors ir lankėtės restorane, keliavote, padovanojote vieną ar kitą dovaną, tai dar nereiškia, jog nebereikia stengtis. Poras kartu laiko ne tik šie dalykai. Svarbiausia – neieškokite priežasčių, kad mylimajam padarytumėte kažką gero, – siūlo santykių ekspertas D. Wilkas. – Visada reikia rodyti savo meilę.“ Taigi – būkite vienas šalia kito, dažniau apkabinkite, paguoskite, kai jam ar jai to reikia, ir mylėkite vienas kitą.

 


Taip pat skaitykite:

5 ženklai, pranašaujantys santykių krizę

Ar įmanoma tą patį žmogų pamilti antrą kartą?

Psichologė Rasa Aukštinaitytė: „Konfliktas – tema pokalbiui“

Psichologas Andrius Kaluginas: „Nebijokite kalbėtis apie intymius dalykus“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius