-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto produktai, kurie sukelia uždegimus

Kai kurių produktų gausus vartojimas gali sukelti ne itin malonių padarinių – uždegimines reakcijas, kurios perauga į įvairias chroniškas ligas, vėžį, diabetą, artritą, nutukimą.
Greitas maistas
Greitas maistas / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Maisto produktai

Taigi, pabandykite jų vartoti mažiau arba visiškai atsisakyti. Juk keptas maistas, alkoholis ir cukrus ir taip žinomi kaip sukeliantys begalę sveikatos problemų. Ko verta vengti?

  • Perdirbtas, jau paruoštas, supakuotas maistas, įvairūs pusgaminiai, greitieji patiekalai pasižymi tuo, kad juose gausu kenksmingų aliejų, cukraus, dirbtinių saldiklių, skonio stipriklių bei kitų kenksmingų ingredientų.
  • Sukietintieji ir transriebalai, naudojami maisto pramonėje, jau seniai linksniuojami ne iš pačios geriausios pusės. Todėl skaitydami etiketes verčiau jau venkite tokių sudedamųjų dalių – jų aptiksite kepiniuose, saldumynuose, greitajame maiste, spurgose, gruzdintuose patiekaluose ir pan.
  • Mėsa. Šiuo atveju kalbama apie mėsos kokybę – daugeliu atveju mes įsigyjame fermose auginamų paukščių ir gyvulių, kurie  šeriami įvairiausiais papildais ir pan., mėsą. Ko galime tikėtis tokiu atveju savo sveikatai? Apskritai, gausus gyvūninės kilmės vartojimas gali sukelti vėžį, todėl patartina mėsos nepaversti pagrindiniu savo valgiu kasdien. Vengti patariama ir perdirbtų mėsos gaminių – įvairių virtų, rūkytų, vytintų dešrų, kumpių ir t. t. 
  • Keptas maistas. Prancūziškos bulvytės, svogūnų žiedai, bulvių traškučiai, mėsainiai, sūrainiai ir pan.

Baltas cukrus, saldumynai, saldūs gėrimai ir saldintos sultys. Naujausi tyrimai atskleidžia, kad cukrus yra vienas labiausiai potraukį ir pripratimą sukeliančių dalykų. Geriau saldėsius keisti sveikomis alternatyvomis – vaisiais, juoduoju šokoladu, uogomis.

TAIP PAT SKAITYKITE: 10 lengvų būdų sumažinti suvartojamo cukraus kiekį

Dirbtiniai saldikliai. Jų gausu įvairiuose gėrimuose, patiekaluose, maiste, pusgaminiuose. Tikinama, kad jie sukelia rimtas sveikatos problemas.

Druska. Didelis jos kiekis išties kenksmingas. Patariama rinktis kokybišką, nerafinuotą, kurioje gausu skirtingų mineralų – kalcio, magnio, kalio. Šie mineralai mums itin naudingi ir būtini.

Maisto priedai. Dažikliai, kvapo ir skonio stiprikliai, stabilizatoriai, konservantai tikrai nėra tai, be ko negalėtume gyventi. Liūdniausia, kad tokio „gėrio“ prikimštos ir mūsų vaikams skirtos maisto prekės.

Pieno produktai. Daugelis žmonių netoleruoja piene esančios laktozės, be to, pienas apskritai vertinamas nevienareikšmiškai. Svarbiausia, kai renkatės pieno produktus, skaitykite etiketes. Labiausiai mūsų organizmui tinka rauginti pieno gaminiai, kuriuose nebūtų pridėtinio cukraus ir kitų skonio bei kvapo stipriklių.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kokį aliejų rinktis kepimui?

Baltų miltų gaminiai. Įvairios bandelės, pyragai, balta duona labai greitai nusėda ne tik ant klubų. Dėl to, kad tokie dažniausiai yra saldūs, taip pat „pagardinti“ papildomais priedais – žymimais E raidėmis, vertėtų nuo jų susilaikyti. Be to, kai kuriuose produktuose yra glitimo, dėl kurio ir kyla uždegiminės reakcijos.

Alkoholis. Greičiausiai nėra ką ir pridurti. Alkoholis itin kenkia kepenims, jame gausu cukraus, todėl jo vertėtų vengti, jeigu norite išlikti sveiki ir gyvybingi.

TAIP PAT SKAITYKITE: Psichoterapeutas Marius Gabrilavičius: „Priklausomybę nuo alkoholio kodavimu paverčiu priklausomybe nuo blaivybės“ (II dalis)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius