Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

12 požymių, kad geriate per mažai vandens

Atrodytų, kas gali būti geriau karštą vasaros dieną negu didelė stiklinė šalto, gaivaus vandens. Išgerti stiklinę gryno vandens yra gerokai maloniau ir sveikiau negu puodelį arbatos arba kavos. Nepaisant to, daugelis iš mūsų geria per mažai vandens, tokiu būdu žalodami organizmą.
Moteris geria vandenį
Moteris geria vandenį / Fotolia nuotr.

Jeigu pastebėsite bent vieną iš žemiau įvardintų požymių, siūlome keisti situaciją ir griebti stiklinę vandens. Ypač dabar, per karščius.

1. Burnoje jaučiate sausumą

Gana akivaizdus simptomas. Kai tik susiduriate su šiuo nemaloniu pojūčiu, ranka taip ir tiesiaisi prie kokio nors skysčio. Bėda ta, kad po ranka dažniausiai atsiduria koks nors saldus, gazuotas gėrimas. Saldūs gėrimai tik trumpam išsprendžia problemą: troškulys vis didėja ir dar labiau norisi gerti. Tik paprastas vanduo geba gerai sudrėkinti burnos gleivinę, o drėgmė užsilaiko ilgesniam laikui.

2. Turite sausą odą

Oda – didžiausias mūsų kūno organas, kuriam taip pat gyvybiškai svarbus vanduo. Sausa oda – vienas pirmųjų požymių, kad organizmui trūksta vandens, kuris gali sukelti rimtesnių problemų. Kai organizmui trūksta vandens, jūs mažiau prakaituojate, o tai reiškia, kad organizmas nesugeba išvalyti iš organizmo nereikalingų medžiagų, riebalų pertekliaus ir šlakų. Pats paprasčiausias būdas to išvengti – gerti kuo daugiau vandens.

3. Jaučiate nenumaldomą troškulį

Tai ne tas pats, kas yra burnos sausumas. Jei kada nors teko patirti pagirias, turėtumėte žinoti, koks tai jausmas – kai prabundate ryte ir niekaip negalite numalšinti troškulio. Alkoholis stipriai dehidratuoja jūsų kūną, o smegenys tuo metu siunčia organizmui pavojaus signalą. Įsiklausykite į savo kūną, jis žino, ko jam reikia.

4. Jaučiate akių sausumą

Sausos, paraudusios ir perštinčios akys taip pat signalizuoja, kad organizmui trūksta vandens. Be reikiamo kiekio vandens jūsų ašarų latakai džiūva, ir pradeda skaudėti akis. Tai gali sukelti daug žalos, ypač jeigu nešiojate kontaktinius lęšius.

Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų organizmui?/Nuotr. Fotolia
Ar žinote, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų organizmui?/Nuotr. Fotolia

5. Skauda sąnarius

Mūsų sąnariai ir kremzlės susidaro iš 80 proc. vandens. Vanduo apsaugo mūsų kaulų paviršių nuo trynimosi. Jis tarsi sutepa sąnarius, ir kaulai bei kremzlės ne taip greitai susidėvi. Gerdami pakankamą kiekį vandens, jūs atitolinsite kaulų ir sąnarių ligas.

6. Mažėja jūsų raumenų masė

Žmogaus raumenys iš esmės taip pat yra sudaryti iš vandens: kuo mažiau organizme vandens, tuo mažesnė raumenų masė. Treniruotės metu, siekiant sumažinti uždegiminius procesus ir skausmą bei gerai jaustis, reikia gerti vandenį ir prieš ją, ir po jos, ir jos metu.

Taip pat skaitykite: Šalto dušo nauda jūsų sveikatai

7. Dažniau sergate

Vanduo šalina iš organizmo toksinus bei šlakus. Jūsų organizmo tinkamam veikimui gyvybiškai reikalingas vanduo. Jeigu jam trūksta skysčių, įvairūs kūno organai pradeda jį absorbuoti iš ten, kur jo yra, pavyzdžiui, iš kraujo. Tai silpnina organizmą ir sukelia vis naujų sveikatos problemų.

8. Jūs jaučiatės pavargę ir mieguisti

Kai organizmas pradeda „skolintis“ vandenį iš kraujo, jam ir kitiems organams pradeda trūkti deguonies.

Kai organizmas pradeda „skolintis“ vandenį iš kraujo, jam ir kitiems organams pradeda trūkti deguonies. Būtent deguonies trūkumas sukelia mieguistumą ir nuovargį. Jeigu neišgersite pakankamo kiekio vandens, kiekvieną dieną pavargsite vis greičiau ir greičiau. Ir ilgainiui net kava gali nepadėti.

9. Jaučiatės alkani

Dehidratuotas organizmas gali pradėti siųsti alkio signalus, ypač naktį. Ar atsitinka taip, jog naktį staigiai prabundate ir norite nulėkti prie šaldytuvo? Tačiau naktinis valgymas apkrauna organizmą, jis yra priverstas dirbti, kai turėtų ilsėtis. Gerkite dieną pakankamai vandens, kad naktį nesijaustumėte alkani ir gerai išsimiegotumėte.

Taip pat skaitykite: Vandens dieta: geriam ir lieknėjam!

10. Turite virškinimo problemų

Jau rašėme, kaip svarbu drėkinti burnos gleivnę. Ta pati taisyklė taikoma ir virškinimo sistemai. Be reikiamo kiekio vandens sumažėja skrandžio gleivių, o skrandžio rūgštis tuo metu žaloja jūsų vidaus organus. Šis procesas sukelia tai, ką mes vadiname rėmeniu ir virškinimo problemomis. 

123rf.com nuotr./Vasara
123rf.com nuotr./Vasara

11. Pasirodo ankstyvieji senėjimo požymiai

Vandens kiekis mūsų organizme su amžiumi mažėja. Todėl su kiekvienais metais turime didinti suvartojamo vandens kiekį. Nors ankstyvieji senėjimo požymiai labiau matomi išorėje, ta žala, kurią sukelia dehidratacija, bus jaučiama dar ilgesnį laiką. Norint sumažinti ne tik raukšlių, bet ir vidaus organų ligų riziką, būtina visą gyvenimą gerti pakankami vandens.

12. Jūs perskaitėte straipsnį iki šio punkto

Jeigu perskaitėte straipsnį iki galo, greičiausiai pagalvojote: „Vargu, ar aš išgeriu pakankamai vandens.“ Ar kilo tokia mintis? Tada griebkite stiklinę vandens jau dabar. Geriau išgerkite jo daugiau negu mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius