-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokias galimas ligas išduoda jūsų lūpos

Kasdien lūpas tepame pačiomis įvairiausiomis priemonėmis – nuo lūpų balzamo iki ryškių ir sodrių lūpų dažų ar blizgesių. Tačiau tik nusivalę visą makiažą ir atidžiai apžiūrėję jas, galime sužinoti apie tam tikras sveikatos bėdas. Štai keli simptomai, į kuriuos geriau nenumoti ranka.
Mergina be makiažo
Mergina be makiažo / Shutterstock nuotr.

Sausos ir suskilinėjusios

Greičiausiai šią problemą reikia spręsti iš vidaus – tai reiškia, kad neverta skubėti tepti dar vieną sluoksnį lūpų balzamo, o geriau į rankas griebti stiklinę vandens. „Ir jokiu būdu jų nelaižykite, kadangi seilės kaip tik išdžiovins lūpų odą, ir ji pradės skilinėti“, – teigia dr. Robertas A. Kominiarekas. 

Suskilinėję lūpų kampučiai

„Tai visų pirma gali būti infekcija, todėl būtinai pasirodykite gydytojui“, – tikina Dr. Mona Gohara. Kitos priežastys, kodėl lūpos skilinėja ir ilgai negyja, gali būti susijusios su vitaminų trūkumu. Pavyzdžiui, trūksta geležies, vitamino B, kamuoja mažakraujystė, sergate diabetu, vėžiu ir pan. Bet kuriuo atveju, šios bėdos nepalikite likimo valiai, nes tai visų pirma skausmingas patyrimas, kurio norisi išvengti. 

Taip pat skaitykite: PRIEŠ ir PO: injekcijų sudarkytos Nicole Kidman lūpos pamažu dailėja

Praradusios, pakeitusios spalvą

Tai gali būti susiję su pačiomis įvairiausiomis priežastimis, tarkime, nuo pačių nekenksmingiausių (suvalgėte ką nors spalvoto) ar tokių, kurios išduoda rimtas ligas (pavyzdžiui, kepenų sutrikimus). Būtinai pasirodykite gydytojui, jeigu spalvų pokyčiai nepraeina ir juos lydi kiti simptomai. Kita priežastis – rūkymas. Ką gi, tikrai neapsiriksite, jeigu mesite. 

Shutterstock nuotr./Moteris.
Shutterstock nuotr./Moteris.

Ištinusios

Būtinai pasirodykite gydytojui, jeigu spalvų pokyčiai nepraeina ir juos lydi kiti simptomai. 

„Ištinusios, paraudusios ar paburkusios lūpos reiškia, kad greičiausiai jus ištiko alerginė reakcija“, – tikina Dr. Timothy Chase‘as.

Jis tikina, kad jeigu lūpos ne tik ištinusios, bet jas degina, jaučiate nemalonius skausmus, atsiveria žaizdelės, paburksta liežuvis, tuomet reikia kuo greičiau skubėti pas gydytoją, mat alergija gali ištikti ir dėl maisto, ir dėl sąlyčio su kokia nors kosmetika. 

Taip pat skaitykite: Raudoni lūpų dažai pagal odos spalvą

Blyškios

„Saulės trūkumas gali jūsų lūpas paversti blyškiomis“, – tikina Dr. Timothy Chase‘as. Jis siūlo nevengti saulės, tačiau joje būti saikingai, taip pat būtinai naudoti apsaugą nuo UVA ir UVB spindulių. Kitas specialistas Robertas A. Kominiarekas teiga, jog jeigu pastebite, kad blyškios ne tik lūpos, bet ir oda, tuomet verta atlikti išsamesnius tyrimus, kadangi tai gali grėsti ir anemija, ir onkologiniais susirgimais. 

Jautrios

Jeigu jūsų lūpos jautrios, kai jas liečiate, kiek paraudusios kampučiuose, gali būti, kad tai susiję su alergija. Pavyzdžiui, didelę įtaką daro naudojama kosmetika, lūpų dažai, gal net dangų pasta. Stebėkite, po kokių priemonių lūpų oda pasikeičia, kad atrastumėte dirginimo šaltinį. 

Opelės

Dažniausiai žaizdelės ir opelės – tai herpeso viruso pasekmė, tačiau šiais laikais yra visokių priemonių išvengti šios ligos. Specialistai sako, kad prieš iššokant pūslelėms, jaučiamas dilgčiojimas, todėl iškart galima į pagalbą pasitelkti gydomąsias priemones. Taip pat patariama tokiu atveju vengti saulės ir būtinai naudoti apsaugą nuo jos spindulių. 

Kaip atrodo sveikos lūpos?

Atskleidžiame trimis žodžiais – rausvos, švelnios ir lygios. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius