Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pasirūpinkime savo emocine energija

Nedžiugina gyvenimas? Ech, o kam šiais laikais lengva... Visgi tai dar ne pasaulio pabaiga, juk kiekvienas iš mūsų pasikapstęs po savo esybę, be jokios abejonės, atrastume savų paslapčių gyvenimo tonusui pakelti. Pasak psichologų, dargi egzistuoja ir keturios bendros taisyklės, kurių laikydamasi ne tik įveiksite emocinį nuovargį, bet ir tapsite jam atspari. Skamba viliojamai, argi ne?..
Mergina pievoje
Mergina pievoje / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Psichologija

Sakysite, skamba viliojamai, bet kaip prisiversti ką nors daryti, kai pilkais ir niūriais rytais ištempti savo kūną iš šilto patalo atrodo misija neįmanoma. Bet, sutikite, jūs pati kuriate savo nuotaiką ir esate jos šeimininkė, o ne atvirkščiai. Fizinės energijos organizmą papildo maistas, fizinis aktyvumas ir poilsis. Emocinė energija mus pasiekia tuo pačiu keliu iš supančios aplinkos. Ir nuo to, kaip sugebame rūpintis savo emocijomis, kiek dėmesio skiriame dvasiniam komfortui, augimui ir vidinei pusiausvyrai, priklauso, ar įkrauname, ar išeikvojame mums reikalingą emocinę energiją. 

1 taisyklė. Nustokite gyventi taip, kad įtiktumėte ar patiktumėte visiems

Kitaip tariant, geriau ištekėti už žavingo ir linksmo vairuotojo, kurį mylite, nei už nuobodaus ir kaprizingo juristo, už kurio tekėti agituoja mama ir visos jūsų (ir jos) draugės. Kelkitės gyventi į kitą miestą, jeigu jums to norisi ir apie tai vis dažniau svajojate, net jeigu jūsų vaikinas nenori vykti kartu su jumis ir kaltina, kad nuo jo bėgate. Atsisakykite daryti tai, ką prašo kiti, nors pati to visiškai nenorite. Būkite tokia, kokia norite būti, ir darykite tai, ką trokštate daryti. Tai ir yra pagrindinis teigiamos emocinės energijos ir pasitenkinimo gyvenimu šaltinis.

Jeigu gyvenate taip, kad įtiktumėte kitiems, ir ypač, jeigu trokštate įtikti visiems, išeikvojate be galo daug energijos, o iš to išlošia kiti, nesvarbu, šeimos nariai, draugai, kolegos ar net mažai pažįstami žmonės. Tai tas pats, jeigu atliktumėte tam tikrą darbą, o atlygį už jį gautų kiti. Nustokite rūpintis tuo, ką kiti apie jus pamanys, kaip vertins jūsų sprendimus. Juo labiau kad kiekvieno žmogaus ego nukreiptas į save ir kitų sprendimus nesąmoningai vertiname pagal tai, naudingi jie mums ar ne.

2 taisyklė. Daugiau bendraukite su pozityviai nusiteikusiais žmonėmis

Ši taisyklė sena kaip pasaulis. Deja, pasirinkimas – bendrauti ar nebendrauti su žmogumi – ne visada priklauso tik nuo mūsų. Jeigu dirbate viename kabinete su niurzga ir nepataisomu pesimistu, niekur nedingsite, bendrauti su juo teks. Tačiau galite mintyse „pasistatyti“ sieną, į kurią atsimuš kolegos neigiamos emocijos ir jausmai jūsų taip ir nesužeidę. Stenkitės kuo daugiau laiko praleisti su optimistais ir venkite tų, kurie nuolat sudirgę, kuo nors nepatenkinti, amžinai dejuoja, skundžiasi ir jus įtraukia į savo egzistuojančias ir neegzistuojančias problemas.

Energiškai žalingi asmenys, vadinamieji energijos vampyrai, išsunkia pašnekovo energiją, kad jos pasiimtų sau. Tikriausiai kiekviena pažįstame bent vieną žmogų, su kuriuo pabendravusi jaučiatės visai praradusi jėgas, kad reikia laiko energijai atgauti. Tad būkite su tais, kurie teigiamai veikia jūsų savijautą, savivertę ir apskritai įkvepia džiaugsmo ir noro dalytis juo su visu pasauliu. Žodžiu, atėjo laikas ignoruoti „drauges ir „draugus“, kurie skambina tik tam, kad pasiskųstų „tuo neteisingu pasauliu“.

3 taisyklė. Į planus įtraukite ką nors jaudinančio ir reikšmingo

Pavyzdžiui, per ateinančias atostogas pradėti rašyti romaną, kurio scenarijus jau seniai sukasi galvoje. Arba artimiausią rudenį užsirašyti į ispanų kalbos kursus, o kitus Naujuosius metus sutikti Paryžiuje. Fiksuokite esminius momentus ir įvykius tam, kad stimuliuotumėte save įgyvendinti planus. Tada atsiras priežastis su viltimi ir džiaugsmu rytais keltis iš lovos ir į darbus kibti dar energingiau, kad kuo greičiau pasiektumėte savo tikslą. Į ateities planus sudedame savo svajones, o laukimas kokio nors svarbaus įvykio suteikia energijos.

Svarbus dar vienas momentas, jeigu energijos semiatės iš ateities planų ir lūkesčių, – stenkitės tuos planus susieti su dabartimi ir padaryti kuo labiau įgyvendinamus. Tai taps papildomu emocinės energijos ir dvasinės stiprybės šaltiniu. Taigi belieka užsukti šį „laimės ratą“: užsirašykite būsimo romano struktūrą, gal net pavadinimą, sužinokite ispanų kalbos kursų tvarkaraštį ir kainas, paskambinkite į kelionių agentūrą ir sužinokite, prieš kiek laiko geriausia užsisakyti naujametinę kelionę ir pan. Tokie nesudėtingi veiksmai padės emociškai jaustis daug geriau – ateities planai pasirodys įveikiami, o sėkmės jautimas taps maloniu stimulu imtis veiksmų planams įgyvendinti. 

4 taisyklė. Negyvenkite praeitimi

„Kas būtų buvę, jeigu...“, „jeigu tik būčiau...“ Tai – mąstymo klaidos, kurios įklampina praeityje, neleidžia gyventi dabartimi ir kurti ateities. Nekankinkite savęs svarstymais, kas būtų buvę, jeigu nebūtumėte išsiskyrusi su dabar jau buvusiu vaikinu, nebūtumėte išėjusi iš ankstesnės darbovietės ar būtumėte kitaip sprendusi vieną ar kitą jums svarbią problemą. Sąrašą galima tęsti iki begalybės, bet esmė ta pati – praeities pakeisti neįmanoma, todėl neverta kankintis.

Geriau sutelkite savo mintis į tai, kas su jumis vyksta čia ir dabar, ko reikia, kad judėtumėte į priekį tinkama kryptimi. Ko norite iš gyvenimo? Ištekėti? Keisti profesiją ar karjerą? Tapti drąsesnė ir leistis į beprotiškus nuotykius? O gal iš naujo įpūsti ugnies į išblėsusį šeimos židinį? Viskas jūsų rankose, pati atsakote už tai, kas vyksta ar nevyksta jūsų gyvenime. Iš anksto numatyti visų gyvenimo sėkmių ir nesėkmių negalima, bet visada galima susidaryti siekių įgyvendinimo planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius