-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lieknėjimo strategija pagal hormoninį kūno tipą

Turbūt nepažįstate moters, kuri būtų visiškai patenkinta savo figūra: vienai viršutinė kūno dalis atrodo pernelyg masyvi, kitai gyvenimą kartina atsikišęs pilvukas, trečia bet ką atiduotų, kad tik įstengtų sumažinti apatinę kūno dalį... Beje, egzistuoja tokia dieta, kuri pagrįsta žiniomis apie hormonų įtaką moters figūros tipui.
Vaisiai ir daržovės
Vaisiai ir daržovės / Fotolia nuotr.

Apie kai kuriuos hormonus, trukdančius moterims sulieknėti taip, kaip jos norėtų, žinoma jau seniai. Dėl aktyvios moteriškų lytinių hormonų veiklos kai kurios dailiosios lyties atstovės būna itin moteriškų formų. Kad ir ką darytų, joms niekaip nepavyksta nutirpdyti lašinukų nuo perdėm pilnų klubų ir apvalių šlaunų. Net ir numetus nemažai kilogramų, figūra vis tiek lieka panaši į kriaušę. Tačiau tos moterys, kurios dailiai atrodo dėvėdamos kelnes, irgi turi ką taisyti. Neseniai  mokslininkai išsiaiškino, kad rūpesčių dėl neproporcingos figūros gali kelti ir kiti hormonai. Pernelyg aktyvi antinksčių ar hipofizės, sutrikusi skydliaukės veikla gali turėti įtakos apetitui, medžiagų apykaitos greičiui, darbingumui, įpročiams. Pagal aktyviausiai besigaminančius hormonus naujosios dietos kūrėjai kiekvienam tipui siūlo tinkamiausią lieknėjimo strategiją.

Aktyvūs antinksčių išskiriami hormonai

Platūs pečiai, siauri klubai ir raumeningos kojos susiformuoja, kai antinksčiai intensyviai išskiria tam tikrus hormonus. Tokios figūros moterys linkusios greitai tukti, ypač artėjant menopauzei. Tada riebalai kaupiasi pilvo, krūtinės ląstos ir pečių srityje.

Kaip sulieknėti?

Jūsų pavydėtinas apetitas turi toli gražu nepavydėtinų pasekmių: su metais priaugate vis daugiau svorio. Nereikalingi kilogramai kaupiasi itin lengvai, nes susinervinusi greičiausiai nusiraminate valgydama.

Vertėtų gerokai pakoreguoti valgiaraštį: valgykite kuo daugiau daržovių ir vaisių, įvairiausių kruopų. Verta gerokai sumažinti mėsos porcijas ar net visai jos  atsisakyti – užtektinai baltymų organizmas gaus iš žuvies ir ankštinių daržovių. Šlakelis alyvuogių aliejaus bus tik į naudą, o visų kitų riebalų geriau atsisakyti. Retkarčiais galite sukrimsti riešutų. Kavą, juodąją arbatą dažniau keiskite žolelių arbata.

Tai svarbu!

♦ Iš anksto suplanuokite savo valgiaraštį. Niekada nesivadovaukite principu „Valgysiu tai, kas pasitaikys po ranka“.

♦ Stenkitės taip suplanuoti dieną, kad po 15 val. liktų kuo mažiau sunkių darbų. Jei po pietų visgi turite atlikti ką nors degančio, pamėginkite dalyti darbus į kelis etapus. Per pertraukėles užkandžiaukite ne saldumynais, o daug baltymų turinčiais užkandžiais (pavyzdžiui, suvalgykite indelį jogurto, saujelę riešutų ar riekelę varškės sūrio). Baltymai sužadina sotumo jausmą teikiančius hormonus.

♦ Būtinai papusryčiaukite: lengviau suvaldysite apetitą, išvengsite alkio priepuolių, kurie paprastai ištinka 11–12 val., ir per pietus pasitenkinsite mažesne maisto porcija.

♦ Pietaukite ne vėliau kaip 13 val. Jūsų pietūs turi būti sotūs. Rinkitės produktus, kurie mažina stresą: lėkštę šiltos sriubos, žuvies ar vištienos patiekalą su daržovių ir makaronų ar ryžių garnyru, desertui tiks jogurtas, vaisiai ar vaisių šerbetas.

♦ Po pietų, praėjus maždaug trim valandoms, būtinai suvalgykite ką nors, kas suteikia geros, mažinančios įtampą energijos. Labiausiai tinka užkandžiai, kuriuose yra ir baltymų, ir angliavandenių (pvz., sumuštinukas su sūriu).

♦ Vakarienei valgykite ir daržovių (šviežių, virtų, troškintų), ir baltymingą patiekalą (žuvies, sojų kepsnelį ar gabalėlį mėsos).

♦ Jei esate vyresnė nei 40 metų, po 17 val. pasistenkite nevalgyti makaronų, duonos, bulvių, kruopų. Šio amžiaus moters organizmas nebepajėgus taip greitai sudeginti angliavandenių kaip jaunų moterų, todėl naudoja juos riebalų atsargoms kaupti.

Aktyvūs hipofizės išskiriami hormonai

Tai – gana retas atvejis, mat hipofizė, sulaukus trisdešimties metų, paprastai „aptingsta“. Jei hipofizė išlieka aktyvi, priaugus nereikalingų kilogramų labiausiai suapvalėja liemuo.

Kaip sulieknėti?

Didžiąją dienos raciono dalį turėtumėte suvalgyti iki pietų, kai medžiagų apykaita sparčiausia. Sočiausi turėtų būti pusryčiai. Iki pietų dar galite kelis kartus užkąsti. Nedrauskite sau nieko: valgykite tai, ko tuo metu labai norisi (net ir saldumynų), antraip jausitės pavargusi ir prastos nuotaikos. Pietūs turi būti kuklesni (pasitenkinkite vienu patiekalu), kitaip iškart pasijusite mieguista. Antroje dienos pusėje alkį geriausia malšinti tik daržovėmis, vaisiais, gurkšnokite sulčių. Vakarienės verčiau atsisakykite – šitaip bus lengviau atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Tai svarbu!

♦ Valgykite daug vaisių, daržovių, košių. Duoną rinkitės rupią, su neskaldytais grūdais. Net ir laikydamasi dietos valgykite šiek tiek žuvies arba paukštienos (bet be odelės). Retkarčiais suvalgykite kiaušinių.

♦ Jums reikia nemažai angliavandenių, kad, laikydamasi dietos, netaptumėte dirgli. Tačiau angliavandenių turtingų produktų valgykite pirmąją dienos pusę.

♦ Saikingai vartojami gėrimai su kofeinu – kava, juodoji arbata – jums nekenkia. Tik nepamirškite, kad jie sužadina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir šiek tiek padidina apetitą.

♦ Jums naudingi bet kokie vaisiai, bet svoris kristų greičiau, jei rinktumėtės rūgštesnius.

♦ Retkarčiais galite pajusti nenumaldomą saldumynų poreikį. Kartais atvirkščiai – galite užsimanyti ko nors ypač aštraus. Ilgai nelaukdama patenkinkite tokias savo organizmo užgaidas, antraip rizikuojate prarasti saiką.

♦ Galite skrupulingai neskaičiuoti kalorijų, tik nevalgykite vakarais: kuo daugiau kilogramų reikia numesti, tuo anksčiau vakarieniaukite. Kelias valandas prieš miegą stenkitės išvis nieko nebevalgyti – nė kąsnelio.

Aktyvūs moteriškieji lytiniai hormonai

Riebalai daugiausia kaupiasi ties klubais ir sėdmenimis. Be to, paprastai būna pilnokos krūtys. Žodžiu, tai – pats moteriškiausias figūros tipas. Taip yra todėl, kad organizmas išskiria daugiau nei vidutiniškai moteriškųjų lytinių hormonų, kurie lėtina medžiagų apykaitą ir priverčia riebalų ląsteles „motiniškai“ saugoti sukauptus riebalus. Metams bėgant, medžiagų apykaita dar labiau lėtėja, o figūra vis labiau primena kriaušę.

Kaip sulieknėti?

Norėdama sulieknėti pirmiausia pradėkite laikytis gana griežto valgymo režimo: stenkitės kasdien valgyti tuo pačiu metu, 4–5 kartus per dieną. Tuomet išvengsite vakarinių alkio priepuolių. Nors rytą jūsų apetitas greičiausiai būna nedidelis, stenkitės nepraleisti pusryčių. Antraip vakare bus sunku sutramdyti alkį.

Tai svarbu!

♦ Jums tinka daržovės, įvairiausios kruopos, truputis vaisių, sojų produktų, žuvies. Retkarčiais galite suvalgyti ir vištienos patiekalą, bet žinokite, kad didžiąją jūsų valgiaraščio dalį turi sudaryti sudėtiniai angliavandeniai (daugiausia kruopos,  taip pat tinka makaronai).

♦ Lieknėdama galite neskaičiuoti kalorijų, bet riebalų kiekį turite skaičiuoti gramų tikslumu. Jei norite atsikratyti antsvorio, per dieną jų turėtumėte gauti ne daugiau kaip 30–40 g.

♦ Jums netinka griežtos dietos (mažiau kaip 1200 kcal per parą), nes jos priverčia organizmą dirbti „taupymo režimu“. Daug geriau valgyti įvairaus maisto ir reguliariai mankštintis.

♦ Kiekvienąkart prieš valgį išgerkite stiklinę vandens – bus mažesnė tikimybė persivalgyti.

♦ Vakarieniaukite ne vėliau kaip 19 val. Jei tuo metu dirbate ir negalite pavalgyti, bent ko nors užkąskite, kad nekiltų pagunda prisivalgyti prieš miegą.

♦ Ankstyvai vakarienei rinkitės kruopų patiekalus – jie ilgiausiai virškinami.

♦ Venkite aštrių prieskonių – jie trikdo jūsų medžiagų apykaitą. Maistą skaninkite prieskoniniais žalumynais.

♦ Geriau būtų visiškai atsisakyti saldumynų (daugelyje saldžių skanėstų gausu ne tik cukraus, bet ir riebalų). Užsinorėjusi ko nors saldaus rinkitės saldžius vaisius.

Vyrauja skydliaukės išskiriami hormonai

Esate tvirto stoto moteris, stambių kaulų. Kai priaugate svorio, riebalai tolygiai pasiskirsto per visą kūną. Tokią figūrą lemia tam tikri skydliaukės išskiriami hormonai. Jie, deja, lėtina medžiagų apykaitą.

Kaip sulieknėti?

Svarbiausia – pastovumas ir tinkamas mitybos režimas. Lieknėti visada pradėkite savo gerosiomis dienomis, o kai apima apatija ir tingulys, tiesiog pasistenkite neišklysti iš nusistatyto kurso. Svarstyklės ir žadintuvas taip pat galėtų būti drausminamoji priemonė. Beje, turėtumėte valgyti ne rečiau kaip kas 4 val. 

Tai svarbu!

♦ Jums tinka raudona mėsa, sūris, rauginto pieno produktai, visų rūšių kruopos, vaisiai, aliejus. Šių produktų nors retkarčiais valgykite ir laikydamasi dietos.

♦ Net ir norėdama sulieknėti, turėtumėte gauti ne mažiau kaip 1500 kcal per dieną.

♦ Jums svarbiausi – sotūs pusryčiai, kuriuos galėtumėte suvalgyti neskubėdama.

♦ Kavos stenkis gerti kuo mažiau. Jums ypač svarbu šiuo gėrimu nesilepinti bent iki pietų. 

♦ Kasdien valgykite daržovių. Tik žinokite, kad jums nelabai tinka žalias maistas. Daržoves verčiau virti arba troškinti.

♦ Bent kas antrą dieną pasistiprinkite liesos mėsos ar žuvies patiekalu. Baltymai jums labai reikalingi.

♦ Atkreipkite dėmesį – jūsų maiste, net kai laikotės dietos neturi trūkti riebalų.

♦ Produktų, kuriuose gausu paprastųjų angliavandenių, valgykite kuo mažiau. Makaronai, balta duona, bandelės, įvairiausi saldumynai – ne jūsų maistas.

 

Taip pat skaitykite:

Lieknėjimo galimybės pagal figūros tipą

Vakarienė lieknėjančioms

Daržovės ir vaisiai lieknėjimui

5 rudens dietos

Medžiagų apykaitą spartinanti dieta. Labai veiksminga!

Kodėl nekrinta svoris

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius