Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokių ligų padeda išvengti vitaminas D?

Vitaminas D unikalus tuo, kad žmogaus kūnas pats gali jį pagaminti, kai gauna ultravioletinių spindulių. Jo taip pat galima dalinai pasisavinti iš papildų ir nedideliais kiekiais iš tam tikrų maisto produktų. Ką dar verta žinoti apie šį naudingą vitaminą?
Mergina deginasi
Mergina deginasi / Shutterstock nuotr.

Įdomiausia tai, jog vitaminas D, kurį gauname ultravioletinių spindulių arba papildų dėka yra keičiamas ir modifikuojamas organizme daug kartų, kol pasiekia galutinę organizmui naudingą formą. Vitaminui D praėjus visus modifikacijos etapus, žmogaus organizmas naudoja jį kalcio kiekiui reguliuoti kraujyje, kaulams ir virškinimo traktui, taip pat sustiprina už organizmo imunitetą atsakingas ląsteles.

Vitaminas D yra vienas svarbiausių elementų, būtinų gerai savijautai ir sveikiems kaulams. Jis taip  pat padeda užtikrinti sklandžią raumenų, širdies, plaučių ir smegenų veiklą bei padeda organizmui kovoti su infekcijomis.

Ką daro vitaminas D?

Vitaminai yra cheminiai elementai, kurie yra būtini, norint užtikrinti gerą sveikatą. Ryšys tarp vitamino D ir stiprių kaulų buvo jau seniai įrodytas, kai gydytojai atrado, kad ultravioletiniai spinduliai, kurie priverčia kūną gaminti vitaminą D, arba riebūs menkių kepenų aliejai, kuriuose gausu šio vitamino, padeda užkirsti kelią vaikų kaulų ligai rachitui. Šiandien vitaminas D yra gyvybiškai svarbi sveikatos dalis, būtina ne tik tvirtiems kaulams palaikyti. Naujausi moksliniai tyrimai atskleidžia, jog vitaminas D  gali būti vienas iš svarbiausių elementų, galinčių užkirsti kelią įvairioms ligoms, tarp kurių ir dauguma vėžio atmainų.

Vienintelis būdas įsisavinti organizmui būtiną vitamino D normą yra tik per ultravioletinius spindulius.

Vitaminas D radikaliai skiriasi nuo kitų vitaminų. Pirmiausia tuo, kad žmogaus kūnas pats natūraliai gali jo pasigaminti, jei gauna ultravioletinių spindulių. Jokio kito vitamino organizmas pats pasigaminti negali – jie yra pasisavinami tik per maistą. Antra, vitaminas D yra gerokai sudėtingesnis nei kiti vitaminai tuo, kad organizmas, vos gavęs pirminį vitaminą D, jį paverčia į hormoną. Šis hormonas yra vadinamas „aktyvuotu vitaminu D“ arba labiau moksliškai – kalcitrioliu.

Mityba neturi įtakos

Norint gauti organizmui būtiną kiekį vitamino D, mityba neturi beveik jokios įtakos. Vienintelis būdas įsisavinti organizmui būtiną vitamino D normą yra tik per ultravioletinius spindulius, taip pat gali tekti kartais vartoti riebius žuvų aliejus ir galbūt papildus. Tai reiškia, jog šio vitamino įsisavinimas ir normavimas yra kur kas sudėtingesnis nei kitų vitaminų ar mineralų.

Vitaminas yra labai svarbus stipriems kaulams. Kalcis ir fosforas yra būtini sveikų kaulų struktūrai ir sveikam vystymuisi, o vitaminas D yra tiesiogiai atsakingas už organizmo galimybes įsisavinti šiuos elementus. Net kai jūs valgote maistą, ypač turtingą kalcio ir fosforo, jie bus įsisavinti tik tuo atveju, jei organizmas bus aktyvavęs pakankamai vitamino D. Jis yra būtinas bendrai žmogaus sveikatai. Mokslininkai atlieka vis daugiau tyrimų, kurie parodo, jog vitaminas D yra atsakingas už daugelio  organizmo funkcijų normalią veiklą: imuninę sistemą, raumenų funkciją, kvėpavimo takus, kraujagysles, smegenų vystymąsi, priešvėžinę funkciją ir daugelį kitų. Pastaruoju metu vis daugėja tyrimų, susijusių su šio sudėtingo elemento tyrinėjimu.

Vitaminas D apsaugo nuo vėžio

Jeigu žmogaus organizmas negauna pakankamai vitamino D, kad būtų sveikas, išsivysto šio vitamino  deficitas, kuris vaikams lemia silpnų kaulų ligą – rachitą, o suaugusiems – osteomaliaciją (kai sutrinka kaulo mineralizacija trūkstant fosforo ir kalcio – kaulai tampa minkšti ir išlinksta).

Paskutiniai moksliniai tyrimai vis dažniau atranda tiesioginį ryšį tarp vitamino D stygiaus ir tokių sveikatos sutrikimų kaip vėžys, astma, diabetas, aukštas kraujospūdis, depresija, Alzheimerio liga ir pan.

Remiantis Lietuvos Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijai priklausančių laboratorijų duomenimis, organizmas net 90 proc. vitamino D pasigamina dėl ultravioletinių spindulių poveikio ir tik likusius 10 proc. gali gauti iš maisto. Lietuvos laboratorijų atliktų tyrimų duomenimis, net 88,9 proc. tirtų kraujo mėginių buvo nustatytas reikšmingas D vitamino stygius.

Būtina saulė

Kadangi vitamino D gavimas yra unikalus ir jį galima pasisavinti tik per sudėtingus kūne vykstančius procesus, kiekvienam žmogui būtina nuolatinė ultravioletinių spindulių „dozė“. Įsisavinti šio ypatingai sudėtingo ir organizmui būtino elemento reikiamus kiekius tik per maistą ir papildus yra neįmanoma. Kitų Šiaurės šalyse atliktų tyrimų rezultatai rodo tą patį – žmonėms nustatoma kur kas didesnė vitamino D stygiaus norma nei arčiau pusiaujo esančiose šalyse, ir tai lemia didesnį kaulų ligų, depresijos ir kitų sveikatos sutrikimų kiekį. Šios šalys ir mokslininkai vis labiau remia su šiuo elementu susijusius mokslinius tyrimus ir rekomenduoja savo gyventojams atkreipti dėmesį į vitamino D svarbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius