-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 22

Fotografijos pradžiamokslis. Profesionalių fotografų patarimai

Žinia, kartais užfiksuoti įspūdingą kadrą pavyksta ir visai netyčia, neturint nė elementariausių žinių apie fotografijos meną. Visgi kai šį bei tą išmanai, šansai „sugauti“ nuostabią akimirką gerokai padidėja. Taigi jūsų dėmesiui – išties naudingi ir aktualūs dviejų patyrusių fotografų patarimai.
Fotografavimas
Fotografavimas / Fotolia nuotr.

„Sony“ kartu su Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriumi ir žinomais šalies fotografais – Gintaru Česoniu ir Monika Požerskyte – įgyvendino projektą, skirtą pagausinti Lietuvos fotografijos entuziastų gretas ir pakeisti stereotipą, kad gerai fotografuoti gali tik profesionalas. Liepos ir rugpjūčio mėnesiais Vilniuje ir Kaune vyko nemokamos fotopamokos, kurias galėjo lankyti visi SONY NEX fotoaparatus įsigiję asmenys.

Fotografo Gintaro Česonio patarimai

Asmeninio archyvo nuotr./Gintaras Česonis
Asmeninio archyvo nuotr./Gintaras Česonis

1. Turėsite daug gražesnių nuotraukų, jei žmonės, už kurių matysis įdomūs architektūriniai paminklai, bus arčiau jūsų. Išbandykite ir palyginkite 2 variantus: žmogus arti fotografuojamo objekto ir žmogus arti fotografo.

2. Kadruodami pasistenkite „nenupjauti“ žmogaus galūnių per sąnarius. Išbandykite ir palyginkite 2 variantus: kadras žmogaus su „nupjovimu“ per kelius ir kadras su „nupjovimu“ maždaug per juosmenį.

3. Neskubėkite iškart visa jėga spausti fotografavimo mygtuko, iš pradžių nuspauskite jį švelniai – fotoaparatas sufokusuos vaizdą ir taip bus daugiau tikimybės, kad kadras bus ryškus. Išbandykite ir palyginkite 2 variantus: nesufokusuotas kadras ir sufokusuotas kadras.

4. Fotografuodami pasistenkite parodyti objekto erdviškumą jį tiesiog pasukdami. Išbandykite ir palyginkite 2 variantus: telefonas, fotografuojamas iš viršaus ir telefonas, fotografuojamas šiek tiek iš šono.

5. Fotografuodami žmones saulėtą dieną, stenkitės juos įamžinti taip, kad už jų nugaros nebūtų saulės. Išbandykite ir palyginkite 2 variantus: kadras su žmogumi, kai už jo saulė ir kadras, kai žmogus priešais saulę.

6. Fotografuodami žmones pasirinkite tokį fotografavimo tašką, kad kadro nesugadintų už žmonių esantys pašaliniai objektai. Išbandykite ir palyginkite 2 variantus: žmogus su už jo esančiais „ragais“ ir geras kadras.

7. Fotografuodami portretą verčiau rinkitės vertikalų kadrą. Išbandykite ir palyginkite 2 variantus: žmogus horizontaliame kadre ir žmogus vertikaliame kadre.

8. Dažniausiai verta fotografuoti didžiausia įmanoma raiška (rezoliucija) – nors nuotraukų į fotoaparatą tilps mažiau, išsaugosite daugiau detalių kiekviename kadre, o esant reikalui nesunkiai galėsite nuotraukas sumažinti. Išbandykite ir palyginkite 2 variantus: foto su maža rezoliucija (padidinta) ir foto didele rezoliucija.

9. Jei fotografuojate žmogų iš arti ir dar su blykste, pamėginkite ją uždengti porą kartų perlenkta servetėle – šviesa išsisklaidys, todėl veide bus mažiau akį rėžiančių šešėlių. Išbandykite ir palyginkite 2 variantus: žmogaus portretas su ryškiais šešėliais ir žmogaus portretas su išsklaidyta šviesa.

10. Norėdami įamžinti labai greitai judantį objektą, nutaikykite fotoaparatą į tą vietą, kur objektas žada netrukus atsirasti ir vaizdą sufokusuokite – taip sutaupysite brangaus laiko, kurį aparatas sugaištų fokusuodamas ir fotografuodamas. Išbandykite ir palyginkite 2 variantus: kadras be automobilio (nes, kol taikėtės, jis jau pravažiavo) ir kadras su automobiliu (tinkamai įamžintas).

11. Tamsiai apsirengusius žmones geriau fotografuoti šviesesniame fone. Išbandykite ir palyginkite 2 variantus: žmogus su tamsiu kostiumu juodame fone ir žmogus su tamsiu kostiumu šviesiame fone.

12. Fotografuodami žmogų, stenkitės vengti buitinių detalių kadre. Išbandykite ir palyginkite 2 variantus: žmogus apšiurusioje buitinėje aplinkoje ir žmogus vientisam fone.

13. Fotografuodami pakankamai nutolusius objektus, išjunkite blykstę – tolimo objekto apšviesti ji nepadės, o arti apšviesti objektai gali sugadinti kadrą. Išbandykite ir palyginkite 2 variantus: nutolęs objektas su žmonėmis šalia ir nutolęs objektas be blykstės.

14. Žmogaus portretas bus daug gražesnis, jei naudosite šoninį apšvietimą (pvz. pasodinsite žmogų šalia lango). Išbandykite ir palyginkite 2 variantus: žmogus „su blykste į kaktą“ ir žmogus, apšviestas iš šono.

NEX fotopamokų lektorė Monika Požerskytė taip pat pateikia trumpą atmintinę pradedantiesiems fotografams, į ką atkreipti dėmesį fotografuojant:

Asmeninio archyvo nuotr./Monika Požerskytė
Asmeninio archyvo nuotr./Monika Požerskytė

1. Pirmas, nors ir atrodytų paprastas patarimas – tinkamas aparatūros paruošimas. Visuomet pasitikrinkite, ar fotoaparate įdėta atminties kortelė, ar įkrauta fotoaparato baterija. Fotografuojant taip pat svarbu stebėti ir rankos padėtis – pirštai, kaip ir fotoaparato dirželis, jokiu būdų neturi užstoti objektyvo. Atrodo, patarimas paprastas, bet tai išties neretai pasitaikančios pradedančiųjų fotografuoti klaidos.

2. Antras svarbus dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį fotografuojant – kompozicija. Dažnai fotografuojantysis taip susitelkia į pirmą planą, pvz., žaidžiantį vaiką, jog nepastebi kambario kampe stovinčios gėlės, kuri gali atrodyti kaip netyčia vaikui uždėti ragai, ar atidarytos virtuvės spintelės su ten stovinčia šiukšlių dėže. Tiesiog praktikuojantis reikia mokytis pastebėti visą kadrą, tuomet į nuotrauką niekada nepaklius nereikalingų objektų.

3. Prie kompozicijos klaidų galima priskirti ir teisingo rakurso pasirinkimą – svarbiausia ne tik pačiam nebijoti judėti, apeiti fotografuojamą objektą iš visų pusių, bet ir objektą pajudinti, perkelti į kitą vietą, bandyti fotografuoti tiek iš viršaus, tiek iš apačios. Jei tai vaikas – būtina atsigulus ant žemės nusileisti iki jo akių lygio, taip pavyks geriausias kadras. Žinoma, fotografuojant galima pasinaudoti ir fotoaparato privalumais – pvz., lanksčiu ekranu, kuris leis žemai esantį objektą nufotografuoti ir nenusileidus iki šio lygmens.

4. Kitas ne mažiau svarbus dalykas – apšvietimas. Mano patarimas labai paprastas: fotografuojant kambaryje visuomet geriausia suktis į langą ir nelįsti į kambario gilumą. Dar vienas labai padedantis triukas – įjungti visas patalpoje esančias šviesas ir stengtis nenaudoti blykstės. Apskritai bandykite namuose surasti kuo šviesesnę aplinką – net jei tai bus baltos grindys ar šviesus kilimas – tai suveiks kaip atšvaitas ir fotografuojamas objektas taps šviesesnis.

5. Fotografuojant atviroje erdvėje, svarbu pasirinkti ir tinkamą fotografavimo laiką – pati gražiausia šviesa fotografuojant lauke – ryte ir vakare. Dieną, kai saulė aukščiausiai, jei įmanoma, geriau to nedaryti. Jei vis dėlto prireikė fotografuoti per pietus – eikite į šešėlį arba atsistoję priešais saulę (tikrai taip!), bandykite įjungti blykstę.

6. Fotografijoje svarbios net mažiausios detalės, o kad jos būtų pastebimos, tiesiog reikia praktikuotis. Pvz., fotografuodami portretą, išbandykite priartinimo galimybes. Artinimas taip pat leidžia išblukinti antrą foną, todėl visas dėmesys bus sutelktas į žmogaus veidą.

7. Fotografuojant visada galima pasinaudoti ir fotoaparatų funkcijomis: naudoti įvairius kūrybinius filtrus ar nusistatyti šypsenos atpažinimo funkciją, kuri ypač praverčia fotografuojant mažuosius. Taip pat labai patogi – veido nustatymo funkcija. Ji leidžia parinkti ir užfiksuoja žmogaus veidą, ir darant kolektyvinę fotografiją, pvz., fotografuojant grupę, vaizdą sufokusuoti į pasirinktą žmogų.

TRUMPAI: nebijokite fotografuoti, būkite kantrūs, visada stenkitės pagauti natūraliausius momentus ir bandykite užfiksuoti tą patį svarbiausią „stop kadrą“, nepamirškite apšvietimo, nevenkite smulkių detalių, darykite daug nuotraukų ir kuo įvairesniu rakursu.

Tiesiog nepatingėkite išsitraukti fotoaparato, nes netikėčiausiai užfiksuoti kadrai yra patys tikriausi ir  nuostabiausi. Bandykite ir jums tikrai pavyks!

P. S. SONY NEX fotopamokos planuojamos ir rudenį. Plačiau apie jas skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius