-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Generalinis namų ir proto „valymas“: įsileidžiame į gyvenimą naują patirtį

Jeigu norite, kad gyvenime įvyktų esminių permainų, turite žinoti tokią taisyklę: į pilną stiklinę vandens jau neįpilsi. Jeigu nesugebate ar negalite įsileisti į gyvenimą naujos patirties, jūsų gyvenimo dėlionė susidės vis į tą patį paveikslą.
Laiminga moteris
Laiminga moteris / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Psichologija Darbas

Nevaldomas viso ko kaupimas atneša į gyvenimą du dalykus:

  • nuolatinį praeities pasikartojimą – gyvenimas tampa panašus į deja vu;
  • sulėtėjusį gyvenimo tempą. Žiūrite į kitus ir nesuprantate, kaip jie spėja padaryti trigubai daugiau už jus, nors jų para irgi trunka 24 valandas?

Tokiu atveju būtų visai naudinga „išvalyti“ gyvenimą visose plotmėse: praeityje, dabartyje, ir, nenustebkite, ateityje. Taip, ateityje taip pat yra labai daug šlamšto, pavyzdžiui, įsivaizdavimo ir svajonių, kokia ta ateitis turėtų būti.

Taip pat skaitykite: 10 tikros moters įsakymų

Gyvenimo „valymą“ geriausia pradėti nuo dabarties. Tai yra labiausiai apčiuopiama plotmė, ji yra „čia ir dabar“. Visavertis dabarties „valymas“ suteiks jums jėgų ir naujos energijos, kurios jums dar tikrai prireiks.

1. Išmeskite šiukšles

Atsikratykite visų šiukšlių. Pirmiausia, iš savo namų. Išmeskite, išdalinkite, atiduokite labdarai. Tai turite padaryti iš karto, o ne sukrauti į dėžes laukti „geresnių“ laikų, kai turėsite laiko ir galėsite tas dėžes kažkur išvežti.

Kas yra šiukšlės?

Tai yra viskas, kuo jūs nesinaudojate. Pabandykite į tai pažiūrėti taip: viską, kuo nesinaudojote metus ir ilgiau, reikia išnešti, atiduoti, parduoti ar, galų gale, išmesti. Tai yra:

  • drabužiai, kurių nedėvite;
  • didžioji dauguma suvenyrų, išskyrus tuos, kurie tikrai padaro jūsų namų interjerą jaukesnį;
  • netinkami, pasenę, niekada nenaudojami indai, neveikianti buitinė technika ir kiti nereikalingi rakandai.

Kuo daugiau tokių dalykų surinksite, tuo jums bus geriau. Supraskite, kad kiekvienas daiktas – jūsų energijos dalis. Todėl žiūrėkite į daiktus blaiviu protu ir pasilikite tik tai, kas jus iš tiesų džiugina ir yra reikalinga. Žiūrėdami į daiktą, užduokite sau tokį klausimą: „Ar noriu aš pasilikti šią seną energiją, ar tegul vietoj jos ateina nauja?“

Shutterstock nuotr./Ką apsirengti?
Shutterstock nuotr./Spinta

Prisiminkite, kad į pilną stiklinę šviežio vandens jau neįpilsi. Kiek išpilsite iš stiklinės seno vandens, tiek galėsite įpilti šviežio. Jeigu būsite godūs, nenustebkite, kad nesulauksite naujų, didelių pokyčių, tiesiog jie neturės pro kur įeiti.

Trumpai tariant, generalinis namų „valymas“ – tai žaidimas, kuris vadinasi „Kiek aš esu pasiruošęs įsileisti naują patirtį į savo gyvenimą“. Kiek išmesite šlamšto, tiek ir esate pasiruošęs.

Beje, tai taikoma visoms erdvėms, kuriose būnate: darbo vietai biure, sodybai, automobiliui ir pan. Nustebinkite savo kolegas ir iš esmės sutvarkykite darbo vietą.

2. Sutvarkykite kompiuterį ir virtualų pasaulį

Kai išmesite šiukšles iš namų ir kitų vietų, nepamirškite, kad dar yra kompiuteris. Kiek laiko praleidžiate prie kompiuterio, skaitydami žinias, naršydami socialiniuose tinkluose ar žiūrėdami filmą? Turbūt sutiksite, kad iš tiesų nemažai, o juk tai irgi jūsų erdvė. Mes pripratome kaupti visokį šlamštą kompiuteryje, nes jame daug telpa. Tokį požiūrį reikėtų keisti. Nors ši erdvė ir virtuali,  bet joje taip pat kaupiasi jūsų energija.

Taip pat skaitykite: Su kokiomis moterimis nori susitikinėti vyrai? Atsakymas jus pradžiugins

Mes pripratome kaupti visokį šlamštą kompiuteryje, nes jame daug telpa. Tokį požiūrį reikėtų keisti. 

Kompiuterio „valymas“ reikalingas tam, kad atlaisvintumėte kelią naujai energijai ir patirčiai. Palikite tik tai, kas jums patinka ir yra svarbu. Kam kompiuteryje saugoti filmą, kuris jums nepatiko? Kam metų metais laikyti nereikalingus dokumentus? Juk šias šiukšles mes tempiame su paskui save, o jos neleidžia ateiti naujai energijai ir patirčiai.

Generalinio tvarkymo reikia ne tik jūsų asmeniniam, bet ir darbo kompiuteriui, taip pat socialiniams tinklams bei tinklaraščiams.

3. Viską kruopščiai sudėliokite, suteikite daiktams vietos, susisteminkite bylas

Harmoninga tvarka, kai viskas yra susisteminta, o kiekvienas daiktas turi savo vietą, garantuoja, kad gyvenime viskas vyks greičiau, o naujai patirčiai bus plačiau atvertos durys. Jums nepavyks pakeisti gyvenimo, jei jūsų namuose ar ant darbo stalo vyrauja chaosas.

4. Filtruokite įeinančią informaciją

Ar kada nors susimąstėte, kad „išvalyti“ ir sutvarkyti reikėtų ir gaunamos informacijos srautą, t. y. atlikti proto higieną? Juk gaunama informacija yra maistas jūsų smegenims, jos kokybė veikia jūsų protinę veiklą.

Jūsų gyvenime neturi likti „kabančių“ darbų ir neišpręstų klausimų.

Ar girdėjote ką nors apie informacinę intoksikaciją? Tai gana plačiai paplitęs negalavimas, kuriuo yra užsikrėtę nemažai šiuolaikinių žmonių. Jie skaito viską iš eilės, dalinasi žymių žmonių citatomis, taip visiškai pašalindami sugebėjimą girdėti savo sielos ir proto balsą.

Taip pat skaitykite: Senovės indų išmintis visiems gyvenimo atvejams

Visa informacija kaupasi mūsų pasąmonėje, todėl ji turi būti kruopščiai filtruojama. Įsileiskite į save tik tai, kas iš tiesų naudinga, kas jūs moko ir ugdo. Priešingu atveju informacija užblokuos visus kanalus, jūs girdėsite informacinį triukšmą ir nesugebėsite girdėti savo proto balso.

Kaip „išvalyti“ protą ir atsikratyti informacinio triukšmo?

  • Išvalykite draugų sąrašą. Pašalinkite iš draugų tuos, kurie neturi su jumis nieko bendra, kurių jūs visai nepažįstate (būna ir taip) ir kurie jūsų neįkvepia.
  • Išvalykite savo „sienas“. Pašalinkite arba paslėpkite tuos žmones, kurių naujienos jus erzina. Ypač tuos, kurie nuolat dalinasi neigiama ar jums visai neįdomia informacija.
  • Pasvarstykite ir apsispręskite, kurių tinklaraščių ir informacinių svetainių naujienas jūs iš tiesų norėsite matyti ir skaityti. Kaip išsirinkti? Jeigu ką nors skaitote ir gaunate grįžtamąjį ryšį: teigiamas emocijas ar naujas žinias – puiku. Jokiu būdu nereikėtų vadovautis principu: „mane pakvietė pamėgti, aš pamėgau ir skaitysiu“. Jūs turite pasirinkti tik tuos informacinius išteklius, kurie jus užpildo ir atneša kokybiškų ir naudingų žinių bei džiaugsmo.

Taip pat skaitykite: Kai įsivaizduojamas gėris virsta blogiu: dalykai, kurie griauna santykius

5. Užbaikite nebaigtus darbus

Pabaikite visus „kabančius“ darbus arba pažymėkite juos varnele „vykdomi“ ir darykite juos arba išbraukite visai iš sąrašo. Daug geriau visai išbraukti niekaip neužbaigiamą darbą negu tempti paskui save tą naštą.

Viduje jūs turite pajusti, kad visi darbai užbaigti arba yra vykdomi. Jūsų gyvenime neturi likti „kabančių“ darbų ir neišpręstų klausimų. Tik taip galėsite pajudėti permainų link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius