-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip įveikti skrydžio baimę?

Įsibėgėja atostogų ir kelionių sezonas, bet malonias mintis apie poilsį dažnai gesina skrydžio baimė. Statistika byloja, kad kas ketvirtas lėktuvo keleivis bijo skristi.
Baimė skristi
Baimė skristi / „Fotolia“ nuotr.

Tikimybė, kad jūsų lėktuvas patirs katastrofą, beveik lygi nuliui: viena katastrofa tenka 5 milijonams skrydžių. Vis dėlto žmogus sukurtas vaikščioti, ir sklęsti ore nėra natūrali jo būsena.

Todėl švelni įtampa prieš skrydį yra normalus reiškinys, kurį patiria daugelis, o vadinti visus juos aerofobais jokiu būdu neteisinga. Tačiau pasaulyje yra 13 proc. žmonių, kurie patiria tikrą paniką net atsidūrę netoli oro uosto. Jie gali atsisakyti pelningo sandėrio, santuokos ir kitų džiaugsmingų įvykių, kad tik nereikėtų lipti į lėktuvą.

Kaip sau padėti

Norint išsivaduoti iš aerofobijos, išties verta kreiptis profesionalios pagalbos. Gydymo šiuolaikiniais metodais efektyvumas yra 90 proc. O štai paprastą padidėjusią skrydžio baimę žmogus gali sušvelninti ir pats.

  • Stenkitės keliauti su tuo, kuris skrisdamas jaučia malonumą ar bent yra visiškai ramus. Pokalbiai su atsipalaidavusiu bendrakeleiviu sumažins ir jūsų baimę. Be to, su kompanija visada smagiau, ir ranką didžiausios įtampos akimirką turėsite kam spausti.
  • Nežiūrėkite pro iliuminatorių. Atsivėręs vaizdas gali įsiūbuoti vaizduotę ir emocijos taps nevaldomos.
  • Registracijoje paprašykite vietos lėktuvo priekyje. Paprastai turbulencija stipriau juntama lėktuvo gale. Jei skrydžių baimė labai stipri, nebandykite jos nugalėti ilgais skrydžiais. Rinkitės trumpas ir pagal galimybes dideliais lėktuvais keliones.
  • Skrydžio metu įsitraukite į kokią nors veiklą: spręskite kryžiažodžius, jeigu yra galimybė, žiūrėkite filmą. Atsipalaiduoti padės rami muzika, prigesinta šviesa salone.
  • Valgykite. Maistas padidina cukraus kiekį kraujyje, o tai mažina nerimą ir stresą. Ir pats valgymo procesas atitrauks nuo nemalonių minčių.
  • Vartokite daug skysčių. Vanduo šiek tiek sumažina adrenalino kiekį. Tinka sūdytos pomidorų sultys. Druska sulaiko drėgmę, todėl jaudinantis ir prakaituojant organizmas natūraliai jos reikalauja. Beje, kas trečias lėktuvo keleivis užsisako būtent šių sulčių.
  • Atsisakykite kavos. Šis gėrimas sujaudina nervų sistemą ir padidina baimę ir nerimą.
  • Gerai padeda intensyvus kvėpavimas. Kvėpuokite per diafragmą tolygiai, giliai ir ramiai. Dėmesį sutelkite į oro įkvėpimą ir iškvėpimą. Ši technika padeda ne tik lėktuve, bet ir kitais atvejais, kai apima stresas bei nerimas. Jos mokytis galite ne prieš skrydį, kad ir dabar.
  • Stenkitės užsnūsti. Jei pavyks, skrydis pralėks nepastebimai.
  • Išbandykite Vakarų šalių psichologų siūlomą įdomų kovos su fobija metodą. Padidinkite savo baimę iki maksimumo, pagalvokite apie pačias blogiausias pasekmes, kokias tik galite įsivaizduoti. Jei tikėsime specialistais, tam tikru momentu organizmas paprasčiausiai pavargsta bijoti ir galiausiai atsipalaiduoja. O būtent to jums ir reikia!

Plačiau apie tai, kaip nugalėti skrydžio baimę, skaitykite 25-ajame „Ji + 7 dienos“ žurnalo numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalas „Ji + 7 dienos“
Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalas „Ji + 7 dienos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius