Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liaudies sveikatos patarimai – mitai ar tiesa?

Informacijos apie natūralius gydymo bei profilaktikos būdus šiais laikais išties daug. Kai kurie patarimai šias dienas pasiekė iš amžių glūdumos, kiti išpopuliarėjo visai neseniai. Susipažinkite su populiariais mitais.
Imbieras
Imbieras / Fotolia nuotr.

Geriausias gėrimas persišaldžius – karšta arbata su citrina ir medumi.

Teoriškai – taip. Tačiau praktiškai tokią arbatą ruošiame netinkamai. Jei į karštą vandenį įspaudžiame citrinos sulčių, vitaminas C, kuris turėtų būti vertingiausias šioje arbatoje, reaguodamas su karščiu, žūva. O jei į karštą vandenį dar įmaišysime šaukštelį medaus, gersime nuodingą arbatą: medus karštame vandenyje virsta toksine medžiaga. Todėl citriną spauskite į šiltą vandenį, o medų geriau čiulpkite nuo šaukštelio.

Nuo slogos gelbėja svogūno ir česnako sultys.

Šios sultys išties labai veiksmingos, tačiau grynos gali išdeginti nosies gleivinę. O kūdikiams ir mažiems vaikams draudžiamos. Tarkuotų česnakų ir svogūnų sultys tinka pakvėpuoti, todėl jų galite pasidėti prie lovos. Bus naudinga ir nepadarys žalos. Taip pat šiomis sultimis galima įtrinti padus ir užsimauti vilnones kojines.

Peršalus – į pirtį!

Deja, susirgusiam žmogui eiti į pirtį nerekomenduojama. Jei pakilusi temperatūra, kaitintis tikrai nėra geras sprendimas. O vanotis pirtyje specialistai siūlo ne anksčiau, kaip po kelių dienų pasveikus. Žinoma, pirtis – puiki išeitis sušalus ar norint atsikratyti seniai varginančio bronchito bei kitų kvėpavimo takų ligų, tačiau tik ne karščiuojant ar kai peršti gerklę.   

Kai skauda gerklę, tinka karšti gėrimai.

Kai vargina angina, gerti karštus gėrimus ar valgyti karštą maistą – tikrai ne į naudą. Atvirkščiai – tai perštinčiai gerklei tarsi meškos paslauga, nes karštis tik dar labiau sudirgina gerklas. Bet kokie gėrimai ir maistas turi būti tik šilti (iki +37°C), bet ne garuojantys.

Šiltas pienas su medumi – pirmas vaistas sergant.

Karštą pieną su medumi karščiuodami dažnai prisimena net tie, kurie pieno iš viso negali pakęsti. Tačiau sunkiai sergant gerti karštą pieną su medumi – tikrai nėra naudinga, nes toks gėrimas yra sunkus maistas ir jis tik apkrauna organizmą. Karščiuojant iš viso rekomenduojama atsisakyti pieniškų produktų: pieno, sviesto, grietinės. Tačiau galima saikingai valgyti raugintų pieno produktų: rinktis išrūgas, pasukas, kefyrą ir kitus produktus su bifido bakterijomis. Ypač tuo atveju, jei ligonis vartoja antibiotikus.

Šiltai apsirengsi – nesusirgsi.

Tai tikrai nėra panacėja. Kai lauke šalta, aplinkui sklando daugybė virusų, labai šiltai apsirengęs nesusirgs tik tas, kieno stiprus imunitetas. Jei jis nusilpęs, net šilčiausias paltas nepadės. O jei namuose šilta ir retai vėdinami kambariai, tikimybė susirgti tik dar labiau padidėja. 

Žolelių vonios tinka visiems.

Tiesa, kad vonios su įvairiomis vaistažolėmis bene mažiausiai gali pakenkti iš visų žinomų gydymo metodų. Tačiau prieš panyrant į vonią reikėtų patikrinti, ar nesate alergiški vaistiniams augalams. Trumpam įmerkite į vaistažolių nuovirą alkūnę ir palaukite keliolika minučių. Pirmieji alergijos požymiai – odos paraudimas ir niežulys. Raminamųjų vonių atsisakykite, jei sergate depresija ar skundžiatės mažu kraujospūdžiu. O tonizuojamosios vonios netinka tiems, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis, taip pat turintiems didelį kraujospūdį. Trumpai tariant, prieš nirdami į tokią vonią, turite žinoti, koks bus poveikis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius